Inhoudsopgave:
- Wat zijn de voordelen van foliumzuur?
- 1. Kan het risico op neurale buisdefecten bij pasgeborenen verminderen
- 2. Kan hart- en vaatziekten (HVZ) voorkomen
- 3. Kan het risico op kanker verminderen
- 4. Kan bloedarmoede bij vrouwen en kinderen behandelen
- 5. Is essentieel tijdens zwangerschap en bevalling
- 6. Helpt bij het beheersen van polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)
- 7. Kan haaruitval onder controle houden
- 8. Kan helpen bij het omgaan met depressie en angst
- 9. Kan nierziekte behandelen en de nierfunctie verbeteren
- 10. Kan de vruchtbaarheid bij mannen stimuleren
- Hoe weet u dat u een foliumzuurdeficiëntie heeft?
- Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan foliumzuur?
Foliumzuur is de door de mens gemaakte vorm van foliumzuur. Foliumzuur is vitamine B9. Foliumzuur komt van nature voor in bepaalde soorten fruit, groenten en noten. Foliumzuur wordt aangetroffen in supplementen en verrijkte voedingsmiddelen (1).
Foliumzuur is aanzienlijk meer biologisch beschikbaar dan foliumzuur in de voeding. De biologische beschikbaarheid van foliumzuur wordt verondersteld 100% te zijn wanneer het als supplement wordt ingenomen en 85% in verrijkte voedingsmiddelen (1).
De belangrijkste rol van foliumzuur is het voorkomen van neurale buisdefecten bij de pasgeborene. Het kan ook de gezondheid van huid en haar bevorderen. In dit bericht zullen we de voordelen van foliumzuur onderzoeken en begrijpen hoe we het tekort ervan kunnen voorkomen.
Wat zijn de voordelen van foliumzuur?
Foliumzuur in voedingsmiddelen en foliumzuur in supplementen houden toezicht op verschillende kritische biochemische reacties in uw lichaam. Deze vitamine is verantwoordelijk voor de synthese van rode bloedcellen. Het voorkomt bloedarmoede en hart- en vaatziekten en nieraandoeningen. Hieronder volgen de manieren waarop foliumzuur nuttig kan zijn:
1. Kan het risico op neurale buisdefecten bij pasgeborenen verminderen
Neurale buisdefecten (NTD's) zijn veel voorkomende complexe aangeboren afwijkingen van het centrale zenuwstelsel (CZS). Deze zijn het gevolg van het falen van de sluiting van de neurale buis tijdens de vorming van het embryo (embryogenese) (2).
Slechts 1% van de kinderen geboren met een open NTD is vrij van handicap. Deze kinderen hebben meestal anesthesie van de huid en afwijkingen aan de heupen, knieën en voeten. Ze hebben een verminderd vermogen om te lopen, hebben weinig of geen controle over hun darmen en / of blaas en vereisen frequente chirurgische ingrepen (2).
Gerandomiseerde onderzoeken bevelen foliumzuursuppletie ten zeerste aan aan alle vrouwen die een aangetaste zwangerschap hebben gehad (3).
Deze vitamine is ook betrokken bij de methyleringsroute (2). Methylering van verschillende enzymen en eiwitten kan essentieel zijn voor de neurale buisassemblage.
De Amerikaanse volksgezondheidsdienst beveelt aan dat alle vrouwen van mogelijke leeftijd dagelijks 400 microgram foliumzuur consumeren (4). Slechts 30% van de vrouwen is echter in staat de suppletie strikt te volgen.
Verschillende andere mechanismen worden nog onderzocht. Tot die tijd is het veilig om aan te nemen dat foliumzuursuppletie het risico op NTD's bij pasgeborenen gedeeltelijk zou kunnen verminderen (2).
2. Kan hart- en vaatziekten (HVZ) voorkomen
Onderzoek wijst op de rol van homocysteïne, een aminozuur, bij hart- en vaatziekten. Zelfs matig verhoogde niveaus van homocysteïne in uw bloed verhogen het risico op HVZ. Hoewel er nog geen concrete resultaten moeten worden bereikt, zou foliumzuur een van de voedingsstoffen kunnen zijn die de behandeling ten goede komen (5).
Het verband tussen hen wordt nog bestudeerd. Maar er wordt voorgesteld dat homocysteïne de bloedstolling, vasodilatatie en verdikking van arteriële wanden kan beïnvloeden.
Een studie met 1980 Finse mannen die meer dan 10 jaar beslaan, vond een verband tussen foliumzuur en homocysteïne. De studie vond een significant omgekeerd verband tussen de inname van foliumzuur en hartaandoeningen bij mannen (6).
Daarom worden 400 μg foliumzuur, 2 mg vitamine B6 en 6 μg vitamine B12-supplementen gevolgd.
Foliumzuur vermindert ook de dikte van de slagaders, wat atherosclerose kan voorkomen. Maar een paar studies kunnen nog steeds niet het effect van deze suppletie op personen met een hoog risico vaststellen (7).
3. Kan het risico op kanker verminderen
Foliumzuur speelt een cruciale rol bij de synthese, methylering en celdifferentiatie van DNA en RNA. Deze zijn allemaal belangrijk voor het functioneren van uw lichaam. Een veel voorkomende manifestatie van deze moleculaire afwijkingen is kanker (8).
Er wordt aangenomen dat kanker het gevolg is van DNA-schade en defecte / ongecontroleerde genexpressie. Vanwege zijn rol bij de synthese en methylering van DNA en RNA, is het mogelijk dat onvoldoende inname van foliumzuur bijdraagt aan kanker. Het tekort aan nucleotiden en het niet beheersen van schade aan DNA-herstel kunnen de ontwikkeling van tumoren veroorzaken (9).
Experimenteel bewijs legt een verband tussen folaatdeficiëntie en plaatsspecifieke kankers. Daarom kan het eten van fruit en groenten die rijk zijn aan foliumzuur de incidentie van kanker verminderen. Het hebben van met foliumzuur verrijkt voedsel kan een goede maatregel zijn voor de volksgezondheid (1).
Recente interventiestudies met foliumzuur lieten echter geen specifiek voordeel of schade zien met betrekking tot de totale en plaatsspecifieke kankerincidentie.
Er werd een matig omgekeerde relatie gevonden tussen de inname van foliumzuur (supplementen en voeding) en colorectale en borstkanker (10), (11).
Daarom blijft de relatie tussen foliumzuur en het risico op kanker onzeker.
4. Kan bloedarmoede bij vrouwen en kinderen behandelen
Foliumzuur helpt bij het genereren van nieuwe rode bloedcellen (RBC's). Rode bloedcellen vervoeren zuurstof naar alle delen van uw lichaam. Als uw lichaam niet genoeg rode bloedcellen aanmaakt, kunt u (megaloblastaire) bloedarmoede ontwikkelen (1).
De kans op het ontwikkelen van bloedarmoede is 40% groter bij vrouwen met een tekort aan foliumzuur dan bij hun tegenhangers (12). Dit suggereert de betekenis van foliumzuur bij de synthese van rode bloedcellen (erytropoëse). Foliumzuur, in de vorm van 5,10-methyleen-THF (tetrahydrofolaat), is essentieel voor de DNA-nucleotidesynthese (13).
Bij foliumzuurdeficiëntie is er een verminderde beschikbaarheid van 5,10-methyleen-THF. Dit tekort remt ook de DNA-synthese (13).
RBC's worden gemaakt in het beenmerg, waar de celdelingssnelheid erg hoog is. Als foliumzuur een tekort heeft, kunnen voorlopercellen zich alleen delen, maar het genetisch materiaal niet. Dit resulteert in een toename van het intracellulaire volume, maar niet in de genetische materie. De rode bloedcellen zien er dus gezwollen uit en veroorzaken megaloblastaire bloedarmoede (13).
Daarom kan foliumzuursuppletie bloedarmoede verminderen. Het is essentieel voor oudere en zwangere vrouwen. Ze hebben een grotere kans op bloedarmoede vanwege het jarenlange menstruatiebloedverlies en een hogere vraag naar voedingsstoffen (14).
Hoe wordt foliumzuur gemetaboliseerd?
- Foliumzuur moet eerst worden omgezet in dihydrofolaat (DHF) en vervolgens in tetrahydrofolaat (THF) om metabolisch actief te worden (14).
- Dit enzymatische proces wordt gekatalyseerd door het enzym DHF-reductase (DHFR).
- THF kan worden omgezet in het biologisch actieve L-methylfolaat door het enzym methyleentetrahydrofolaatreductase (MTHFR).
- Deze sleutelconversie is nodig om L-methylfolaat te verschaffen voor de nucleotidesynthese tijdens DNA- en RNA-assemblage, DNA-methylatie en om het homocysteïnemetabolisme te reguleren.
- L-5-methyltetrahydrofolaat (L-methylfolaat) is de overheersende micronutriëntenvorm van folaat.
- Het circuleert in plasma en is betrokken bij de biologische processen. Deze actieve vorm van foliumzuur wordt binnen enkele minuten opgenomen door de lever en andere primaire doelwitten.
5. Is essentieel tijdens zwangerschap en bevalling
Omdat foliumzuur van vitaal belang is voor de synthese van DNA en eiwitten, speelt het een primaire rol bij de groei en ontwikkeling van de foetus. Daarom is er bij zwangere vrouwen een grotere vraag naar foliumzuur. Bij aanwezigheid van voldoende foliumzuur delen en differentiëren de embryonale cellen zich in weefsels en organen.
De neurale buis is een van de vroegst gevormde structuren. Deze structuur is aanvankelijk vlak, maar vormt zich pas een maand na de conceptie tot een buis. De neurale buis ontwikkelt zich tot de hersenen en het ruggenmerg.
Zonder voldoende foliumzuur kunnen de cellen in deze structuur niet goed groeien en blijft de metamorfose van deze buis naar de wervelkolom en de hersenen onvolledig. Dit leidt tot neurale buisdefecten (14), (15).
Observatiestudies suggereren ook dat foliumzuur nodig kan zijn tijdens de bevalling. Suppletie met foliumzuur kan vroeggeboorten voorkomen. Het kan ook bescherming bieden tegen miskramen, doodgeboorte, meerlingzwangerschappen, enz. (15).
Onderzoek lijkt in het voordeel te zijn van foliumzuursuppletie gedurende meer dan een jaar voorafgaand aan de conceptie (15).
6. Helpt bij het beheersen van polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)
PCOS (polycysteus ovariumsyndroom) treft ten minste 10-15% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd (16). Het vermindert de kwaliteit van eicellen. PCOS is een van de factoren die verantwoordelijk zijn voor het falen van in-vitrofertilisatie (IVF) (17).
Hormoontherapie, verandering van levensstijl en dieet kunnen helpen. Vrouwen met PCOS zouden meer foliumzuur, vitamine D, C en B12, voedingsvezels en calcium, kalium, magnesium en zink moeten innemen.
Ze zouden de consumptie van totale vetten, verzadigde vetzuren en cholesterol moeten verminderen, omdat deze voedingsmiddelen HVZ en diabetes kunnen veroorzaken. Ze kunnen uiteindelijk de disfunctie van eierstokken verergeren (16).
Patiënten die een IVF-behandeling ondergingen, vertoonden een betere bevruchting en embryokwaliteit. Foliumzuur herstelde ook de ovulatie bij een paar vrouwen (17).
7. Kan haaruitval onder controle houden
Foliumzuur helpt bij het produceren van rode bloedcellen en vergemakkelijkt het zuurstoftransport naar uw lichaam. Het zou hetzelfde kunnen doen met de haaropbouwende weefsels (18).
Foliumzuur kan de proliferatie van de haarzakjescellen stimuleren. Het kan het grijs worden van haar voorkomen en de werking van de talgklieren in de hoofdhuid reguleren (18).
Het hebben van bieten, boerenkool, spruitjes, groene erwten, witte bonen, asperges, koolrabi en eieren kan het foliumzuurgehalte bij vrouwen verhogen (18). Het aanvullen van uw dieet met 400-1000 μg foliumzuur is een andere manier om haaruitval te stoppen (19).
Enkele onderzoeken laten echter geen significant verschil zien in de foliumzuurspiegels in het serum van patiënten met alopecia. Dit toont aan dat foliumzuursuppletie haaruitval wel of niet onder controle kan houden. U moet misschien naar andere vitamines kijken, zoals biotine, vitamine B12, vitamine D, enz. (20).
8. Kan helpen bij het omgaan met depressie en angst
Een van de belangrijkste functies van foliumzuur is om methyleringsreacties teweeg te brengen. De meeste biomoleculen moeten worden gemethyleerd om biologisch actief te zijn. De actieve vorm van folaat / foliumzuur, 5-methyl THF, voegt methylresten toe en start dergelijke reacties (21).
De neurotransmitters in uw centrale zenuwstelsel (CZS) moeten na hun synthese ook worden gemethyleerd. U heeft in dit stadium voldoende foliumzuur nodig. Het is bewezen dat lage foliumzuurspiegels ernstige en langdurige episodes van depressie en angst kunnen veroorzaken (21).
Een andere manier waarop foliumzuur kan helpen, is door het homocysteïnegehalte te verlagen.
Verhoogde homocysteïnespiegels in uw lichaam veroorzaken oxidatieve stress in uw hersenen en CZS (21). Suppletie met foliumzuur kan het homocysteïne- en oxidatieve stressniveau verlagen.
U heeft de neiging om beter te reageren op antidepressiva als u voldoende foliumzuur heeft (21).
9. Kan nierziekte behandelen en de nierfunctie verbeteren
Hyperhomocysteïnemie (accumulatie van homocysteïne) komt voor bij 85% van de patiënten met chronische nierziekte. Dit gebeurt vanwege een verminderde nierfunctie. Hyperhomocysteïnemie is ook een indicator van een slechte cardiovasculaire en niergezondheid (22).
Een manier om hyperhomocysteïnemie onder controle te houden, is door foliumzuursuppletie. Foliumzuur of folaat is belangrijk bij de omzetting van homocysteïne in methionine (een ander aminozuur). Als foliumzuur een tekort heeft, is er niet genoeg omzetting en stijgen de homocysteïnespiegels, wat uiteindelijk uw nieren aantast (22).
Studies stellen dat foliumzuursuppletie alleen het homocysteïnegehalte kan verlagen, maar niet normaliseren. U kunt in dit verband ook tegenstrijdig bewijs vinden.
Trials die gedurende drie jaar werden gevolgd, toonden geen effect aan van hoge doses foliumzuur op de gezondheid van de nieren. Daarom kan een dergelijke suppletie alleen de ernst verminderen, maar geen nieraandoeningen voorkomen of genezen (22).
10. Kan de vruchtbaarheid bij mannen stimuleren
Een abnormaal folaatmetabolisme of een tekort aan foliumzuur kan een oorzaak zijn van mannelijke onvruchtbaarheid. Foliumzuur is cruciaal voor DNA-synthese en methylering, twee stappen die cruciaal zijn voor spermatogenese.
In een onderzoek kreeg een grote groep subfertiele mannen 26 weken lang dagelijks zinksulfaat (66 mg) en foliumzuur (5 mg). Er was een toename van 74% in hun totale normale aantal zaadcellen. Er werd ook opgemerkt dat zinkniveaus een directe invloed hebben op de opname en het metabolisme van foliumzuur in de voeding (23).
Het gunstige effect van foliumzuur op de mannelijke vruchtbaarheid moet echter nog worden vastgesteld (23).
Andere studies hebben gemengde resultaten opgeleverd met betrekking tot de rol van foliumzuur bij mannelijke onvruchtbaarheid. Ze stellen dat foliumzuursuppletie mogelijk geen invloed heeft op de algehele spermakwaliteit (24).
Kortom, foliumzuur is de drijvende kracht achter een veelvoud aan fysiologische processen. Heb je je ooit afgevraagd wat er zou gebeuren als je niet genoeg foliumzuur in je lichaam had? Scroll naar beneden voor meer informatie.
Hoe weet u dat u een foliumzuurdeficiëntie heeft?
Het totale lichaamsgehalte van foliumzuur wordt geschat op 15 tot 30 mg. Ongeveer de helft van deze hoeveelheid wordt opgeslagen in de lever en de rest in bloed en lichaamsweefsels.
Wanneer de serumfolaatconcentraties hoger zijn dan 3 ng / ml, duidt dit op toereikendheid.
Ontoereikendheid van foliumzuur of de malabsorptie ervan kan een cascade van aandoeningen / afwijkingen veroorzaken. Van uw hart tot nieren, bloed tot de hersenen, onvruchtbaarheid tot doodgeboorten, onvoldoende foliumzuur kan grote schade aanrichten in uw lichaam. Enkele symptomen / aandoeningen worden hieronder opgesomd (25):
- Cardiovasculaire aandoeningen zoals atherosclerose en coronaire hartziekte
- Megaloblastaire anemie
- Chronische nierziekte
- Bevallingsproblemen zoals vroeggeboorte, miskramen en doodgeboorten
- Depressie en angst
- Steriliteit
- Huidpigmentatie
- Zweren in de mond en het maagdarmkanaal
- Lethargie
- Zwakheid
- Vermoeidheid
- Kortademigheid
Suppletie met foliumzuur kan ons tegen deze aandoeningen helpen beschermen. Maar voordat we naar supplementen gaan, is het belangrijk dat we begrijpen wat de natuurlijke voedselbronnen van foliumzuur zijn.
Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan foliumzuur?
Foliumzuur is aanwezig in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, noten, bonen, zeevruchten, eieren, granen, enz.
Hier zijn de belangrijkste bronnen van foliumzuur in de voeding (26):
Eten | Microgram
(mcg) per portie |
---|---|
Runderlever, gestoofd, 3 ons | 215 |
Spinazie, gekookt, ½ kopje | 131 |
Erwten met zwarte ogen (cowpeas), gekookt, ½ kopje | 105 |
Ontbijtgranen, verrijkt met 25% van de ADH † | 100 |
Asperges, gekookt, 4 speren | 89 |
Spruitjes, bevroren, gekookt, ½ kopje | 78 |
Sla, romaine, versnipperd, 1 kopje | 64 |
Avocado, rauw, in plakjes, ½ kopje | 59 |
Spinazie, rauw, 1 kopje | 58 |
Rijst, wit, halfgraan, gekookt, ½ kopje † | 54 |
Broccoli, gehakt, bevroren, gekookt, ½ kopje | 52 |
Mosterdgroenten, gehakt, bevroren, gekookt, ½ kopje | 52 |
Groene erwten, bevroren, gekookt, ½ kopje | 47 |
Bruine bonen, ingeblikt, ½ kopje | 46 |
Spaghetti, gekookt, verrijkt, ½ kopje † | 45 |
Tarwekiemen, 2 eetlepels | 40 |
Tomatensap, ingeblikt, ¾ kopje | 36 |
Krab, Dungeness, 3 ons | 36 |
Sinaasappelsap, ¾ kopje | 35 |
Brood, wit, 1 snee † | 32 |
Raapgreens, bevroren, gekookt, ½ kopje | 32 |
Pinda's, droog geroosterd, 1 ounce | 27 |
Oranje, vers, 1 klein | 29 |
Papaja, rauw, in blokjes, ½ kopje | 27 |
Banaan, 1 middelgrote | 24 |
Gist, bakker, ¼ theelepel | 23 |
Ei, heel, hardgekookt, 1 groot | 22 |
Meloen, rauw, in blokjes, ½ kopje | 17 |
Vegetarische gebakken bonen, ingeblikt, ½ kopje | 15 |
Vis, heilbot, gekookt, 3 gram | 12 |
Melk, 1% vet, 1 kopje | 12 |
Rundergehakt, 85% mager, gekookt, 3 gram | 7 |
Kipfilet, geroosterd, 3 ons | 3 |
Het is een aangename verrassing om te zien dat er zoveel dagelijkse voedingsmiddelen op de lijst staan, nietwaar?
Nu u weet welke voedingsmiddelen foliumzuur bevatten, is de volgende vraag: hoeveel moet u ervan eten? Of hoeveel van de foliumzuursuppletie zou je nodig hebben?