Inhoudsopgave:
- De betekenis van het matriarchaat
- Een korte geschiedenis van het matriarchaat
- Verschil tussen matriarchale en matrilineaire samenlevingen
- Dus wat is matrifocaliteit in de wereld?
- Voorbeelden van matrilineaire en matriarchale samenlevingen over de hele wereld
- 1. Umoja, Kenia
- 2. Mosuo, China
- 3. Khasi, India
- 4. Minangkabau, Indonesië
Het grootste deel van de samenleving wordt al geruime tijd grotendeels door mannen bestuurd. Maar er bestaan al lang onopvallende gemeenschappen waar vrouwen regeren en in het centrum van de cultuur staan.
Het woordenboek Merriam-Webster definieert matriarchie als een familie, groep of staat die wordt bestuurd door een vrouw; of een systeem van sociale organisatie waarin afstamming en erfenis worden getraceerd via de vrouwelijke lijn. Het idee van een samenleving waarin vrouwen de politieke, sociale en economische structuren beheersen, lijkt voor velen misschien vergezocht, maar de geschiedenis bewijst het bestaan van matriarchale samenlevingen door de eeuwen heen, waarvan sommige zelfs nu nog bestaan. In dit stuk gaan we kijken naar het unieke soort koningin dat het matriarchale systeem is.
De betekenis van het matriarchaat
In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is matriarchaat geen systeem waarin vrouwen de macht hebben over en heersen over mannen. Zoals Heidi Goettner-Abendroth, de oprichter van de International Academy HAGIA for Modern Matriarchal Studies, het in Dame Magazine stelde:
"Het doel is niet om macht te hebben over anderen en over de natuur, maar om moederlijke waarden te volgen, dwz het natuurlijke, sociale en culturele leven te koesteren op basis van wederzijds respect."
Met andere woorden, matriarchie is een systeem dat draait om het principe van moederregering, waarbij moeders of vrouwen aan de top van de machtsstructuur staan. Ze domineren in rollen van moreel gezag, politiek leiderschap, sociale privileges en controle over eigendom. Om een sociaal systeem als een matriarchaat te beschouwen, zou het de steun nodig hebben van een cultuur die de dominantie van vrouwen als wenselijk en legitiem definieerde.
Een korte geschiedenis van het matriarchaat
Terwijl antropologen het bestaan van een echte matriarchale samenleving in twijfel trekken, is er een denkrichting die gelooft dat de menselijke samenleving oorspronkelijk matriarchaal was. Tijdens een periode die bekend staat als het 'gynocratische tijdperk', werden vrouwen naar verluidt aanbeden vanwege hun vermogen om te bevallen. Op dat moment was de bevalling een enorm mysterie, en mannen, die niet beseften dat ze er daadwerkelijk een rol in speelden, waren ervan overtuigd dat vrouwen "vruchten droegen als bomen als ze rijp waren". (We hebben het over een heel lange tijd geleden.) Naar verluidt duurde het gynocratische tijdperk van ongeveer 2 miljoen jaar geleden tot 3000 BCE. Vervolgens wordt er gezegd dat er een grote transformatie heeft plaatsgevonden, misschien als gevolg van een baanbrekende ontdekking of een ramp, die tot patriarchaat heeft geleid.
Archeologen en onderzoekers zijn bewijsmateriaal tegengekomen dat de theorie ondersteunt dat gynocratische of matriarchale samenlevingen ooit hebben bestaan. In het najaar van 2016 werd in Centraal Turkije een 8000 jaar oude sculptuur ontdekt van een soort godin. Er wordt gespeculeerd dat het standbeeld een vruchtbaarheidsgodin voorstelt, terwijl anderen geloven dat haar mollige figuur een vrouw met sociale bekendheid vertegenwoordigt. We moeten ook in gedachten houden dat zelfs literatuur als de Bijbel en The Odyssey de betekenis van vrouwen in de samenleving benadrukt.
Sceptici wijzen er echter op dat het feit dat vrouwen in oude literatuur en kunst als godinnen werden beschreven, niet noodzakelijkerwijs betekent dat ze machtiger waren dan mannen. Het ding is zonder geschreven historische verslagen, we kunnen nooit 100% zeker zijn van de legitimiteit van een echt matriarchale samenleving.
Verschil tussen matriarchale en matrilineaire samenlevingen
De term 'matriarchie' wordt vaak vermengd met de soortgelijk klinkende term 'matrilineair'. De twee hebben echter opmerkelijke verschillen. Zoals we eerder hebben besproken, verwijst 'matriarchaal' naar een samenleving die wordt bestuurd of gecontroleerd door vrouwen, terwijl de antropologische term 'matrilineair' alleen afstamming aanduidt. Kinderen worden geïdentificeerd in termen van de afstamming van voorouders van de kant van de moeder in plaats van die van de vader. Ze erven ook eigendommen via de vrouwelijke lijn. Ook vormen tribale allianties en uitgebreide families zich langs vrouwelijke bloedlijnen.
Dus wat is matrifocaliteit in de wereld?
Een gezin wordt als 'matrifocaal' beschouwd als de moeder het gezin leidt zonder de aanwezigheid van de vader. Eenoudergezinnen met vrouwen aan het hoofd zijn bijvoorbeeld matrifocaal omdat de moeder thuis en bij de opvoeding van de kinderen een belangrijkere rol speelt.
Voorbeelden van matrilineaire en matriarchale samenlevingen over de hele wereld
Matriarchale samenlevingen bestaan zelfs vandaag de dag over de hele wereld. Hieronder staan vier verschillende voorbeelden van door vrouwen geleide en matrilineaire culturen van de oudheid tot nu. Laten we eens kijken naar de manieren waarop vrouwen regeerden en dat blijven doen.
1. Umoja, Kenia
Het Swahili-woord 'umoja' betekent 'eenheid' of 'eenheid'. Umoja in Samburu, in het noorden van Kenia, is de thuisbasis van overlevenden van gendergerelateerd geweld, genitale verminking van vrouwen en aanranding. De matriarch van Umoja, Rebecca Lolosoli, stichtte dit dorp in 1990 met ongeveer 15 overlevenden van verkrachting door Britse soldaten. Het gebied is omgeven door een doornenhek om mannen buiten te houden. In feite is dit een gemeenschap waar mannen verboden zijn. De vrouwen leren beroepen, geven les aan kinderen, verkopen handwerk zoals sieraden en leiden toeristen rond in een cultureel centrum. Ze leren ook vrouwen in de naburige dorpen over hun rechten.
2. Mosuo, China
In de verre oostelijke uitlopers van de Himalaya ligt een weelderige vallei in het zuidwesten van China. De cultuur van Mosuo is geworteld in een matrilineaire opzet waar de familiale afstamming van individuen wordt getraceerd via de vrouwelijke lijn. Elk huishouden wordt geregeerd door een 'ah mi' (moeder of een oudere vrouw), die ook belangrijke zakelijke beslissingen neemt. In Mosuo is er geen instelling voor het huwelijk. Vrouwen kiezen hun partner eerder door letterlijk naar het huis van de man te lopen. Mosuo-vrouwen zijn vrij om seksuele betrekkingen met een man aan te bieden of te accepteren, en de mannen mogen hetzelfde doen. Afwijzing en aanbod worden op geen enkele manier gestigmatiseerd.
De echtparen wonen nooit samen, en het kind blijft altijd onder de hoede van de moeder met weinig tot geen rol van de vader in de opvoeding van het kind. Het is dus geen verrassing dat Mosuo ook bekend staat als het 'Koninkrijk der vrouwen'.
3. Khasi, India
Meghalaya, een staat in het noordoosten van India, herbergt drie stammen die verwantschap uitoefenen op basis van matrilinealiteit. In de Khasi-stam erft de jongste dochter alle voorouderlijke eigendommen, de kinderen nemen de achternaam van hun moeder aan en mannen wonen na hun huwelijk in het huis van hun schoonmoeder. Patricia Mukhim, een nationaal bekroonde sociale activist die de Shillong Times redigeert De krant zegt: “Matriliny beschermt vrouwen tegen sociale uitsluiting wanneer ze hertrouwen omdat hun kinderen, ongeacht wie de vader was, bekend zouden staan onder de naam van de moeders clan. Zelfs als een vrouw een buitenechtelijk kind baart, wat vrij gebruikelijk is, is er in onze samenleving geen sociaal stigma op de vrouw. " Ze voegt eraan toe dat haar samenleving niet zal bezwijken voor het dominante patriarchale systeem dat in het grootste deel van India bestaat.
4. Minangkabau, Indonesië
Indonesië, bestaande uit 4,2 miljoen leden, de etnische Minangkabau-groep van West-Sumatra, is 's werelds grootste bekende matrilineaire samenleving. In deze obscure moslimmaatschappij heersen vrouwen over het huiselijke rijk, terwijl de mannen politieke en spirituele rollen vervullen. Het zijn echter de vrouwen die het clanhoofd kiezen en de macht hebben om hem indien nodig te verwijderen. De stamwet vereist dat alle clanbezit wordt vastgehouden en nagelaten van moeder op dochter.
Er is nog steeds een groot deel van de intelligentsia dat de hele notie van matriarchie verwerpt. Cynthia Eller zegt in haar boek, The Myth of Matriarchal Prehistory , dat het concept van matriarchy onjuist is en op geen enkele manier de feministische beweging complimenteert. Ze voerde aan dat gelijkheid en de heerschappij van vrouwen een mythe is en dat het helemaal moet worden afgewezen. Op het meest fundamentele niveau ben ik echter van mening dat matriarchie als concept zeker de moeite waard is om besproken te worden, en er is zoveel dat we er vandaag de dag van kunnen leren. Wat vind je van dit concept? Laat het ons weten in de reacties hieronder.