Inhoudsopgave:
- Inhoudsopgave
- Anticonceptie en acne: hoe het werkt
- Soorten anticonceptie die het beste werken
- Ortho Tri-Cyclen
- YAZ
- Estrostrep
- Anticonceptie of antibiotica?
- Anticonceptie voor acne: is het veilig? Zijn er bijwerkingen?
- Aanvullende tips
- Referenties
Ja. Je leest het goed. Ik heb het over het gebruik van anticonceptie om acne te verbeteren. Ik weet dat u nog niet overtuigd bent, want voor de meesten van u dienen anticonceptiepillen slechts een specifiek doel (vrij duidelijk!). Maar de voordelen ervan voor de bestrijding van acne zijn onmiskenbaar. Hier is alles wat u moet weten over anticonceptiepillen en acnebehandeling. Naar beneden scrollen!
Inhoudsopgave
- Anticonceptie en acne: hoe het werkt
- Soorten anticonceptie die het beste werken
- Anticonceptie of antibiotica?
- Anticonceptie voor acne: is het veilig? Zijn er bijwerkingen?
- Aanvullende tips
Anticonceptie en acne: hoe het werkt
Shutterstock
Om te begrijpen hoe anticonceptie werkt bij acne, moet u uw hormonen begrijpen en hoe deze de vorming van acne beïnvloeden. Elke keer dat er een verschuiving in uw hormoonspiegels optreedt, krijgt u acne. De meeste vrouwen ervaren opflakkeringen van acne wanneer de hormoonspiegels veranderen tijdens de menstruatiecyclus. Voor sommigen kan acne echter zelfs na de menopauze een vaste waarde op hun gezicht zijn.
Wanneer uw hormonen verschuiven, produceert uw huid overtollig talg. Dit overtollige talg verstopt de poriën en bevordert de groei van bacteriën die acne veroorzaken. Androgenen (een groep hormonen) veroorzaken deze overmatige talgproductie. Anticonceptiepillen reguleren de hormoonproductie. Het gebruik van pillen die zowel progesteron als oestrogeen (hormonen) bevatten, helpt het niveau van androgenen in uw lichaam te verlagen. Dit vermindert de talgproductie en voorkomt de vorming van acne.
Nu is de vraag: welk type anticonceptiepil werkt het beste bij acne? Het is een moeilijke vraag om te beantwoorden - omdat niet alle anticonceptiepillen bij u werken. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan en elke dag komen experts met nieuwe aanbevelingen. Laten we er een paar bekijken.
Terug naar inhoudsopgave
Soorten anticonceptie die het beste werken
Shutterstock
Tot nu toe heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) slechts drie anticonceptiepillen goedgekeurd die effectief zijn bij het beheersen van acne (1). Dit zijn:
Deze anticonceptiepil, ook bekend als Norgestimate, bevat zowel progestageen- als oestrogeenhormonen. Hoewel het meestal wordt gebruikt voor anticonceptie, schrijven dermatologen dit geneesmiddel ook voor om acne te beheersen.
Er werd een studie uitgevoerd bij 257 vrouwen met matige acne om de werkzaamheid van Ortho Tri-Cyclen voor de bestrijding van acne te vinden. Het bleek dat 93,7% van de vrouwen die de pil slikten voor acnebestrijding een significante verbetering in hun toestand zagen (2).
Deze anticonceptiepil bevat een mix van oestrogeen en drospirenon, een soort synthetisch progestageen. Dit medicijn wordt veel gebruikt om acne te bestrijden. Een dubbelblind onderzoek bij vrouwen tussen de 14 en 45 jaar wees uit dat drospirenon zeer effectief was bij het beheersen van acneletsels (3).
Er waren echter zorgen dat het synthetische progestageen ook de kans op bloedstolsels zou kunnen vergroten. Langdurig gebruik van dit medicijn kan ook de kans op een beroerte en andere daarmee samenhangende cardiovasculaire problemen vergroten (1).
Sommige merken anticonceptiepillen die drospirenon bevatten, zijn onder meer Syeda, Ocella, Loryna, Gianvi, Beyaz, Yasmin en Zarah.
Deze pil is een combinatie van norethindron (een vorm van progestageen) en oestrogeen. U vindt deze pil met verschillende doseringen oestrogeen.
Voor de behandeling van acne zijn antibiotica altijd de eerste keuze van dermatologen. Van tabletten en zalven tot capsules en gels, de antibiotica voor de behandeling van acne zijn in bijna elke vorm verkrijgbaar. Maar zijn antibiotica een betere optie dan anticonceptiepillen? Laten we het uitzoeken.
Terug naar inhoudsopgave
Anticonceptie of antibiotica?
Shutterstock
De meest voorkomende antibiotica die worden gebruikt voor de behandeling van acne, zijn namen als doxycycline, tetracycline, clindamycine en erytromycine. U heeft een doktersrecept nodig om deze medicijnen te krijgen.
Antibiotica helpen voornamelijk om:
- Verminder de effecten van bacteriën op uw huid
- Verlicht huidirritatie en -ontsteking veroorzaakt door de acne.
En dat is de reden waarom antibiotica vaak worden gebruikt voor de behandeling van acne. Antibiotica hebben echter verschillende risico's (4). Ze bevatten:
- Langdurig gebruik van antibiotica veroorzaakt bacteriële resistentie (de bacteriën ontwikkelen resistentie tegen het medicijn). Dit maakt de behandeling van acne met antibiotica op de lange termijn moeilijk.
- Het kan ook een infectie in de bovenste luchtwegen veroorzaken.
- Uw huid kan droog en schilferig worden.
- U kunt ook contactdermatitis krijgen.
Een studie vergeleek de werkzaamheid van antibiotica en orale anticonceptiepillen bij de behandeling van acne na 3 en 6 maanden. Het suggereerde dat hoewel antibiotica beter presteerden dan orale anticonceptiepillen gedurende 3 maanden, de anticonceptiepillen gelijkwaardige resultaten gaven als de antibiotica in 6 maanden. De studie concludeerde dat anticonceptiepillen op de lange termijn een beter alternatief zijn dan antibiotica (5). Anticonceptiepillen zijn betere alternatieven om alle bijwerkingen van antibiotica te vermijden.
Hoewel anticonceptiepillen als veilig worden beschouwd voor de behandeling van acne, zijn er verschillende bijwerkingen waarmee u rekening moet houden voordat u ze gaat gebruiken.
Terug naar inhoudsopgave
Anticonceptie voor acne: is het veilig? Zijn er bijwerkingen?
Shutterstock
De anticonceptiepillen die u vandaag krijgt, bevatten lage doseringen progesteron en oestrogeen. Toch zijn er verschillende risico's verbonden aan deze pillen. Ze kunnen leiden tot:
- Misselijkheid
- Braken
- Krampen en een opgeblazen gevoel
- Vermoeidheid
- Pijnlijke borsten
- Depressie en stemmingsproblemen
Ze kunnen ook cardiovasculaire problemen en hypertensie veroorzaken. Bovendien moet u uw medische geschiedenis bekijken voordat u anticonceptiepillen gaat gebruiken. U moet het gebruik van de pillen vermijden als:
- u heeft een voorgeschiedenis van kanker (lever-, borst- en baarmoederkanker)
- u diabetes heeft
- u heeft een leverziekte en migraine
- u heeft een bloedstollingsstoornis
- u heeft hypertensie
- u heeft cardiovasculaire problemen
- u heeft bloedstolsels in uw longen en benen
- u rookt regelmatig en bent ouder dan 35 jaar
- je bent ziekelijk zwaarlijvig
- u zwanger bent of borstvoeding geeft
Hier zijn enkele aanvullende tips om optimaal te profiteren van uw acnebehandeling.
Terug naar inhoudsopgave
Aanvullende tips
- Als u anticonceptiepillen gebruikt, volg dan religieus het schema. Dit zorgt voor uw veiligheid en maximale voordelen.
- Praat met uw arts over de bijwerkingen en hoe u deze kunt verminderen. Maak een lijst van de bijwerkingen die u ervaart of waarvan u denkt dat u ze ervaart (zoals hoofdpijn, gevoelige borsten, enz.). Door over de bijwerkingen te praten, begrijpt u wat u kunt verwachten en hoe u ermee om kunt gaan.
- Vergeet niet uw arts te informeren over de medicijnen die u gebruikt, aangezien sommige medicijnen de werking van de anticonceptiepil kunnen verstoren.
- Vermijd het gebruik van anticonceptiepillen die alleen progesteron bevatten (en geen oestrogeen en progesteron), omdat deze uw puistjes kunnen verergeren.
Vertrouw niet alleen op anticonceptiepillen om uw acne te behandelen. Deze pillen werken het beste wanneer ze samen met lokale behandelingen voor acne worden ingenomen. U moet geduld hebben met de resultaten, aangezien het maanden duurt voordat anticonceptiepillen daadwerkelijk resultaat zien. Maar het resultaat is het wachten zeker waard.
Terug naar inhoudsopgave
Twijfel je nog meer? Laat het ons weten in de comments.
Referenties
1. "A Review of hormone-based..", International Journal of Women's Dermatology, NCBI
2. "Effectiveness of norgestimate..", Journal of the American Academy of Dermatology, NCBI
3. "Behandeling van acne met..", Obstetrie en gynaecologie, NCBI
4. "Impact of Long-Term Antibiotic..", Current Dermatology Reports, Springer Link
5. "Meta-analyse die werkzaamheid vergelijkt..", Journal of the American Academy of Dermatology, AAD Journals