Inhoudsopgave:
- Interessante feiten over lippenstift - geschiedenis
- Oude beschavingen
- Geschiedenis van lippenstiftprostitutie - lippenstiftgebruik in de middeleeuwen
- Koningin Elizabeth in de 16e eeuw
- 1884 na Christus
- 1915
- Jaren 1920
- Jaren 30
- Jaren 40
- Jaren 50
- Jaren 60-70
- Jaren 80
- Jaren 1990
- 2000 verder
Als we naar onze moderne make-up kijken, is het interessant op te merken dat hoewel de producten en technieken enorme vooruitgang hebben geboekt, de basisprincipes van make-up nog steeds hetzelfde zijn. Zolang men zich kan herinneren, gebruiken mensen make-up om hun eigenschappen voor verschillende doeleinden te benadrukken. Dit geldt met name voor lippenstiften. Van bessen tot de geestdodende variëteit van vandaag, de metamorfose van lippenstiften in de loop van de tijd is een interessant verhaal dat moet worden verteld.
Hier zijn goede citaten over de grootsheid van de lippenstift.
Interessante feiten over lippenstift - geschiedenis
Laten we nu meer bespreken over de geschiedenis van lippenstift.
Oude beschavingen
Afbeeldingsbron
In oude beschavingen was make-up een statussymbool en zowel mannen als vrouwen genoten van het aanbrengen van make-up. Behalve esthetiek had make-up ook medicinale aantrekkingskracht. Mensen uit de Sumerische beschaving kunnen worden beschouwd als de eerste gebruikers van lippenstiften. De vlek is verkregen van natuurlijk voorkomende stoffen zoals fruit, henna, kleiroest en natuurlijk insecten. Mesopotamische vrouwen waren een beetje aan de chique kant en gebruikten kostbare gemalen juwelen om kleur en glans aan hun lippen te geven.
Egyptenaren waren misschien de eerste echte liefhebbers van lippenstift. Opvallende tinten zoals paars en zwart kwamen veel voor. Ze ontleenden kleur aan een aantal nogal interessante bronnen, zoals karmijnrode kleurstof die was afgeleid van geaarde cochenille-insecten. In feite wordt karmijnrode kleurstof nog steeds gebruikt in lippenstiften en andere producten. Egyptenaren gebruikten echter schadelijke stoffen zoals lood en een mengsel van broom, man-niet en jodium, wat kan leiden tot ernstige ziekten of zelfs de dood.
Afbeeldingsbron
In Japan droegen vrouwen ook dikke make-up en donkere lippenstiften die waren afgeleid van teer en bijenwas. Alleen in het Griekse rijk werd het aanbrengen van lippenstiften in verband gebracht met prostitutie en waren prostituees wettelijk verplicht donkere lippen te dragen.
Ergens in 9 na Christus vond een Arabische wetenschapper, Abulcasis de vaste lippenstift uit. Hij maakte aanvankelijk een bouillon voor het aanbrengen van parfum die vervolgens in een mal kon worden geperst. Hij probeerde dezelfde methode met kleuren en vond effen lippenstift uit.
Geschiedenis van lippenstiftprostitutie - lippenstiftgebruik in de middeleeuwen
Afbeeldingsbron
Met de komst van het christendom en puriteinse overtuigingen veroordeelde de kerk het gebruik van lippenstift of wat voor make-up dan ook. Rode lippen werden geassocieerd met satanaanbidding, en vrouwen met lippenstift werden ervan verdacht tovenaars en heksen te zijn. Afgezien van prostituees hadden geen zichzelf respecterende vrouwen gekleurde lippen. Lippenzalf was echter populair en acceptabel. Vrouwen voegden dus stiekem kleur toe aan zalven of namen hun toevlucht tot knijpen, bijten of wrijven van de lippen met verschillende materialen om ze roder te laten lijken.
Koningin Elizabeth in de 16e eeuw
Afbeeldingsbron
De lippenstift verscheen opnieuw tijdens het bewind van koningin Elizabeth in Engeland. Ze populariseerde een bleke witte huid en rode lippen, maar zelfs de beschikbaarheid was beperkt tot nobele dames of acteurs en actrices die op het podium verschenen. Tot ongeveer drie eeuwen daarna bleef lippenstift toegankelijk voor acteurs en prostituees.
1884 na Christus
Een Frans parfumbedrijf genaamd Guerlain werd het eerste bedrijf dat lippenstift commercieel produceerde. Hun lippenstift was gemaakt met hertentalk, bijenwas en castorolie die vervolgens in zijdepapier werd gewikkeld.
1915
Afbeeldingsbron
Lipsticks in cilindrische containers zijn uitgevonden door Maurice Levy.
Jaren 1920
Afbeeldingsbron
In 1920 had lippenstift een vaste plaats ingenomen in het dagelijks leven van vrouwen. In 1923 maakte James Bruce Mason Jr. de opklapbare buis en gaf ons moderne lippenstift zoals we die nu kennen. De mode-iconen van die tijd waren de filmsterren uit het stille tijdperk en mensen creëerden hun donkere lippen opnieuw. Pruimen, aubergines, kersen, donkerrood en bruin waren de meest gewilde kleuren in deze tijd. Het was goedkoop en in massa geproduceerd. Tijdschriften moedigden vrouwen aan om stijlvolle kleuren te dragen en vrouwen hielden zich ijverig aan.
Afbeeldingsbron
Helena Rubenstein vond de cupidobooglippenstift uit die beloofde de felbegeerde vorm aan de lippen te geven. Vrouwen gebruikten ook stencils om de gewenste cupidoboogvorm van de lippen te krijgen.
Het was ook in de jaren 1920 dat de eerste feministische golf ontstond en vrouwen eisten meer rechten, waaronder stemrecht. Lippenstiften werden in die tijd eigenlijk beschouwd als een symbool van feminisme.
Het was ook in deze tijd dat de Franse chemicus Paul Baudercroux de lippenstift Rouge Baiser uitvond die 'kiss-proof' moest zijn, maar snel van de plank werd gehaald omdat vrouwen het moeilijk vonden om er vanaf te komen. Bedrijven als Chanel, Guerlain, Elizabeth Arden en Estée Lauder begonnen met het verkopen van lippenstiften.
Jaren 30
Afbeeldingsbron
De liefde voor lippenstift werd niet afgeschrikt door de depressie van deze tijd. Uit een onderzoek bleek dat 50% van de tienermeisjes met hun ouders vochten om lippenstift (Mitchell, Claudia; Jacqueline Reid-Walsh (30-12-2007). Girl Culture: An Encyclopedia. Connecticut: Greenwood Publishing. Pp. 396-397). Na het jazz-babytijdperk van de jaren twintig stond in de jaren dertig alles in het teken van elegante en matte afwerkingen. Max Factor begon met het verkopen van lipglosses en werd een enorme hit onder de massa, omdat het eerder alleen voorbehouden was aan Hollywood-actrices. Door de depressie getroffen, was lippenstift een betaalbare luxe voor de vrouwen in deze tijd. Diep pruim en bordeauxrood waren enkele van de favoriete tinten van deze tijd.
Jaren 40
Afbeeldingsbron
Tijdens de gevaren van de Tweede Wereldoorlog namen vrouwen in de jaren veertig arbeidsintensieve banen bij mannen aan oorlogsgrenzen. De voorraden van alle materialen waren schaars en wat lippenstift betreft, werden de metalen buisjes tijdelijk vervangen door plastic en papier. Door het gebrek aan materialen was make-up in dit tijdperk creatief en luchtig. Vrouwen werden zelfs aangemoedigd om de roodste lippen te dragen om het moreel te stimuleren tijdens de grimmige tijd van de oorlog. Besame's American Beauty was een van de meest populaire roodtinten.
Jaren 50
Afbeeldingsbron
Dit was het tijdperk waarin Hollywood-glamour-iconen zoals Grace Kelly, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn en Elizabeth Taylor de trends over de hele wereld bepaalden. Vrouwen wilden eruit zien alsof hun favoriete Hollywood-actrices en lippenstift populair was dan ooit. Gedurfde rode lippen werden vooral gepopulariseerd door Marilyn Monroe en Elizabeth Taylor en vrouwen in de jaren vijftig omarmden de trend. De jaloerse van Estee Lauder was een van de populaire kleuren. Een onderzoek in de jaren vijftig beweerde dat 60% van de tienermeisjes lippenstift droegen.
Afbeeldingsbron
In 1952 creëerde koningin Elizabeth II haar eigen schaduw tijdens haar kroning. De kap is aangepast door Queen's favoriete merk Clarin's en heette de 'The Balmoral'. De kleur kwam overeen met haar kroningsgewaad.
Afbeeldingsbron
Het was ook in deze tijd dat Hazel Bishop met succes een 'kiss-proof' lipstick bedacht. Al snel kwam 'Revlon' met hun eigen assortiment veegvaste lipsticks en toen begon de merkenoorlog.
Jaren 60-70
Afbeeldingsbron
Lipstick haalde inspiratie uit kunst en populaire cultuur en een verscheidenheid aan tinten kwam en ging uit de modescene. Er was voor elk wat wils. In 1973 introduceerde Bonnie Bell 'Lip Smackers', dat is lippenstift met smaken. Deze werden meteen een hit bij het jongere publiek. Aerin's Rose Balm Lipstick in Pretty en koralen zoals Maybelline's Orange Danger waren enkele van de iconische tinten van het tijdperk.
Jaren 80
Afbeeldingsbron
Lipsticks in de jaren 80, net zoals alles om glinstering en glans ging. Het concept van powerdressing ontstond en gedurfde rode lippen waren opnieuw een statement. Het matchen van je lipkleur met je outfits was gebruikelijk en in zwang. Hete roze lippen werden een ware rage om de dansfeestcultuur van die tijd bij te houden. Gothische lippen waren populair in sommige alternatieve subculturen.
Jaren 1990
Afbeeldingsbron
Dit was het tijdperk van grunge en make-up was eenvoudig. Mensen werden zich steeds bewuster van het milieu en de vraag naar chemicaliënvrije, natuurlijke formules voor lippenstift groeide. Getatoeëerd worden of het krijgen van een semi-permanente kleur op de lip werd populair. Maar als de jaren 90 wordt herinnerd als het tijdperk van lipvoeringen. Niets schreeuwt de jaren negentig meer dan donkere lipvoeringen met een lichtere lippenstift. Merken als Mac en Urban Decay kwamen in beeld.
2000 verder
Afbeeldingsbron
In de jaren 2000 stonden Britney Spears, Christina Aguilera en Paris Hilton centraal. Shine was in en lipglosses waren opnieuw de favoriete accessoires.
Afbeeldingsbron
Nu is de verscheidenheid aan kleuren en formules van lipsticks op zijn zachtst gezegd verbluffend. Volgens een enquête geven vrouwen in de VS tijdens hun leven gemiddeld meer dan $ 3500 dollar uit aan lippenstift. In de afgelopen jaren was de jongste van de Kardashian-Jenner-clan en social media-sensatie Kylie Jenner die haar lijn lipsticks lanceerde misschien een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van lipsticks.
Van naakten tot roze tot nog gekkere opties zoals geel of groen, lippenstift is echt een symbool van zelfexpressie geworden.
Dus de volgende keer dat je je tas opent en naar de tube lippenstift kijkt, denk dan eens aan de geweldige reis die het heeft doorgemaakt. Hoewel lippenstift een lange weg heeft afgelegd van geaarde stenen en dode insecten tot super geavanceerde formules die we vandaag hebben, is er één ding dat constant blijft, namelijk het vermogen van een lippenstift om ons gelukkig te kleuren.
Vertel ons of je het leuk vond om meer te weten over de geschiedenis van lippenstiften, in onze commentaarsectie hieronder.