Inhoudsopgave:
- Waarom is goed slapen belangrijk?
- Soorten slaaphoudingen
- 1. Slapen op de buik
- 2. Slapen op de zijkanten
- Rechter zijde
- Linkerkant
Goed slapen is niet gemakkelijk. Een slechte houding, een ongemakkelijk bed en een bruisende geest kunnen je de hele nacht wakker houden, en je zou willen dat je er iets aan kon doen. Hoe goed u slaapt, hangt af van hoe uw dag verloopt en van de manier waarop u zich op de slaap voorbereidt. Het belangrijkste is dat de houding waarin u slaapt er veel toe doet. Blijf lezen om meer te weten over slaapposities en hun verschillende voor- en nadelen.
Laten we eerst eens kijken naar het belang van slaap.
Waarom is goed slapen belangrijk?
Elke dag 6 tot 8 uur rustig slapen is noodzakelijk voor een gezond lichaam en geest. Als u goed slaapt, kunnen uw hersenen zich voorbereiden op de volgende dag en kunt u zich voorbereiden op het leren en onthouden van nieuwe informatie. Adequate slaap geeft uw lichaam de kans om het hart en de bloedvaten te genezen en te herstellen en u te beschermen tegen hartaandoeningen en hoge bloeddruk.
Een goede nachtrust geeft uw lichaam rust en helpt het bij het opbouwen van een gezond immuunsysteem. En over het algemeen zal het soort slaap dat je hebt de volgende dag je stemming bepalen. Het heeft ook invloed op de manier waarop u denkt en reageert. Daarom is een persoon die goed slaapt, meer oplettend, neemt hij betere beslissingen en is hij creatiever en gezonder.
Laten we nu eens kijken in welke verschillende houdingen we slapen en welke het beste werken voor uw gezondheid.
Soorten slaaphoudingen
- Slapen op de maag
- Slapen op de zijkanten (rechterkant en linkerkant)
- Slapen met de benen omhoog
- Slapen op de rug
1. Slapen op de buik
Afbeelding: Shutterstock
Er zijn dagen dat u na een lange dag werken alleen maar plat op bed wilt vallen en in slaap valt. Nou, je gezicht in het kussen stoppen is misschien geruststellend, maar op de lange termijn doet het je niet veel goed.
Voordelen: Het enige goede aan slapen op de buik is dat het snurken verlicht.
Nadelen: slapen op de buik leidt tot 's ochtends wakker worden met pijn en ongemak. Het belast je nek, plaatst je hoofd in een ongemakkelijke hoek en trekt je buik naar beneden. Het vlakt de natuurlijke ronding van uw wervelkolom af en leidt tot lage rugpijn. Op de buik slapen wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap.
Tip: slapen op de buik wordt als de slechtste slaaphouding beschouwd en experts raden aan om geleidelijk over te schakelen naar op de zij slapen met behulp van kussens.
Terug naar inhoudsopgave
2. Slapen op de zijkanten
Studies tonen aan dat de meeste mensen het liefst op hun zij slapen. Het kan ofwel worden opgerold in een foetushouding of in een relatief rechtere hoek. De kant waarop u slaapt, maakt ook een verschil. Slapen aan de rechterkant heeft niet hetzelfde effect als aan de linkerkant slapen. Elk heeft zijn unieke voordelen en bijwerkingen. Kijk hieronder om erachter te komen.
Afbeelding: Shutterstock
Voordelen: Als u aan uw rechterkant slaapt, kan uw wervelkolom ontspannen in zijn natuurlijke curve.
Nadelen: Als u op uw rechterkant slaapt, vernauwt u uw hele cardiovasculaire systeem omdat het aan de rechterkant van uw lichaam ligt. Deze slaaphouding belast de longen en drukt de ribbenkast samen. Het belemmert de bloedcirculatie, waardoor je tijdens je slaap beweegt om de verdeling in evenwicht te brengen. Vermijd deze positie als je kunt, en kies ervoor om op je linkerzij te slapen.
Afbeelding: Shutterstock
Voordelen: Slapen aan de linkerkant verlicht zure reflux en brandend maagzuur. Het kan echter te veel druk uitoefenen op de maag. Tijdens de zwangerschap is dat zo