Inhoudsopgave:
- Inhoudsopgave
- Wat is de ziekte van Alzheimer?
- Stadia van de ziekte van Alzheimer
- Tekenen en symptomen
- Wat zijn de oorzaken en risicofactoren?
- Dementie Vs. Ziekte van Alzheimer
- Diagnosetests
- Medische behandelingen
- Hoe de symptomen van de ziekte van Alzheimer te behandelen
- 1. Ginkgo Biloba
- Je zal nodig hebben
- Wat moet je doen
- Hoe vaak moet u dit doen?
- Waarom dit werkt
- 2. Vitamine E
- Je zal nodig hebben
- Wat moet je doen
- Hoe vaak moet u dit doen?
- Waarom dit werkt
- 3. Curcumine
- Je zal nodig hebben
- Wat moet je doen
- Hoe vaak moet u dit doen?
- Waarom dit werkt
- 4. Omega-3
- Je zal nodig hebben
- Wat moet je doen
- Hoe vaak moet u dit doen?
- Waarom dit werkt
- Hoe het risico op de ziekte van Alzheimer te verlagen
- Hoe zorg je voor een Alzheimerpatiënt
- Antwoorden van experts op vragen van lezers
- Referenties
Stel je voor dat je je na een paar jaar niet meer kunt herinneren wie je dierbaar is. Hoe voelt het? Hartverscheurend. Pijnlijk. Nou, dit is precies wat er gebeurt in de levens van maar liefst 5 miljoen mensen die in de VS wonen. En dit aantal zal naar verwachting groeien tot 13,8 miljoen in 2050 (1)!
Helaas is er geen remedie voor deze dodelijke ziekte. Daarom is emotionele steun de belangrijkste hulp die u kunt bieden aan mensen met de ziekte van Alzheimer. In dit artikel hebben we alles besproken wat u moet weten over de ziekte van Alzheimer. Blijf lezen.
Inhoudsopgave
- Tekenen en symptomen
- Oorzaken en risicofactoren
- Diagnosetests
- Medische behandelingen
- Hoe de symptomen van de ziekte van Alzheimer te behandelen
- Hoe zorg je voor een Alzheimerpatiënt
Wat is de ziekte van Alzheimer?
De ziekte van Alzheimer is een neurologische aandoening die de dood van uw hersencellen veroorzaakt. Dit kan leiden tot geheugenverlies en cognitieve achteruitgang. Het is de meest voorkomende vorm van dementie en een vorm van neurodegeneratieve ziekte. Recent onderzoek geeft aan dat de ziekte van Alzheimer een auto-immuunziekte is.
De symptomen van de ziekte van Alzheimer zijn meestal mild in de beginfase en kunnen na verloop van tijd ernstig worden.
Degenen die door deze neurodegeneratieve aandoening worden getroffen, moeten worden verzorgd en ondersteund. Hiervoor moet u de verschillende stadia van de ziekte begrijpen.
Stadia van de ziekte van Alzheimer
Er zijn zeven stadia van de ziekte van Alzheimer. Zij zijn:
- Fase 1 - Normaal uiterlijk gedrag: tijdens deze fase vertoont een getroffen persoon gewoonlijk geen symptomen.
- Fase 2 - Zeer milde veranderingen: de patiënt begint milde gedragsveranderingen te ontwikkelen die nauwelijks kunnen worden gedetecteerd.
- Fase 3 - Milde achteruitgang: op dit punt beginnen kleine veranderingen in het cognitieve gedrag van de patiënt aan de oppervlakte te komen. Ze kunnen inhouden dat u sommige dingen vergeet, herhaaldelijk dezelfde vragen stelt en problemen ondervindt bij het maken van plannen of het organiseren.
- Fase 4 - Matige achteruitgang: de symptomen beginnen prominenter te worden. Er kunnen ook nieuwe problemen opduiken, zoals het vergeten van details over jezelf, problemen met het onthouden van datums, maanden en seizoenen, en problemen met het koken van maaltijden en / of het bestellen van eten.
- Fase 5 - Matig ernstige achteruitgang: tijdens deze fase beginnen de symptomen verder te verslechteren. De patiënt kan de tijd en ook de omgeving uit het oog verliezen. Ze kunnen ook adressen, telefoonnummers en details uit het verleden over zichzelf vergeten.
- Fase 6 - Ernstige achteruitgang: de cognitieve vaardigheden kunnen verder afnemen. Dit kan betekenen dat een getroffen persoon gezichten herkent, maar de neiging heeft om namen te vergeten. Identiteiten kunnen ook worden vergeten, zoals iemands vrouw kan worden aangezien voor zijn moeder.
- Fase 7 - Zeer ernstige achteruitgang: de getroffen persoon kan moeilijkheden krijgen tijdens het uitvoeren van basisactiviteiten zoals rechtop zitten, eten of zelfs lopen. Tegen de tijd dat een persoon dit stadium bereikt, kunnen ze misschien niet eens zeggen of ze dorst hebben of niet.
Het is duidelijk dat de meeste symptomen van de ziekte van Alzheimer verband houden met een afname van cognitieve vaardigheden. Laten we naar de symptomen kijken.
Tekenen en symptomen
Een van de eerste tekenen van de ziekte van Alzheimer is een verandering in het gevoel voor humor van een persoon.
De meest voorkomende tekenen en symptomen die verband houden met het ontstaan van deze ziekte zijn:
- Een afname in het vermogen om nieuwe dingen te onthouden, wat kan leiden tot herhaaldelijk vragen stellen, het kwijtraken van persoonlijke bezittingen of het vergeten van afspraken
- Verminderd vermogen om te redeneren en complexe taken uit te voeren
- Verminderde visuospatiale vaardigheden of verminderd vermogen om gezichten of gewone voorwerpen te herkennen
- Verminderd vermogen om te lezen, schrijven of spreken
- Gedrags- en persoonlijkheidsveranderingen
Deze veranderingen variëren meestal van persoon tot persoon en kunnen zich ook op verschillende manieren voordoen.
Als deze symptomen geleidelijk over maanden en jaren optreden in plaats van uren en dagen en de normale cognitieve niveaus van het individu verslechteren, is de aandoening hoogstwaarschijnlijk de ziekte van Alzheimer.
Bent u benieuwd wat deze ziekte kan veroorzaken? Laten we het uitzoeken.
Wat zijn de oorzaken en risicofactoren?
Zoals bijna alle vormen van dementie, wordt de ziekte van Alzheimer veroorzaakt door de dood van hersencellen. Het is een neurodegeneratieve ziekte en veroorzaakt geleidelijk geleidelijke hersenceldood.
De weefsels hebben minder zenuwcellen en verbindingen bij degenen die zijn getroffen door de ziekte van Alzheimer. Autopsies hebben kleine afzettingen (plaques en klitten) ontdekt die zich op het weefsel hebben gevormd.
Dergelijke plaques worden gevonden tussen de stervende zenuwcellen en bestaan uit een eiwit dat bèta-amyloïde wordt genoemd. De klitten komen voor in de zenuwcellen en bestaan uit een ander eiwit dat tau wordt genoemd.
De exacte oorzaak die tot deze veranderingen leidt en de ziekte van Alzheimer veroorzaakt, is nog niet gevonden. Er zijn echter nog enkele andere factoren die het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer kunnen verhogen. Zij zijn:
- Ouder worden
- Erfelijkheid: een familiegeschiedenis van de aandoening
- Genetica: dragers van bepaalde genen
- Ernstig en / of herhaaldelijk traumatisch letsel aan de hersenen
- Blootstelling aan bepaalde milieuverontreinigende stoffen zoals pesticiden, giftige metalen en industriële chemicaliën
Voordat we verder gaan met de diagnose van de ziekte van Alzheimer, moeten we eerst het verschil begrijpen tussen de ziekte van Alzheimer en dementie.
Dementie Vs. Ziekte van Alzheimer
Aangezien de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie is, zijn er meer overeenkomsten dan verschillen tussen de twee.
Dementie: het is geen specifieke ziekte, maar een overkoepelende term die wordt gebruikt om een reeks aandoeningen te definiëren die gepaard gaan met verlies van cognitief functioneren.
Ziekte van Alzheimer: het is de meest voorkomende vorm van dementie en is goed voor 60-80% van de gevallen.
Om de ziekte van Alzheimer te krijgen, moet u cognitieve achteruitgang vertonen die uw dagelijkse werk en leven verstoort. Hieronder volgen enkele tests die kunnen helpen bij de diagnose van de ziekte van Alzheimer.
Diagnosetests
Geen enkele test kan helpen bij het diagnosticeren van de ziekte van Alzheimer. Uw arts of neuroloog zal eerst kijken naar de tekenen en symptomen die u vertoont, gevolgd door een gedetailleerde analyse van uw familiegeschiedenis. Uw medische geschiedenis zal ook worden geëvalueerd om een diagnose te stellen door andere aandoeningen uit te sluiten.
De neurologische functies van de patiënt kunnen ook worden gecontroleerd - dwz hun reflexen, balans en zintuigen zullen ook worden getest.
Andere diagnostische beoordelingen kunnen zijn:
- Een CT-scan
- Een MRI-scan
In sommige gevallen kunnen ook genetische en cognitieve tests worden uitgevoerd om andere mogelijke medische aandoeningen uit te sluiten.
Zodra de ziekte van Alzheimer is vastgesteld, kan u worden gevraagd om voor een van de volgende behandelingen te kiezen.
Medische behandelingen
Hoewel er geen remedie bekend is voor de ziekte van Alzheimer - omdat de dood van de hersencellen niet ongedaan kan worden gemaakt - volgen hier enkele therapeutische interventies die het voor de getroffen personen gemakkelijker kunnen maken om met de ziekte te leven:
- Effectief beheer van andere medische aandoeningen waaraan een Alzheimerpatiënt zou kunnen lijden
- Kinderopvangprogramma's en activiteiten
- Een getroffen persoon aanmoedigen om betrokken te zijn bij steungroepen en diensten
Sommige medicijnen kunnen ook helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van leven en de symptomen van mensen met de ziekte van Alzheimer. Ze omvatten cholinesteraseremmers zoals:
- Tacrine (Cognex)
- Rivastigmine
- Donepezil
Een NMDA-receptorantagonist genaamd Memantine (Namenda) kan ook alleen of in combinatie met een cholinesteraseremmer worden gebruikt.
Hier zijn enkele aanvullende natuurlijke remedies die kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen van de ziekte van Alzheimer.
Hoe de symptomen van de ziekte van Alzheimer te behandelen
- Ginkgo Biloba
- Vitamine E
- Curcumine
- Omega-3
1. Ginkgo Biloba
Shutterstock
Je zal nodig hebben
120-240 mg ginkgo biloba-supplement
Wat moet je doen
- Consumeer 120-240 mg ginkgo biloba-supplement.
- Raadpleeg een arts voordat u een aanvullend supplement voor uw aandoening inneemt.
Hoe vaak moet u dit doen?
U mag dit eenmaal daags innemen of volgens de instructies van uw arts.
Waarom dit werkt
Ginkgo biloba kan uw cognitieve functie verbeteren. Het kan helpen bij het verbeteren van milde cognitieve stoornissen die verband houden met de ziekte van Alzheimer (2).
2. Vitamine E
Shutterstock
Je zal nodig hebben
15 mg vitamine E
Wat moet je doen
U kunt dagelijks tot 15 mg vitamine E consumeren. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine E zijn onder meer plantaardige oliën, noten, zonnebloempitten en groene bladgroenten. U kunt uw arts raadplegen als u aanvullende supplementen voor vitamine E wilt gebruiken.
Hoe vaak moet u dit doen?
U kunt kleine hoeveelheden vitamine E-rijk voedsel in uw dagelijkse voeding opnemen.
Waarom dit werkt
Oxidatieve stress is een van de oorzaken waarvan bekend is dat ze de symptomen van de ziekte van Alzheimer verergeren. De antioxiderende eigenschappen van vitamine E kunnen de progressie van de ziekte helpen vertragen (3).
3. Curcumine
Shutterstock
Je zal nodig hebben
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 glas warme melk
Wat moet je doen
- Voeg een theelepel kurkumapoeder toe aan een glas warme melk.
- Goed mengen en opdrinken.
Hoe vaak moet u dit doen?
U kunt dit mengsel eenmaal daags drinken.
Waarom dit werkt
Curcumine is het belangrijkste bestanddeel van kurkuma. Deze verbinding heeft een veelvoud aan eigenschappen. De krachtige antioxiderende, ontstekingsremmende en lipofiele eigenschappen kunnen het algehele geheugen van mensen met de ziekte van Alzheimer helpen verbeteren (4).
4. Omega-3
Shutterstock
Je zal nodig hebben
250 mg omega-3-vetzuren
Wat moet je doen
Consumeer dagelijks ongeveer 250 mg omega-3-vetzuren. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 zijn onder meer vette vis, lijnzaad, walnoten, soja en chiazaad. Raadpleeg het advies van uw arts als u van plan bent aanvullende supplementen in te nemen.
Hoe vaak moet u dit doen?
U kunt kleine hoeveelheden omega-vetzuren in uw dagelijkse voeding opnemen.
Waarom dit werkt
Omega-3-vetzuren kunnen de cognitieve functies helpen verbeteren, vooral in milde gevallen van de ziekte van Alzheimer. Ze kunnen ook op de lange termijn neuronaal verlies voorkomen (5).
Hoewel behandeling u kan helpen de symptomen van de ziekte van Alzheimer te beheersen, kan de aandoening niet worden genezen. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen.
Hoe het risico op de ziekte van Alzheimer te verlagen
- Houd uw bloedsuikerspiegel, bloeddruk en cholesterolgehalte in de gaten.
- Beheer uw gewicht.
- Oefen regelmatig.
- Volg een uitgebalanceerd en gezond dieet.
- Stoppen met roken.
- Draag altijd een veiligheidsgordel of helm volgens de vereisten.
- Neem zo nu en dan deel aan sociale engagementen.
Als een van uw naasten of dierbaren uiteindelijk de ziekte van Alzheimer ontwikkelt, moet u goed thuis zijn in verschillende manieren om hen te helpen ermee om te gaan.
Hoe zorg je voor een Alzheimerpatiënt
- Creëer een routine.
- Geef de getroffen personen de tijd om dingen te doen. Heb geduld met hen.
- Betrek ze bij zoveel mogelijk dagelijkse activiteiten.
- Zorg altijd voor opties (niet veel), of het nu gaat om eten of kleding.
- Verlicht de afleiding om de patiënt niet in verwarring te brengen.
- Voorkom vallen door de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.
De ziekte van Alzheimer kan best moeilijk zijn om mee om te gaan, vooral voor degenen die eraan lijden. We weten dat het voor de familie en goede vrienden van de patiënt even moeilijk kan zijn om de plotselinge verandering te verwerken, maar geef niet op. Wees sterk en bied zowel emotionele als mentale steun aan de patiënt.
Als u nog meer twijfels of vragen over deze aandoening heeft, kunt u ons een bericht sturen in het opmerkingenveld hieronder.
Antwoorden van experts op vragen van lezers
Wanneer moet je naar een dokter voor de ziekte van Alzheimer?
Als u een van de symptomen van de ziekte van Alzheimer opmerkt die in het artikel worden vermeld, ga dan onmiddellijk naar uw arts. Vroegtijdige opsporing kan helpen voorkomen dat uw toestand verder verslechtert.
Zullen de symptomen van mijn nieuwe Alzheimer van invloed zijn op hoe ik met mijn andere gezondheidsproblemen omga?
De symptomen van de ziekte van Alzheimer - zoals cognitieve veranderingen, verminderd beoordelingsvermogen en geheugenverlies - kunnen het moeilijk maken om andere gezondheidsproblemen te behandelen.
Hoe zal mijn ziekte zich in de loop van de tijd waarschijnlijk ontwikkelen?
De symptomen van de ziekte van Alzheimer verslechteren na verloop van tijd. De snelheid waarmee het verslechtert, kan echter van persoon tot persoon verschillen.
Referenties
1. "Feiten en cijfers over de ziekte van Alzheimer 2016." Alzheimer en dementie, Amerikaanse National Library of Medicine.
2. "Ginkgo Biloba voor milde cognitieve stoornissen en de ziekte van Alzheimer: een systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken." Actuele onderwerpen in medicinale chemie, Amerikaanse National Library of Medicine.
3. "De rol van vitamine E bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer: bewijs van diermodellen" International Journal of Molecular Sciences, Amerikaanse National Library of Medicine.
4. "Het effect van curcumine (kurkuma) op de ziekte van Alzheimer: een overzicht" Annals of Indian Academy of Neurology, US National Library of Medicine.
5. "De effecten van langdurige suppletie met omega-3-vetzuren op cognitie en de pathologie van Alzheimer in diermodellen van de ziekte van Alzheimer: een systematische review en meta-analyse." Journal of Alzheimer's Disease, Amerikaanse National Library of Medicine.