Inhoudsopgave:
- Wat is flexibiliteit?
- Wat is immuniteit?
- Hoe helpt yoga om flexibiliteit te creëren en de immuniteit te versterken?
- Yoga voor immuniteit en flexibiliteit - alles wat nodig is, is 15 minuten
- 1. Tadasana (berghouding)
- 2. Utkatasana (stoelhouding)
- 3. Virabhadrasana II (Warrior 2 Pose)
- 4. Vrksasana (boomhouding)
- 5. Anjaneyasana
- 6. Vasisthasana (zijplankhouding)
- 7. Setu Bandhasana (brughouding)
- 8. Matsyasana (Fish pose)
- 9. Balasana (kindhouding)
Hebben we niet vaak het gevoel dat we slaven zijn geworden van onze zittende levensstijl? De rug lijkt te zijn afgerond in een voorgevoel en de ledematen en gewrichten voelen kwetsbaar aan. Met een kleine verandering in het seizoen, bezwijken we snel voor griep en koorts, en we denken altijd twee keer na voordat we een hapje op straat gaan eten, want we zullen zeker een slechte maag krijgen. Wat geeft dit allemaal aan? Gebrek aan flexibiliteit? Lage immuniteit?
Wat is flexibiliteit?
U weet dat uw ledematen bekneld kunnen raken als u een zittend leven leidt. Je hebt gehoord en waarschijnlijk tegen jezelf gezegd dat je moet trainen om flexibel te worden. Maar weet je wat flexibel zijn eigenlijk betekent?
Flexibiliteit wordt ook wel lenigheid genoemd. Het verwijst naar een uitgebreid bewegingsbereik in een individueel gewricht of in alle gewrichten. Het voegt ook lengte toe aan de spieren die de gewrichten kruisen, en dit veroorzaakt de buigbeweging.
Flexibiliteit is uiterst essentieel, simpelweg omdat als onze ledematen en spieren niet in hun volledige bewegingsbereik bewegen, ze een soort roest vormen en aanleiding geven tot een reeks problemen, waarbij pijn een van de eerste tekenen is.
Wat is immuniteit?
Immuniteit is uiterst essentieel om ziekten en problemen op afstand te houden. Het is gewoon het vermogen van het lichaam om een schild te vormen tegen schadelijke micro-organismen om te voorkomen dat ze het lichaam binnendringen. Immuniteit fungeert niet alleen als een barrière tegen deze organismen, maar elimineert ook ziekteverwekkers. Het heeft ook dit aangeboren vermogen om pathogeenspecifieke resistentie te creëren.
Hoe helpt yoga om flexibiliteit te creëren en de immuniteit te versterken?
Yoga, in het Sanskriet, betekent meedoen of focussen. Wanneer iemand regelmatig yoga beoefent, zijn zijn fysieke voordelen kracht, immuniteit en flexibiliteit. Yoga biedt een compleet pakket van zowel lichaams- als geestesfitness. Dit pakket bevat spieractiviteit (die flexibiliteit biedt) en een innerlijk bewustzijn van zelf, energie en ademhaling (dat helpt bij het opbouwen van immuniteit).
Het genezingssysteem van yoga is gebaseerd op vier basisprincipes.
- Deze praktijk gelooft dat het menselijk lichaam een holistische entiteit is en bestaat uit onderling verbonden dimensies die niet van elkaar kunnen worden gescheiden. Het is ook van mening dat de gezondheid of ziekte van de ene dimensie ook rechtstreeks van invloed is op de andere aspecten.
- Het tweede geloof of principe is dat alle individuen uniek zijn, en ook hun behoeften zijn uniek. Dit moet worden erkend en de praktijk moet worden afgestemd op iemands behoeften.
- Het derde principe stelt dat yoga zichzelf bekrachtigt, en dat de studenten hun eigen genezers zijn. Yoga betrekt de student bij het genezingsproces van het lichaam en speelt een actieve rol in hun reis naar gezondheid. De genezing door yoga komt van binnenuit, en daarom ontstaat er een gevoel van autonomie.
- Het vierde principe is dat de gemoedstoestand van het individu cruciaal is voor het genezingsproces. Als een persoon oefent met een positieve mindset, is de genezing sneller dan wanneer iemand oefent met een negatieve mindset.
De betekenis en principes achter yoga maken overduidelijk dat deze methode zowel op kracht als op immuniteit werkt. Het geneest niet alleen, maar voorkomt ook ziekten en aandoeningen en verlengt de levensduur van de ledematen en spieren.
Yoga voor immuniteit en flexibiliteit - alles wat nodig is, is 15 minuten
Bekijk deze 9 effectieve yogahoudingen voor het versterken van de immuniteit.
- Tadasana
- Utkatasana
- Virabhadrasana II
- Vrksasana
- Anjaneyasana
- Vasisthasana
- Setu Bandhasana
- Matsyasana
- Balasana
1. Tadasana (berghouding)
Afbeelding: Shutterstock
Hoewel deze asana in het begin ongelooflijk eenvoudig lijkt, vereist het veel afstemming om het te perfectioneren. Het is belangrijk om het goed te doen, want deze asana is de basis voor vele andere asana's die volgen. Deze pose werkt op al je spieren, omdat het je houding corrigeert en je lichaam flexibel en pijnvrij maakt, vooral als je een zittend bureau hebt. Het lijnt je skelet uit en brengt het terug naar een neutrale positie. Deze asana werkt ook op uw zenuwstelsel, spijsvertering en ademhalingsstelsel, en zorgt ervoor dat ze worden gereguleerd en goed werken, waardoor uw immuniteit wordt versterkt.
Om meer te weten over deze asana, klik hier: Tadasana
Terug naar inhoudsopgave
2. Utkatasana (stoelhouding)
Afbeelding: Shutterstock
Deze asana wordt ook wel de stoelhouding genoemd en is zowel fel als krachtig omdat elk deel van je lichaam erbij betrokken is. Er is veel kracht en uithoudingsvermogen voor nodig om met je lichaam een denkbeeldige stoel te vormen. Terwijl je dit doet, krijg je een gevoel van stabiliteit en vecht je ook tegen de weerstand van de zwaartekracht. Als je deze asana regelmatig beoefent, word je sterker, flexibeler en immuun.
Om meer te weten over deze asana, klik hier: Utkatasana
Terug naar inhoudsopgave
3. Virabhadrasana II (Warrior 2 Pose)
Afbeelding: Shutterstock
Deze asana wordt ook wel de Warrior II Pose genoemd. Het vereist focus en kracht, en naarmate je lichaam ernaar streeft, wordt het zowel flexibel als immuun. Deze asana geeft de benen een goede rek en strekt ook de liezen, longen, borst en schouders. Regelmatige beoefening van deze asana helpt ook om het uithoudingsvermogen te verbeteren.
Om meer te weten over deze asana, klik hier: Virabhadrasana II
Terug naar inhoudsopgave
4. Vrksasana (boomhouding)
Afbeelding: Shutterstock
De Vrksasana of de Tree Pose versterkt de wervelkolom omdat het zowel het evenwicht als het evenwicht verbetert. Het beoefenen van deze pose helpt ook de neuromusculaire coördinatie. Hoewel deze asana meer een evenwichtshouding is, lijnt het het lichaam uit en bereidt het het voor op ontberingen. Uiteindelijk, met oefenen, worden flexibiliteit en immuniteit verbeterd.
Om meer te weten over deze asana, klik hier: Vrksasana
Terug naar inhoudsopgave
5. Anjaneyasana
Afbeelding: Shutterstock
Deze asana maakt volledige bewegingsvrijheid in het onderlichaam mogelijk, omdat het de hamstrings, quadriceps en lies goed strekt. De Anjaneyasana opent ook de borst, het hart en de longen. Er wordt gezegd dat het warmte in het lichaam genereert en dus verbazingwekkend goed werkt voor diegenen die het moeilijk vinden om het hoofd te bieden aan koud weer. Door het openen van de longen wordt al het slijm weggegooid, waardoor de longen goed worden gereinigd.
Om meer te weten over deze asana, klik hier: Anjaneyasana
Terug naar inhoudsopgave
6. Vasisthasana (zijplankhouding)
Afbeelding: Shutterstock
Deze asana strekt zich goed uit aan de achterkant van de benen en de polsen. Het werkt aan het ontwikkelen van innerlijke kracht. Het is belangrijk om uw lichaam correct uit te lijnen wanneer u de plankhouding oefent. Je spieren en organen worden gestimuleerd en hun functioneren wordt verbeterd.
Om meer te weten over deze asana, klik hier: Vasisthasana
Terug naar inhoudsopgave
7. Setu Bandhasana (brughouding)
Afbeelding: Shutterstock
De Setu Bandhasana opent de borst, het hart, de schouders, de wervelkolom, de achterkant van de nek en de heupbuigers. Ook beschouwd als een milde inversie, in deze asana wordt je hart boven je hoofd geplaatst. Het slaagt er daarom in om u alle voordelen van een inversie te geven. Het biedt verlichting bij stress, vermoeidheid en slapeloosheid, reguleert de bloeddruk en stimuleert de schildklier. Het masseert ook de knieën en schouders, waardoor de beoefenaar verjongt.
Om meer te weten over deze asana, klik hier: Setu Bandhasana
Terug naar inhoudsopgave
8. Matsyasana (Fish pose)
Afbeelding: Shutterstock
De Matsyasana of de Fish Pose versterkt de rug en buik. Het zorgt voor een kromming in de nek die aanzienlijk gunstig is voor de schildklier. Deze asana wortelt je op de grond terwijl het je opbeuren en je verjongt. Deze asana wekt duidelijk flexibiliteit op voor de wervelkolom, maar verbetert ook de immuniteit. Ze zeggen dat als je deze asana regelmatig beoefent, je nooit een beroerte zult krijgen.
Om meer te weten over deze asana, klik hier: Matsyasana
Terug naar inhoudsopgave
9. Balasana (kindhouding)
Afbeelding: Shutterstock
De Balasana is een effectieve pose in yoga om de immuniteit te verbeteren. Het versterkt de buikspieren en verbetert zo het proces van afvalverwijdering en de spijsvertering. Het strekt je onderrug en wervelkolom uit terwijl het je lichaam volledig ontspant.
Om meer te weten over deze asana, klik hier: Balasana
Terug naar inhoudsopgave
Heeft u ooit geoefend in het verbeteren van uw flexibiliteit? Immuniteit en flexibiliteit hebben misschien geen direct verband, maar ze zijn beide integraal voor een uitstekende gezondheid. Als je yoga beoefent, worden beide factoren aangepakt en verbeterd. Of je flexibiliteit en immuniteit nu goed zijn of niet, het is een goed idee om vandaag nog met yoga te beginnen. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.