Inhoudsopgave:
- Wat is osteoporose?
- Hoe helpt yoga bij osteoporose?
- 7 krachtige asana's in yoga voor osteoporose
- 1. Uttanasana
- 2. Virabhadrasana II
- 3. Ardha Chandrasana
- 4. Utthita Parsvakonasana
- 5. Ardha Pincha Mayurasana
- 6. Setu Bandhasana
- 7. Urdhva Dhanurasana
Een van de grootste zorgen die mensen beginnen te krijgen naarmate ze ouder worden, is osteoporose. Alleen al de gedachte dat de botten breken als gevolg van zelfs maar een duwtje is pijnlijk, stel je voor dat je er doorheen gaat! Is yoga goed voor osteoporose? Onderzoek stelt dat yoga kan helpen de symptomen van osteoporose te verminderen of zelfs de aandoening te verminderen. Laten we wat dieper graven en het verband tussen yoga en osteoporose ontdekken.
Wat is osteoporose?
Osteoporose is een degeneratieve ziekte. In deze toestand zijn de botten verzwakt en loopt u een constant risico op botbreuken. Mensen hebben de hoogste botdichtheid als ze begin twintig zijn. Naarmate u ouder wordt, neemt de botmassa om verschillende redenen af. Wanneer er te veel afbraak van de botten is en er te weinig wordt teruggebouwd, hebben de botten de neiging broos te worden, met breuken tot gevolg. Lage oestrogeenspiegels bij vrouwen, lage testosteronniveaus bij mannen, gebrek aan calcium en vitamine D, zittende levensstijl - dit kunnen allemaal oorzaken zijn van osteoporose.
Hoe helpt yoga bij osteoporose?
Yoga is een soort krachttraining die je helpt om je lichaam op de juiste manier in balans te brengen en uit te lijnen. Als uw lichaam goed is uitgelijnd en u kunt balanceren, vermindert u automatisch waarschijnlijk letsel. De staande houdingen versterken je heupen, die soms het meest worden aangetast door osteoporose. Milde rugbuigingen bouwen kracht op in de wervelkolom en decomprimeren de wervels. Yoga verbetert ook de bloedcirculatie in het lichaam, wat een betere opname van voedingsstoffen betekent. Maar om te profiteren van yoga voor osteoporose, moet je het minstens vijf dagen per week 30 dagen beoefenen. Dit gezegd hebbende, moet je de oefening ook niet overdrijven. Begin langzaam met eenvoudige asana's en verhoog de tijd en de moeilijkheidsgraad naarmate je vordert. U zult uiteindelijk aanzienlijke veranderingen opmerken.
Maar pas op voor sommige yogahoudingen die u bij osteoporose kunt vermijden! U moet uw arts raadplegen voordat u met yoga begint. Je moet ook met je yoga-instructeur praten over je toestand voordat je begint met oefenen.
7 krachtige asana's in yoga voor osteoporose
- Uttanasana
- Virabhadrasana II
- Ardha Chandrasana
- Utthita Parsvakonasana
- Ardha Pincha Mayurasana
- Setu Bandhasana
- Urdhva Dhanurasana
1. Uttanasana
Afbeelding: iStock
Ook bekend als - Padahastasana, Hasta Padasana, Standing Forward Bend
Voordelen - Deze asana strekt zich uit, versterkt en versterkt de botten in de onderrug, benen en heupen. Het zorgt er ook voor dat elk deel van het lichaam zuurstofrijk en in balans is. Het werkt op het voortplantingssysteem en verbetert hormonale onevenwichtigheden. Ontspan gewoon in de asana. Duw jezelf niet te veel als je begint, anders loop je een blessure op. Door te oefenen kun je vooruitgang boeken.
Hoe het te doen - Sta rechtop terwijl u uw handpalmen op uw heupen plaatst. Adem in en buig je heupen terwijl je uitademt. Plaats de handpalmen naast je voeten op de grond. Plaats de voeten parallel aan elkaar. Duw de romp naar voren en strek je ruggengraat terwijl je het staartbeen optilt. Houd de pose een paar seconden vast en laat los.
Om meer te weten over deze asana, klik hier: Uttanasana
Terug naar inhoudsopgave
2. Virabhadrasana II
Afbeelding: iStock
Ook bekend als - Warrior Pose II
Voordelen - Deze asana is geweldig omdat hij werkt op je armen, ruggengraat en benen. Het versterkt zowel de spieren als de botten. Deze asana helpt ook om de balans in het lichaam te verbeteren. Het helpt ook bij een betere bloedsomloop en hormonale onevenwichtigheden.
Hoe het te doen - Maak uw benen breder en plaats ze op heupbreedte uit elkaar. Draai de rechter hiel, met de tenen naar buiten gericht. Draai met de linkervoet. Zorg ervoor dat de boog van uw linkervoet in lijn is met de rechtervoet. Laat je heupen zakken en straal al je energie uit terwijl je je armen strekt. De armen moeten in lijn zijn met de schouders. Richt je blik naar voren en haal lang en diep adem. Houd de pose vast. Laat los en herhaal aan de andere kant.
Om meer te weten over deze asana, klik hier: Virabhadrasana II
Terug naar inhoudsopgave
3. Ardha Chandrasana
Afbeelding: iStock
Ook bekend als - Warrior Pose II
Voordelen - Deze asana is een evenwichtshouding. Het verbetert niet alleen uw vermogen om in evenwicht te blijven met de zwakke botten, maar het versterkt ook de botten in de benen, ruggengraat en armen. Deze asana verbetert de opname van voedingsstoffen door de bloedcirculatie.
Hoe het te doen - Plaats uw voeten op heupbreedte uit elkaar. Til nu je rechtervoet van de grond en buig je lichaam naar links, waarbij je je linkerarm ter ondersteuning naar de grond brengt. Als u zich eenmaal op uw gemak voelt, plaatst u uw rechterbeen parallel aan de grond of tilt u het zo ver mogelijk op. Hef uw rechterarm op en richt uw blik erop. Houd de pose een paar seconden vast. Laat los en herhaal aan de andere kant.
Om meer te weten over deze asana, klik hier: Ardha Chandrasana
Terug naar inhoudsopgave
4. Utthita Parsvakonasana
Afbeelding: iStock
Ook bekend als - Uitgebreide zijhoekhouding
Voordelen - Deze asana strekt zich uit en versterkt de benen. Het werkt ook op de armen en de rug. Deze asana masseert de buikorganen en het voortplantingssysteem en daarom worden hormonale onevenwichtigheden ook verholpen. Er is ook een toename van de opname van vitamine D en calcium in de botten door de verbeterde bloedcirculatie.
Hoe het te doen - Plaats uw benen op heupbreedte uit elkaar en draai de rechtervoet zodanig dat de tenen naar buiten wijzen. Aard jezelf met je linkerhiel. Zorg ervoor dat de boog van de linker hiel in lijn is met de rechtervoet. Laat de heupen zakken en strek je armen. Buig nu langzaam uw lichaam zodat de rechterarm de rechtervoet raakt. Strek je linkerarm naar boven. Kijk naar je linkerarm en adem. Laat na een paar seconden los en herhaal aan de andere kant.
Om meer te weten over deze asana, klik hier: Utthita Parsvakonasana
Terug naar inhoudsopgave
5. Ardha Pincha Mayurasana
Afbeelding: iStock
Ook bekend als - Dolfijnhouding
Voordelen - Deze asana doet wonderen bij het versterken van uw wervelkolom. Het verlengt de wervelkolom en verwijdert alle stress die erin zit. Het geeft de botten en hamstrings een goede rek, wat de benen versterkt. De bloedcirculatie wordt verbeterd en hormonale onevenwichtigheden worden verholpen.
Hoe het te doen - Ga op je handen en voeten zitten en til je knieën voorzichtig van de grond, waardoor je ze recht maakt. Je zou idealiter je voeten plat op de grond moeten plaatsen, maar als je dat niet kunt, is het ok om je hielen op te tillen. Doe twee stappen achteruit en als u eenmaal op uw gemak bent, werkt u aan de armen. Vouw je armen bij de ellebogen en plaats je onderarmen plat op de grond met je handpalmen vast. Laat je hoofd op de grond zakken en plaats je kruin in je gevouwen handpalmen. Je schouders moeten dicht bij je oren komen. Op dit punt zou je lichaam op een omgekeerde 'V' moeten lijken. Houd de houding vast en adem een paar seconden lang en diep voordat je loslaat.
Om meer te weten over deze asana, klik hier: Ardha Pincha Mayurasana
Terug naar inhoudsopgave
6. Setu Bandhasana
Afbeelding: iStock
Ook bekend als - Bridge Pose
Voordelen - Deze asana werkt voornamelijk om de bloedcirculatie te verbeteren en de rug te versterken. Het is een geweldige asana voor vrouwen omdat het op hun voortplantingssysteem werkt en helpt bij het corrigeren van het oestrogeengehalte in het lichaam.
Hoe het te doen - Ga op je rug liggen en vouw je benen op de knieën. Til je rug en heupen van de vloer. Zorg er ook voor dat u de schouders recht maakt. Plaats uw armen op de grond en strek ze zo uit dat ze uw voeten bereiken. Haal drie keer lang adem en laat dan weer los.
Om meer te weten over deze asana, klik hier: Setu Bandhasana
Terug naar inhoudsopgave
7. Urdhva Dhanurasana
Afbeelding: iStock
Ook bekend als - Chakrasana, wielhouding, naar boven gerichte booghouding
Voordelen - Je moet ervoor zorgen dat je deze asana pas beoefent als je al een tijdje yoga voor osteoporose beoefent en je vooruitgang hebt gezien. Het is een geavanceerde asana voor osteoporose en kan dienen als een controle om te zien hoeveel vooruitgang u heeft geboekt. Deze asana verbetert de zuurstofvoorziening en opname van voedingsstoffen door het hele lichaam, dankzij een betere bloedcirculatie. Het helpt ook om de armen en benen te versterken. Omdat de voortplantingsorganen goed gemasseerd worden, helpt deze asana ook om de hormonen in het lichaam te reguleren.
Hoe het te doen - Ga op je rug liggen. Plaats nu uw handpalmen aan weerszijden van uw hoofd, met uw vingers naar uw schouders gericht. Buig je knieën en plaats je voeten op de grond. Wanneer u zich er klaar voor voelt, drukt u op uw handpalmen en voeten om de rest van uw lichaam van de grond te tillen. U moet hierbij heel voorzichtig zijn. Hang je hoofd, kijk naar achteren en houd vast. Laat uw lichaam voorzichtig zakken, plaats eerst uw hoofd op de grond en dan uw rug. Kom tot rust.
Om meer te weten over deze asana, klik hier: Urdhva Dhanurasana
Terug naar inhoudsopgave
Heb je ooit een van deze yogahoudingen geprobeerd voor de behandeling van osteoporose? We nemen onze botten absoluut als vanzelfsprekend aan. Wacht niet tot het te laat is! Regelmatige yogabeoefening zal voorkomen dat het probleem helemaal naar voren komt. Maar God verhoede dat als u osteoporose oploopt, u nu weet wat u moet doen.