Inhoudsopgave:
- Wat is Rooibos-thee?
- Hoe smaakt Rooibos-thee?
- Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het drinken van rooibosthee?
- 1. Is cafeïnevrij
- 2. Kan antioxiderende eigenschappen hebben
- 3. Kan de gezondheid van het hart versterken
- 4. Kan het risico op kanker verminderen
- 5. Kan gunstig zijn voor mensen met diabetes type 2
- 6. Kan helpen bij gewichtsbeheersing
- 7. Kan de botgezondheid verbeteren
- 8. Kan de hersenen beschermen
- 9. Kan de vruchtbaarheid van vrouwen versterken
- 10. Kan een bronchusverwijdend effect hebben
- 11. Kan een antimicrobieel effect hebben
- Voordelen van Rooibos-thee voor de huid
- Hoe maak je Rooibos-thee?
- Hoeveel kopjes rooibosthee moet je per dag drinken?
Rooibosthee of Bush-thee is een traditionele aftreksel gemaakt van de bladeren van een Zuid-Afrikaanse struik genaamd Aspalathus linearis . Het is cafeïnevrij en bevat minder tannine dan zwarte of groene thee. Het bevat ook meer antioxidanten dan gewone koffie of thee (1).
Rooibosthee wordt gebruikt voor de behandeling van spijsverteringsproblemen, huidaandoeningen, nerveuze spanning en ademhalingsaandoeningen (2), (3). Er zijn onderzoeken geweest naar de betrokkenheid bij gewichtsbeheersing, botten en huidgezondheid. Dit artikel bespreekt de gezondheidsvoordelen van rooibosthee, de bereidingswijze en de mogelijke bijwerkingen.
Wat is Rooibos-thee?
Rooibosthee is technisch gezien geen thee. Het is een kruidenmengsel gemaakt door het brouwen van de bladeren van een struik genaamd Aspalathus linearis die afkomstig is uit de kust van Zuid-Afrika (1)
Het wordt vaak de Afrikaanse rode thee of rode struikthee (of eenvoudige rode thee) genoemd. De karakteristieke rode kleur is te danken aan de traditionele methode om gefermenteerde bladeren te brouwen. De andere variant, de groene rooibosthee, is gemaakt met ongefermenteerde bladeren. Rooibosthee is rijk aan antioxidanten en heeft een sterke aardse smaak (4), (5).
Rooibosthee heeft voornamelijk:
- hoge niveaus van dihydrochalconen (aspalathin en nothofagin) (6).
- flavonolen (quercetine-3- O -robinobioside, isoquercitrine, rutine) (6).
Hoe smaakt Rooibos-thee?
Deze perzikkleurige drank heeft een aardse smaak met een zoete ondertoon die lijkt op die van vanille. Het is zoet en fruitig. Het heeft een warme houtachtige smaak en is minder intens dan de andere theesoorten (inclusief zwarte of groene theeën). Zijn subtiele, nootachtige smaak past goed bij melk.
In het volgende gedeelte zullen we kijken naar de vele gezondheidsvoordelen van rooibosthee.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het drinken van rooibosthee?
1. Is cafeïnevrij
Cafeïne, een natuurlijk stimulerend middel dat vaak in koffie of thee wordt aangetroffen, kan enkele voordelen hebben. Het kan echter ook ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals hartkloppingen, slapeloosheid, angst en hoofdpijn (7). Rooibosthee bevat geen cafeïne. Het werkt als een geweldig alternatief voor cafeïne.
Het heeft ook minder tannines in vergelijking met zwarte of groene thee (1). Van tannines is vastgesteld dat ze mogelijk de ijzerabsorptie verstoren. Rooibosthee brengt dit risico niet met zich mee. In een zes weken durend onderzoek ervoeren de deelnemers geen veranderingen in hun ijzeropname ondanks het dagelijks drinken van zes kopjes rooibosthee (8).
2. Kan antioxiderende eigenschappen hebben
Dierstudies hebben gesuggereerd dat rooibosthee helpt bij het ontgiften van de lever vanwege zijn antioxiderende aard. Andere studies hebben ook bevestigd dat rooibos-kruidenthee een goede bron van antioxidanten is in de voeding (2), (9), (10). Zowel gefermenteerde als ongefermenteerde theesoorten hebben gezondheidsvoordelen vanwege hun gehalte aan antioxidanten (11). Deze antioxidanten bestrijden vrije radicalen die in het lichaam vrijkomen tijdens oxidatieve stress (12). Ze verminderen ontstekingen en voorkomen celbeschadiging (12).
Groene rooibosthee bevat aspalathin en nothofagin, krachtige antioxidanten die het lichaam kunnen helpen ontgiften en de gezondheid van de botten kunnen bevorderen (13), (14). Ze hebben ook een ontstekingsremmende werking (15).
Rooibosthee kan helpen bij het reguleren van het metabolisme van glutathion, hoewel er meer onderzoek naar dit aspect nodig is. Glutathion is een krachtige antioxidant (16). Rooibosthee heeft ook verschillende bioactieve fenolische verbindingen, zoals dihydrochalconen, flavonolen, flavanonen, flavonen en flavanolen (17). De thee bevat ook quercetine, een andere krachtige antioxidant die de immuniteit kan helpen versterken (17).
In één onderzoek ervoeren degenen die rooibosthee gebruikten echter geen grote toename van antioxidanten in vergelijking met de controlegroepen (18). Hoewel rooibosthee rijk kan zijn aan antioxidanten, moet hun biologische beschikbaarheid nog worden onderzocht en begrepen. Verder onderzoek kan sluitend bewijs leveren.
3. Kan de gezondheid van het hart versterken
Uit onderzoek is gebleken dat de consumptie van traditionele gefermenteerde thee de lipidenprofielen en oxidatieve stressparameters aanzienlijk kan verbeteren. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen (19), (20). Dieet antioxidanten en flavonen helpen ontstekingen te verminderen en het hart te beschermen (21).
Van rooibosthee is gemeld dat het een cardioprotectief effect heeft omdat het het angiotensine-converterende enzym (ACE) remt (22). Meer onderzoek suggereert dat rooibosthee kan helpen het cholesterolgehalte te verbeteren en oxidatieve stress te verminderen (23).
4. Kan het risico op kanker verminderen
Zowel gefermenteerde als ongefermenteerde rooibostheeën hebben chemoprotectieve eigenschappen (24). Rooibosthee heeft antitumor- en antimutagene activiteiten (25). Er is gesuggereerd dat de thee co-enzym Q10 regenereert, een verbinding die helpt bij kankermodulatie (10).
Dierstudies met extracten van rooibos (Aspalathus linearis) en honeybush (Cyclopia intermedia) hebben aangetoond dat deze Zuid-Afrikaanse kruiden de groei van kankercellen bij muizen kunnen remmen (26), (27). Antioxidanten, zoals quercetine en luteoline, hebben ook een antiproliferatieve werking (28), (29). We hebben echter meer informatie nodig om te begrijpen hoe deze antioxidanten in rooibosthee kunnen helpen bij het voorkomen van kanker.
5. Kan gunstig zijn voor mensen met diabetes type 2
Rooibosthee bevat een andere antioxidant genaamd aspalathin. Deze antioxidant kan een antidiabetisch effect hebben (30). Bij diabetische muizen bleek aspalathin de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen en de insulineresistentie te verminderen (31). Aspalathin kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen als gevolg van een hoge bloedsuikerspiegel (32). We hebben meer onderzoek nodig om de antidiabetische eigenschappen van rooibosthee verder te valideren.
6. Kan helpen bij gewichtsbeheersing
Rooibosthee is caloriearm, maar toch heerlijk. Het is rijk aan antioxidanten die ontstekingen en bloedsuikerspiegels verlagen, factoren die het risico op obesitas verhogen.
Onderzoek suggereert dat aspalathin het potentieel heeft om lipidenprofielen te reguleren (33). Het kan ook helpen bij het verminderen van honger en vetopslag door stresshormonen te remmen. Studies suggereren dat rooibos adipogenese remt (ophoping van lipiden in adipocyten of vetcellen) (34).
Rooibosthee kan ook de afscheiding van leptine verminderen, een enzym dat betrokken is bij het beheersen van de eetlust en het reguleren van verzadigingsniveaus (34). Het drinken van rooibosthee, samen met andere aanpassingen aan een gezonde levensstijl, kan helpen bij het afvallen.
7. Kan de botgezondheid verbeteren
Onderzoek stelt dat thee (groene, zwarte en rooibosthee) de gezondheid van de botten kan verbeteren (35). Gefermenteerde rooibosthee bleek een krachtiger remmend effect te hebben op osteoclasten (botcellen die botweefsel absorberen tijdens genezing) dan ongefermenteerd rooibos-extract (36). Een andere studie bracht aspalathin in rooibosthee in verband met een verhoogde osteoblastactiviteit, die uiteindelijk de gezondheid van de botten kan bevorderen (14).
8. Kan de hersenen beschermen
Hoewel het bewijs schaars is, bleek uit een studie dat antioxidanten uit rooibosthee de hersenen kunnen helpen beschermen tegen neurodegeneratieve ziekten (10). De thee voorkomt ook ontstekingen en oxidatieve stress. Deze twee factoren verhogen toevallig ook het risico op hersenaandoeningen.
9. Kan de vruchtbaarheid van vrouwen versterken
In dierstudies werd waargenomen dat ongefermenteerde rooibos de dikte van het endometrium en het gewicht van de baarmoeder verhoogde. De thee kan ook het gewicht van de eierstok verminderen. Het zou de vruchtbaarheid bij ratten kunnen helpen verbeteren (37). Er zijn echter meer studies bij mensen gerechtvaardigd.
10. Kan een bronchusverwijdend effect hebben
Traditioneel werd rooibosthee gebruikt om verkoudheid en hoest tegen te gaan. Rooibos bevat een stof genaamd chrysoeriol. Deze bioactieve flavonoïde bleek bij ratten een bronchusverwijdend effect te hebben. De thee wordt vaak aanbevolen voor gebruik bij de behandeling van ademhalingsstoornissen (3).
11. Kan een antimicrobieel effect hebben
Het antimicrobiële effect van rooibosthee moet nog goed worden bestudeerd. Sommige onderzoeken stellen dat de thee Escherichia coli , Staphylococcus aureus , Bacillus cereus , Listeria monocytogenes , Streptococcus mutans en Candida albicans kan remmen (38). Op dit aspect zijn meer studies nodig.
Rooibosthee kan ook enkele voordelen hebben voor de huid. In de volgende sectie zullen we zien wat ze zijn.
Voordelen van Rooibos-thee voor de huid
De antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van rooibosthee zijn nuttig om te voorkomen dat gifstoffen de huidcellen beschadigen. Deze vrije radicalen of gifstoffen kunnen het verouderingsproces versnellen.
Folkmedicijnen gebruikten rooibosthee-extracten om de door de zon verbrande huid te kalmeren en eczeem te behandelen (indien plaatselijk aangebracht). Enkele onderzoeken suggereren dat de thee ook het uiterlijk van de huid kan verbeteren en rimpels kan verminderen (39), (40). In een ander onderzoek bleek een formulering van een kruiden-antirimpelcrème met rooibos het meest effectief te zijn bij het verminderen van rimpels (41).
Rooibosthee is een goede bron van ascorbinezuur, een geïsoleerde vorm van vitamine C (1). Het is bekend dat vitamine C helpt bij het tegengaan van veroudering, het verhelderen van de huid en het verminderen van hyperpigmentatie (42). Vitamine C stimuleert ook de productie van collageen en bevordert verder de gezondheid van de huid (42). Collageen is een integraal eiwit in de huidstructuur. Het houdt de huid stevig (43).
Dit zijn de voordelen van rooibosthee. Sommige zijn door de wetenschap vastgesteld, terwijl andere meer onderzoek nodig hebben. U kunt rooibosthee echter thuis consumeren en de vruchten plukken. Het maken is eenvoudig. Hier is hoe.
Hoe maak je Rooibos-thee?
Rooibosthee wordt gemaakt door de theebladeren 3-5 minuten in kokend water te zetten. U kunt de vloeistof zeven en consumeren. Je kunt ook een theezakje gebruiken en de thee 5 minuten laten trekken in kokend water.
De thee kan ook worden genoten als ijsthee. Je kunt het op smaak brengen met melk (zuivel, amandel, cashewnoten) of een natuurlijke zoetstof (honing). Rooibosthee kan ook worden toegevoegd aan espresso's, lattes en gearomatiseerde yoghurt.
Hoeveel kopjes rooibosthee moet je per dag drinken?
Er is geen wetenschappelijke consensus over de bovengrens van het drinken van rooibosthee. Maar het is raadzaam om de dosering onder de zes kopjes te houden, gelijkmatig verdeeld over de dag. Een studie gebruikte zes kopjes rooibosthee om de voordelen ervan te plukken (8).
Niet iedereen is dat echter