Inhoudsopgave:
- Waarom liegen mensen?
- 1. Om mensen te manipuleren
- 2. Sociaal wenselijk zijn
- 3. Om iemand te beschermen
- 4. Voor een beter gevoel van eigenwaarde
- 5. Om angst- en persoonlijkheidsstoornissen te verbergen
- 6. Om situaties onder controle te hebben
- 7. Om anderen geen pijn te doen en confrontaties te vermijden
- 4 bronnen
Liegen is menselijk. Mensen liegen gemiddeld in een op de drie tot vijf interacties (1). Bella De Paulo, een psycholoog aan de Universiteit van Virginia, deed een onderzoek met de titel 'The Many Faces of Lies'. Volgens de studie logen mensen meestal over hun gevoelens en meningen om hun tekortkomingen te verbergen of om iemands gevoelens niet te kwetsen (2).
Door de jaren heen zijn er veel theorieën en perceptie geweest om een leugenaar te identificeren. Enkele van de tekenen zijn: afkerende blik, knipperen, nervositeit, nepglimlachen, onsamenhangend spreken, inconsistentie in uitspraken en nadrukkelijk taalgebruik (3).
Shutterstock
Waarom liegen mensen?
https
1. Om mensen te manipuleren
Shutterstock
De grootste leugenaars zijn manipulatoren. Deze specifieke persoonlijkheid staat bekend als een machiavellistische persoonlijkheid. Machievellianisten zijn mensen die om egoïstische redenen liegen. Ze nemen hun toevlucht tot dwangmatig liegen door onethische en sociaal beledigende tactieken te gebruiken. Dit gebeurt vooral met het doel een hogere status of macht in de samenleving te bereiken.
Het is niet echt een verrassing dat hoe meer van deze eigenschap u heeft, hoe groter uw kans is om een dwangmatige leugenaar te zijn. Bovendien gebruiken deze mensen zelfgeoriënteerde nuttige leugens veel vaker dan ze zouden doen om anderen te beschermen.
Mensen die over het algemeen manipulatief zijn, zijn veel meer geneigd om een situatie in hun voordeel te gebruiken. Dit wordt gedaan om precieze doelen te bereiken, zoals seks, status, liefde, geld of macht, zelfs als ze van korte duur zijn. Daarom is er bij dit soort leugens geen andere begunstigde - behalve zijzelf.
2. Sociaal wenselijk zijn
Shutterstock
Dit is een lastige manier om te liegen in termen van begrip van de begunstigde. Een sociaal wenselijk persoon is iemand die steeds meer acceptatie in de samenleving wil krijgen. Ze denken voortdurend na en vragen zich af of anderen hen of hun daden zouden goedkeuren.
Mensen die liegen voor een bepaald voordeel, riskeren voortdurend hun reputatie. Hun behoefte aan wenselijkheid loopt ook hier een veel groter risico. Het is misschien interessant om op te merken dat mensen die sociale wenselijkheid willen, nooit genoeg hebben gelogen om enige betekenis te krijgen in de statistieken.
3. Om iemand te beschermen
Shutterstock
Niet alle leugens zijn egoïstisch. Soms liegen mensen om hun dierbaren - echtgenoot, broer of zus, vriend of collega - te beschermen tegen kwaad of verdriet. Het kan bijvoorbeeld een vriendin zijn die de outfit van haar beste vriendin complimenteert, ook al is het niet geweldig, haar gevoelens niet te kwetsen. De kosten om van eerlijkheid af te wijken zijn hier niet ongewenst, en kunnen in het algemeen veel acceptabeler zijn.
Deze leugens zijn bedoeld om iemand er beter uit te laten zien of zich beter te laten voelen, om te voorkomen dat ze worden gekwetst of in verlegenheid worden gebracht, of om ze tegen straf te beschermen.
4. Voor een beter gevoel van eigenwaarde
Shutterstock
Een goed gevoel van eigenwaarde is een integraal onderdeel van het erkennen van iemands eigenwaarde. Mensen met een gebrek aan zelfrespect of met een laag zelfbeeld hebben de neiging om veel meer te liegen in vergelijking met mensen met het juiste zelfrespect. Dit betekent dat hoe lager het gevoel van eigenwaarde, hoe hoger de incidentie van leugens.
Volgens Robert Feldman, een psycholoog aan de Universiteit van Massachusetts, liegen mensen als hun zelfrespect wordt bedreigd. Zulke mensen denken dat liegen de perceptie van anderen over hen zal versterken. Ze liegen om een betere identiteit voor zichzelf te krijgen en sociale acceptatie te krijgen.
5. Om angst- en persoonlijkheidsstoornissen te verbergen
Shutterstock
Angststoornissen zijn een van de meest voorkomende psychische aandoeningen, en ze treffen ongeveer 40 miljoen mensen in de VS (4). Mensen die liegen uit angst doen het zodat ze een kleine boost van zelfvertrouwen krijgen.
Angstgevoelige mensen vertellen vaak leugens die gunstig voor hen zijn.
Mensen met narcistische persoonlijkheidsstoornissen en psychopathische of sociopathische eigenschappen liegen om mensen te misleiden of te manipuleren in hun voordeel. Sommigen liegen zelfs omdat het hun sadistisch plezier geeft en het gevoel heeft superieur te zijn aan anderen.
6. Om situaties onder controle te hebben
Shutterstock
Sommige mensen liegen om een situatie onder controle te krijgen en de uitkomst ervan zodanig te beïnvloeden dat ze de reacties of beslissingen krijgen die ze willen. Zulke mensen hebben vaak het gevoel dat de waarheid ongemakkelijk is omdat deze niet is afgestemd op hun versie van de dingen.
Een persoon die liegt voor de pure opwinding ervan om te zien in hoeverre ze weg kunnen komen met hun leugens. Ze doen dit om hun kracht en invloedssfeer te testen. Het beheersen van een reactie door de waarheid te veranderen, creëert een vals realiteitsgevoel tussen de leugenaar en de ontvanger. Dit kan leiden tot vooringenomenheid en verkeerde oordelen, aangezien de beslissing is gebaseerd op verkeerde informatie.
7. Om anderen geen pijn te doen en confrontaties te vermijden
Shutterstock
Een andere reden waarom mensen vermijden de waarheid te vertellen, is om te voorkomen dat een negatieve situatie escaleert. Ze hebben het gevoel dat ze gevoelens kunnen beschermen, en een paar witte leugens kunnen de situatie redden.
Een bekend voorbeeld hiervan is wanneer je vriend probeert uit een plan te komen en blijft liegen over zijn locatie. Een ander voorbeeld is het beëindigen van een ongemakkelijk gesprek aan de telefoon door te zeggen dat er iemand voor de deur staat of dat u een ander telefoontje krijgt.
De persoon liegt omdat liegen volgens hen meer voordelen kan hebben dan negatieve gevolgen. In dergelijke situaties liegen mensen uit angst voor straf of de onaangename reactie van de andere partij op de waarheid. Een student kan bijvoorbeeld liegen over zijn cijfers om een mogelijke confrontatie met zijn ouders te vermijden.
Je moet hier één ding begrijpen - liegen is in de meeste gevallen niet ideaal. Het betekent echter niet dat het elke keer met schadelijke bedoelingen wordt gedaan.
Het belangrijkste doel van ons artikel is een terugblik op Waarom lieg ik zo veel? en je ook bewuster maken en meer begrip ontwikkelen van een situatie en het motief achter iemand die liegt. Nu je weet waarom mensen liegen, moet je twee keer nadenken voordat je iemand de volgende keer veroordeelt voor het vertellen van een leugen.
We hopen dat dit artikel informatief was. Plaats uw feedback en suggesties in het opmerkingenveld hieronder.
4 bronnen
Stylecraze hanteert strikte inkooprichtlijnen en vertrouwt op collegiaal getoetste studies, academische onderzoeksinstellingen en medische verenigingen. We vermijden het gebruik van tertiaire verwijzingen. U kunt meer lezen over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud nauwkeurig en actueel is door ons redactionele beleid te lezen.- Everybody Else doet het: onderzoek naar sociale overdracht van liegen, Plos One, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4198136/
- The Many Faces of Lies, Afdeling Psychologie, University of California, Santa Barbara, CA.
smg.media.mit.edu/library/DePaulo.ManyFacesOfLies.pdf
- A WORLD OF LIES, Journal of Cross-cultural Psychology, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2957901/
- Feiten en statistieken, Angst en Depressie Vereniging van Amerika.
adaa.org/about-adaa/press-room/facts-statistics