Inhoudsopgave:
- Inhoudsopgave
- Wat is een chemische peeling?
- Wat zijn de soorten chemische peelings?
- Wat zijn de voordelen van chemische peeling?
- Chemische schillen: de ingrediënten om naar te zoeken
- Zijn er bijwerkingen van chemische peeling?
- Hoe u thuis chemisch pelt
- Stap 1: Maak je gezicht schoon
- Stap 2: Bescherm de gevoelige onderdelen
- Stap 3: Apple The Chemical Peeling Solution
- Stap 4: laat het staan gedurende de tijd die wordt aanbevolen door de fabrikant
Wil je je doffe huid wegwerken? Of ouderdomsvlekken en sproeten laten verdwijnen? Wil je je huidtextuur verbeteren? Of u nu een oplossing zoekt voor slechts een van deze problemen of voor alle, een chemische peelingbehandeling is het antwoord.
Het wordt door experts geprezen als een van de meest effectieve huidverzorgingsoplossingen. En het mooiste is: je kunt het thuis doen! Dit artikel bespreekt alles wat u moet weten over chemisch pellen thuis. Laten we beginnen!
Inhoudsopgave
- Wat is een chemische peeling?
- Wat zijn de soorten chemische peelings?
- Wat zijn de voordelen van chemische peeling?
- Chemische schillen: de ingrediënten om naar te zoeken
- Zijn er bijwerkingen van chemische peeling?
- Hoe u thuis chemisch pelt
- Hoe u uw huid kunt verzorgen na een chemische peeling
Wat is een chemische peeling?
Shutterstock
Een chemische peeling is een behandeling waarbij een chemische oplossing wordt gebruikt om uw huid te exfoliëren. Er wordt een chemische stof op uw huid aangebracht, die weefselsterfte veroorzaakt (op een gecontroleerde manier), waardoor de bovenste laag van uw huid loslaat. Zodra de laag is afgepeld, wordt een nieuwe huidlaag geregenereerd, die gladder, minder gerimpeld en beter is dan uw oude huid. De nieuwe huid is meestal vrij gevoelig, maar geneest binnen een paar dagen volledig.
Afhankelijk van de diepte van de gecreëerde wond, worden chemische peelings grofweg onderverdeeld in drie soorten.
Terug naar inhoudsopgave
Wat zijn de soorten chemische peelings?
Shutterstock
Chemische peelings worden gecategoriseerd als:
- Oppervlakkige schillen
Dit type chemische peeling dringt niet door in de huid voorbij de epidermis (de bovenste laag). Het is extreem mild en scrubt zachtjes alleen de buitenste laag van je huid. Als u een lichte verkleuring van de huid heeft of de textuur van uw ruwe huid wilt verbeteren, is deze geschikt voor u. Gewoonlijk wordt een alfahydroxyzuur, salicylzuur (lage sterkte) of een ander mild zuur gebruikt in dit type chemische peeling.
- Medium schillen
De chemicaliën in deze peeling passeren de epidermis en bereiken het bovenste niveau van de dermis (de middelste laag van de huid). Medium peelings worden over het algemeen gebruikt om aandoeningen zoals ouderdomsvlekken, rimpels, fijne lijntjes en matige verkleuring te behandelen. Deze peeling helpt ook bij het gladmaken van uw ruwe huid en het behandelen van eventuele voorstadia van kanker. Glycolzuur (hoog percentage), trichloorazijnzuur en Jessner-schillen vallen onder deze categorie.
- Diepe schillen
Zoals de naam doet vermoeden, dringen diepe peelings de dermis binnen en bereiken ze de diepste laag van uw huid. Ze worden gebruikt voor het behandelen van ondiepe littekens, sproeten, ouderdomsvlekken, diepe rimpels, huidverkleuringen en matige lijntjes. Fenol- en trichloorazijnzuurpeeling (hoog percentage) worden gebruikt voor diepe peeling. De procedure kan niet vaker dan één keer per jaar worden uitgevoerd en moet door een professional worden uitgevoerd.
Als het correct wordt gedaan, kunnen chemische peelings uw huid dramatisch transformeren en een jeugdige uitstraling geven. Hier zijn een paar voordelen van chemische peeling.
Terug naar inhoudsopgave
Wat zijn de voordelen van chemische peeling?
Shutterstock
Afgezien van het verbeteren van je huidtextuur, kunnen chemische peelings veel met je huid doen.
- Maakt uw droge huid gladder
- Vermindert pigmentvlekken
- Elimineert oneffenheden
- Vermindert acne
- Vermindert tekenen van milde zonneschade
- Jongere huid
- Elimineert milde vlekkerigheid
Het heeft ook minder hersteltijd.
- Fijne lijntjes worden minder opvallend
- Elimineert littekens en moedervlekken
- Vermindert pigmentvlekken
- Verwijdert oude acnelittekens
- Vermindert een droge huid
- Vermindert de tekenen van schade door de zon en vlekkerigheid
- Frisse en jonger uitziende huid
- Verwijdert voorstadia van gezwellen
- Vermindert diepe acnelittekens
- Elimineert acne
- Elimineert diepe rimpels
- Vermindert ouderdomsvlekken
- Gladdere en jonger uitziende huid
- Resultaten op lange termijn
Bovenal is diepe chemische peeling een eenmalige behandeling die een langdurig effect heeft op uw huid.
De chemische peelings die mensen thuis aanbrengen, zijn meestal oppervlakkige peelings. Als je thuis een middelgrote peeling doet, moet je uiterst voorzichtig zijn. Het is beter om het risico niet te nemen als het de eerste keer is dat u thuis een chemische peeling doet. Bij het kiezen van een chemische peeling kan de lijst met ingrediënten uitputtend en verwarrend zijn. Als u een beginner bent, vindt u hier een korte handleiding met de ingrediënten waarvoor u kunt kiezen.
Terug naar inhoudsopgave
Chemische schillen: de ingrediënten om naar te zoeken
Shutterstock
Hier zijn de ingrediënten waar u op moet letten bij het kopen van chemische peelings.
- Enzymschillen
Deze zijn ongelooflijk mild omdat ze een mix van fruitenzymen bevatten. Ze exfoliëren zachtjes de bovenste laag van je huid en verfijnen je huidporiën. Enzymschillen zijn geweldig voor iedereen met een gevoelige huid en voor mensen die geen zuren verdragen.
- Melkzuur
Melkzuurschillen bevatten meestal alfahydroxyzuren (AHA) en zijn extreem mild. Ze zijn geschikt voor beginners en helpen bij het gladmaken van uw huid en het behandelen van kleine rimpels, fijne lijntjes en milde verkleuring (1). Ze zijn ook extreem hydraterend.
- Amandelzuur
Amandelzuur heeft voordelen tegen veroudering en is zeer effectief in het verwijderen van dode huidcellen. Het helpt bij het verbeteren van uw huidtextuur en het verminderen van rimpels en fijne lijntjes. Het helpt ook bij het verminderen van hyperpigmentatie (2). Het werkt goed in combinatie met salicylzuur.
- Salicylzuur
Salicylzuur wordt veel gebruikt voor de behandeling van acne. Bij gebruik in peelingoplossingen wordt salicylzuur in uw huidporiën opgenomen en ontstopt het. In tegenstelling tot AHA en glycolzuur, zal dit zuur uw huid niet gevoelig maken voor zonnestralen (3). Salicylzuur helpt bij de behandeling van melasma, sproeten, hyperpigmentatie en schade door de zon.
- Glycolzuur
In vergelijking met alle bovengenoemde ingrediënten is glycolzuur iets krachtiger. Het is zowel een oppervlakkige als een middelgrote peeling, afhankelijk van het percentage van het gebruikte zuur. Het verfijnt niet alleen je huidtextuur, maar vermindert ook het verschijnen van rimpels en littekens en verheldert je huidskleur (4).
- Jessner's Peel
Bij het zoeken naar chemische peelingsproducten kom je deze naam zeker tegen. De schil van Jessner is voornamelijk een combinatie van drie ingrediënten: melkzuur, salicylzuur en resorcinol. Het is behoorlijk effectief bij de behandeling van hyperpigmentatie en acne. Het is geschikt voor de vette huid. Als je echter een droge huid hebt, kan deze peeling de huid droger maken. Vergeet niet om na het gebruik van deze schil een vochtinbrengende crème te gebruiken.
- Trichloorazijnzuur of TCA-schillen
Dit is ook een schil of ingrediënt van gemiddelde sterkte, maar het is sterker dan alle hierboven genoemde ingrediënten. Het werkt goed voor de behandeling van hyperpigmentatie, schade door de zon, rimpels, acnelittekens en striae (5).
Er zijn natuurlijk risico's verbonden aan het ondergaan van een chemische peelingbehandeling. Hoewel milde en oppervlakkige peelings geen noemenswaardige risico's met zich meebrengen, brengen diepe chemische peelings een groot aantal risico's met zich mee. Houd er echter rekening mee dat de risico's afhankelijk zijn van uw huidtype, het type peeling dat u gebruikt en hoe uw huid erop reageert.
Terug naar inhoudsopgave
Zijn er bijwerkingen van chemische peeling?
Shutterstock
Chemische peelings kunnen de volgende bijwerkingen veroorzaken:
- Roodheid van de huid: Direct na de behandeling zult u wat roodheid op uw huid opmerken. Deze roodheid kan enkele weken of maanden aanhouden, afhankelijk van de intensiteit van uw behandeling.
- Littekens: dit is een ander groot probleem met chemische peelings. Er is een kans dat u littekens op uw gezicht krijgt. Daarom moeten chemische peelings zeer serieus worden genomen en onder begeleiding van een huidverzorgingsspecialist worden gedaan.
- Huidinfectie: Chemische peeling kan, indien niet op de juiste manier gedaan, een schimmel- of bacteriële infectie veroorzaken, waaronder herpesvirus.
Chemische peelings zijn NIET voor iedereen bedoeld. U kunt geen chemische peeling ondergaan als:
- u gebruikt isotretinoïne-geneesmiddelen tegen acne (of u heeft deze in de afgelopen zes maanden gebruikt).
- je hebt een donkere huidskleur.
- u heeft een voorgeschiedenis van keloïden (overgroei van littekenweefsel).
- u heeft abnormale huidpigmentatie.
- u vaak koortsblaasjes krijgt of een voorgeschiedenis heeft van koortsblaasjes.
Raadpleeg een arts voordat u een intense chemische peeling ondergaat. Hoewel chemische peelings voor thuis vrij mild zijn en geen grote bijwerkingen hebben, is het beter om een arts te raadplegen voordat u agressieve chemicaliën op uw huid gebruikt.
Nu u zich bewust bent van de mogelijke bijwerkingen van chemische peelings, volgen hier enkele tips om het thuis te doen.
Terug naar inhoudsopgave
Hoe u thuis chemisch pelt
Shutterstock
Voer altijd een patch-test uit om te controleren of u allergisch bent voor een van de chemicaliën. Zelfs als u al eerder een chemische peeling heeft gedaan, moet u elke keer dat u het doet een patch-test uitvoeren. Om een patchtest uit te voeren:
- Neem een kleine hoeveelheid van het product en breng het aan op uw binnenarm of op uw pols.
- Laat het 24-48 uur aanstaan. Kijk hoe uw huid reageert.
- Verwijder het na 48 uur en wacht nog twee dagen om er zeker van te zijn dat het geen vertraagde reactie veroorzaakt.
Als uw huid in orde is na het uitvoeren van de patch-test, ga dan door met de chemische peeling. Als u het voor de eerste keer gebruikt, begin dan met de laagst mogelijke concentratie. U kunt de concentratie geleidelijk verhogen naarmate uw huid aan het zuur went. Om te beginnen kunt u 8% TCA, 30% melkzuur of 30% glycolzuur gebruiken. Als u producten op basis van tretinoïne gebruikt, stop dan met het gebruik ervan een week voordat u de chemische peeling gebruikt.
Laten we nu eens kijken hoe u thuis chemisch kunt pellen.
Stap 1: Maak je gezicht schoon
Reinig uw gezicht met een zachte en zeepvrije reiniger voordat u de chemische peelingoplossing aanbrengt.
Stap 2: Bescherm de gevoelige onderdelen
Gebieden zoals de huid rond uw ogen, de hoeken van uw lippen en uw neusgaten zijn erg gevoelig. Breng er vaseline op aan om ze tegen het zuur te beschermen.
Stap 3: Apple The Chemical Peeling Solution
Gebruik een wattenstaafje, een wattenstaafje of een wattenschijfje om de chemische oplossing op je gezicht aan te brengen. Begin met de gebieden die minder gevoelig zijn, zoals de huid op je voorhoofd, wangen en kin, en breng het vervolgens aan op je neus en nek.
Stap 4: laat het staan gedurende de tijd die wordt aanbevolen door de fabrikant
De wachttijd is afhankelijk van de ingrediënten. Het is echter altijd veilig om het voor minder dan het