Inhoudsopgave:
- Koemelk versus buffelmelk - verschillen
- 1. Vetgehalte
- 2. Eiwitgehalte
- 3. Cholesterolgehalte
- 4. Watergehalte
- Koemelk versus buffelmelk - overeenkomsten
Melk is zeer rijk aan voeding - of het nu koeien- of buffelmelk is. Maar als je een keuze hebt, welke melk zou je dan het liefst hebben? Verward?
Beide soorten melk hebben hun voor- en nadelen. Hoewel koemelk lichter en gemakkelijker verteerbaar is, wordt buffelmelk als zwaar beschouwd. Wat is de logica achter een melk die zwaar of licht is? Laten we eens kijken waarom koemelk meer de voorkeur heeft boven baby's dan buffelmelk.
Koemelk versus buffelmelk - verschillen
1. Vetgehalte
De eerste verschillijn tussen koemelk en buffelmelk is het vetgehalte en hierdoor verschilt ook de consistentie. Koemelk heeft een laag vetpercentage en daarom is de consistentie erg dun. Daarom wordt koemelk als lichter beschouwd.
Aan de andere kant heeft buffelmelk een hoog vetgehalte en kan daarom zwaar worden genoemd. Zoals we allemaal weten, duurt het veel langer om zwaar voedsel te verteren. Het blijft langer in de maag, waardoor we ons zwaar en soms ongemakkelijk voelen.
2. Eiwitgehalte
Buffelmelk is rijk aan eiwitten in vergelijking met koemelk, en het verschil is ongeveer 10-11%. Het is meer hittebestendig. De eiwitten in buffelmelk maken het voor zuigelingen en ouderen moeilijk om het te verteren. Alleen gebaseerd op het eiwitgehalte, zou de voor de hand liggende keuze koemelk zijn.
3. Cholesterolgehalte
Buffelmelk bevat minder cholesterol in vergelijking met koemelk en is goed voor mensen die lijden aan ziekten zoals PCOD, hoge bloeddruk, nieraandoeningen en obesitas.
4. Watergehalte
Koemelk wordt ook waterige melk genoemd omdat het minder vaste melkbestanddelen bevat in vergelijking met buffelmelk. 90% van koemelk is water. Zo helpt het bij het hydrateren van het lichaam.
- Het vermogen om natuurlijke slaap op te wekken zit meer in buffelmelk in vergelijking met koemelk. Dus als u goed wilt slapen, is het beter om voor een uur slapen een glas buffelmelk te drinken.
- De ghee gemaakt van koemelk kalmeert pitta en verhoogt het verteringsvermogen, terwijl de ghee bereid uit buffelmelk de kapha verhoogt.
- Buffelmelk bevat meer calcium dan koemelk, maar aangezien het kalium- en natriumgehalte lager is in koemelk, wordt het beschouwd als een beter natuurlijk supplement voor zuigelingen.
Afbeelding: Shutterstock
Koemelk versus buffelmelk - overeenkomsten
- Zowel koemelk als buffelmelk zijn zoet van smaak en hebben een verkoelend effect op het lichaam.
- Beide soorten melk werken als natuurlijke afrodisiaca, voedingsmiddelen of dranken die het seksuele verlangen bij mensen stimuleren. Dagelijks melk drinken is een van de traditionele Ayurveda-praktijken om uw seksuele leven actief te houden.
- Beide soorten melk zijn zeer voedzaam, en dus geven ze kracht en energie aan het lichaam.
- Koemelk en buffelmelk kalmeren de pitta en helpen zo om een branderig gevoel in het lichaam kwijt te raken.
Melk, of het nu koemelk of buffelmelk is, is een zeer gezond voedingsmiddel totdat het wordt vermengd met water of zetmeel. Voordat u een soort melk koopt, is het dus erg belangrijk om ervoor te zorgen dat deze van goede kwaliteit is. Het is