Inhoudsopgave:
- Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rapen?
- 1. Kan darmproblemen verlichten
- 2. Kan de cardiovasculaire gezondheid verbeteren
- 3. Kan het risico op kanker verminderen
- 4. Kan de lever en de nieren beschermen
- 5. Kan antidiabetische eigenschappen hebben
- 6. Kan gewichtsverlies bevorderen
- 7. Kan een gezonde huid en haar bevorderen
- 8. Kan bloedarmoede helpen verminderen
- 9. Kan helpen bij het voorkomen van osteoporose
- 10. Kan het geheugen helpen verbeteren
- 11. Kan helpen tijdens de zwangerschap
- 12. Kan antimicrobiële eigenschappen hebben
- Nutrition Facts*
- How To Eat Turnips?
- Side Effects Of Turnips
- Conclusion
- Expert’s Answers For Readers’ Questions
- 38 bronnen
Raap (Brassica rapa) is een van 's werelds oudste gecultiveerde groenten. Deze dieppaarse conische knolgewas heeft een scherpe smaak. Het is populair vanwege de voeding die het biedt.
Het wordt traditioneel gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, oedeem, hoofdpijn en seksueel overdraagbare aandoeningen. De volksgeneeskunde had ook rapen gebruikt om geelzucht, hepatitis en keelpijn te behandelen (1).
Raap is rijk aan glucosinolaten en isothiocyanaten die antitumorale eigenschappen hebben. De groente heeft ook andere bioactieve stoffen, zoals flavonoïden en fenolen, die antioxidanten zijn. Er wordt beweerd dat ze antimicrobiële, hepatoprotectieve en antidiabetische eigenschappen hebben (2), (3).
Een ander belangrijk bestanddeel van raap, arvelexin genaamd, is naar verluidt ontstekingsremmend, antihypertensief (verlaagt de bloeddruk) en hypolipidemisch (verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed) van aard (1), (4).
De vele voedingsvoordelen van rapen worden hieronder besproken. Laten we ze in detail bekijken.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rapen?
1. Kan darmproblemen verlichten
Regelmatige consumptie van rapen kan een goede spijsvertering bevorderen, omdat ze rijk zijn aan vezels. Traditioneel wordt de groente gebruikt om verschillende gastro-intestinale aandoeningen te genezen. Onderzoek suggereert dat het consumeren van grotere hoeveelheden voedingsvezels het risico op diverticulaire aandoeningen kan verminderen, omdat het helpt bij de stoelgang (5). Aan de andere kant suggereren enkele onderzoeken dat een hoge vezelinname mogelijk niet helpt tegen asymptomatische diverticulose (6).
Recentere onderzoeken hebben echter gemeld dat een hoge inname van voedingsvezels het risico op divertikelaandoeningen kan verminderen. Personen die 30 g vezels per dag consumeren, kunnen hun risico op de ziekte met 41% verminderen (7).
Een vezelrijk dieet is vastgesteld om de populatie van darmbacteriën te verbeteren (8). Deze probiotische bacteriën helpen bij het leveren van voeding aan het lichaam en helpen ook om ontstekingen te verminderen (8). De darmbacteriën kunnen ook helpen bij stoelgang. Meer onderzoek op dit gebied zal een beter begrip van dit voordeel opleveren.
Raap bleek ook Helicobacter pylori te bestrijden, de bacterie die maagzweren veroorzaakt (9). Het opnemen van rapen in uw dieet zou helpen bij het verbeteren van de darmgezondheid. Ze kunnen ook verlichting bieden bij maagproblemen zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming en obstipatie.
2. Kan de cardiovasculaire gezondheid verbeteren
Rapen hebben antidiabetische, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten (10), (11). De groenten hebben een hoog gehalte aan gezonde vetten die kunnen helpen bij het reguleren van het cholesterolgehalte.
Dierstudies hebben gemeld dat raap het glucose- en lipidenmetabolisme kan verbeteren (12). Dit effect zou ook de cardiovasculaire gezondheid kunnen bevorderen.
3. Kan het risico op kanker verminderen
De glucosinolaten en isothiocyanaten in rapen hebben eigenschappen tegen kanker (13).
Onderzoek stelt dat raap beschermende effecten kan hebben tegen kankers van de eierstok, de dikke darm, de blaas, de longen, de prostaat en de borst (14), (15), (16).
Studies met menselijke longkankercellen hebben antikankeractiviteit van rapen gerapporteerd (17).
4. Kan de lever en de nieren beschermen
Rapen vertoonden ook hepatoprotectieve activiteit bij muizen (18).
In een ander onderzoek bij ratten bleek ethanolisch extract van raapwortel bescherming te bieden tegen leverbeschadiging (19).
Raapwater-extract bleek ook te beschermen tegen leverfibrogenese (vorming van een grote hoeveelheid littekenweefsel in de lever) (20).
Over het algemeen geven deze onderzoeken aan dat raap een belangrijke rol speelt bij de bescherming van de lever. Een vergelijkbare rol van raap werd waargenomen in de nieren. De groente had een beschermend effect tegen nierbeschadiging bij ratten (21). Dit renoprotectieve effect werd ook waargenomen bij ratten in een ander onderzoek (22).
5. Kan antidiabetische eigenschappen hebben
Studies hebben aangetoond dat raapextracten antidiabetische effecten hebben (12). Naar verluidt kan de groente de glucosespiegel helpen reguleren door de insuline / glucagon-verhouding te verhogen (12).
Er zijn echter meer studies nodig om de antidiabetische eigenschappen van rapen beter te begrijpen.
6. Kan gewichtsverlies bevorderen
Rapen kunnen helpen bij gewichtsbeheersing. Raapextract zou de afzetting van lipiden in vetcellen kunnen remmen door receptoren te stimuleren die betrokken zijn bij het lipidenmetabolisme (23).
In dierstudies kon raapextract het lichaamsgewicht, de bloedglucose, de lipideperoxidatie, stikstofmonoxide en de totale triglyceriden- en cholesterolspiegels aanzienlijk verminderen. Deze effecten werden waargenomen bij ratten met fructose-geïnduceerd metabool syndroom (24).
Raap bevat weinig calorieën en heeft ook een lage glycemische index. Rauwe raap heeft een glycemische index van 30 (terwijl de gekookte variant een GI van 85 heeft) (25). Het hoge gehalte aan voedingsvezels van rapen verhoogt ook de verzadiging en helpt hongergevoelens op afstand te houden. Deze effecten kunnen gewichtsverlies helpen bevorderen.
7. Kan een gezonde huid en haar bevorderen
Raap is een rijke bron van vitamine A en C en ijzer. Ze zijn allemaal essentieel voor een gezonde huid en haar. Vitamine A is belangrijk voor de fysiologie van de huid (26). Het kan helpen bij de productie van talg en het voorkomen van acne (27), (28), (29). Hiervoor is echter meer onderzoek nodig.
Vitamine C bevordert de productie van collageen. Collageen geeft structuur aan de huid (30). Het kan er ook voor zorgen dat de huid er jong en soepel uitziet.
IJzer helpt bij de productie van melanine in het haar (31). IJzergebrek veroorzaakt naar verluidt haaruitval en vroegtijdig grijs worden van het haar (31). Het eten van rauwe raapstelen en ander ijzerrijk voedsel kan haaruitval helpen verminderen.
8. Kan bloedarmoede helpen verminderen
IJzergebrek is een van de belangrijkste oorzaken van bloedarmoede (32). IJzer is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine dat aanwezig is in rode bloedcellen (32). Het is essentieel om zuurstof naar alle delen van het lichaam te transporteren (32). Rapen zijn rijk aan ijzer en het opnemen van deze in uw dieet kan helpen bij het bestrijden van vermoeidheid door bloedarmoede. Rapen zijn ook rijk aan vitamine C, wat helpt bij de opname van ijzer.
9. Kan helpen bij het voorkomen van osteoporose
Rapen bevatten glucosinolaten waarvan is gemeld dat ze helpen bij botvorming bij ratten (33).
De groente heeft ook vitamine K. Deze vitamine helpt bij het verminderen van het risico op fracturen, het bevorderen van calciumopname en het verhogen van de botdichtheid (34).
10. Kan het geheugen helpen verbeteren
Raapgreens bevatten choline. Choline is essentieel voor veel vitale functies (35). Het is een structureel onderdeel van celmembranen dat helpt bij het geheugen (36). Het is ook een onderdeel van neurotransmitters en helpt ontstekingen te verminderen (36).
11. Kan helpen tijdens de zwangerschap
Raapgreens zijn een goede bron van zowel foliumzuur als ijzer. Deze zijn essentieel voor vrouwen tijdens de zwangerschap (37), (38). Regelmatige consumptie van deze knolgewas, samen met andere groene bladgroenten, kan zwangere vrouwen helpen met hun dagelijkse voedingsbehoeften.
12. Kan antimicrobiële eigenschappen hebben
Turnips contain a specific compound called β-Phenylethyl isothiocyanate. This compound had exhibited antimicrobial activity against food-borne pathogens like Vibrio parahaemolyticus , Staphylococcus aureus , and Bacillus cereus (13). Further studies are needed to validate this claim.
These are the health benefits of turnips. In the following section, we will explore the nutritional facts of the vegetable.
Nutrition Facts*
- 90 % of raw turnip (100 g) contains water. It has only 28 kcal. It also has protein (2.5 g), fat (0.8 g), carbohydrate (24.7 g), and fiber (1.8 g).
- Calcium (30 mg), iron (0.3 mg), magnesium (11 mg), phosphorus (27 mg), and potassium (191 mg)
- Sodium (67 mg), zinc (0.27 mg), copper (0.085 mg), selenium (0.7 µg)
- Vitamin C (21 mg), thiamin (0.04 mg), riboflavin (0.03 mg), niacin (0.4 mg), vitamin B6 (0.09 mg), folate (15 µg), choline (11.1 mg)
- 20 glucosinolates and 16 isothiocyanates have been reported from turnip (progoitrin, gluconasturtiin, gluconapin, 4- hydroxyglucobrassicin, glucobrassicanapin, gluconapoleiferin, glucobrassicin, and neoglucobrassicin) (2)
How To Eat Turnips?
Turnips can be eaten cooked or raw. They can be baked into chips for a healthy snack. Roasted or grilled baby turnips can also be added to a side dish. They are popular in salads and coleslaw. Adding them to mashed potatoes can improve their nutritional value. Simple mashed turnips are also a popular side dish. Turnip juice is consumed as a healthy alternative to beverages. It can be added to smoothies or yogurt for flavor.
Turnips are usually safe for most people. But they may cause certain adverse effects in some. We will briefly explore them in the following section.
Side Effects Of Turnips
Turnips belong to the cruciferous family. As per anecdotal evidence, eating them in excess may cause bloating, gas, and stomach pain.
Glucosinolates and isothiocyanates in turnips may have a goitrogenic activity (2). They may interact with the thyroid hormone. Individuals with thyroid issues may need to consult their doctor before consuming turnips.
Turnips may also cause complications in people with kidney stones. However, there is no research to back this up. Though turnips may benefit kidney health, those with kidney issues must consult their doctor before consuming turnips.
Conclusion
Turnips are nutrient dense vegetables with low calories. They have traditionally been used for treating many ailments. They help in managing sugar and fat levels in the body. They also may promote heart health and reduce cancer risk.
However, they may cause certain side effects in people with thyroid imbalances. Keep these effects in mind.
You can otherwise include this versatile and antioxidant-rich vegetable in your diet and reap its health benefits.
Expert’s Answers For Readers’ Questions
Are turnips better for you than potatoes?
According to the calorific value, turnips are better than potatoes as they have fewer calories. But in terms of nutrition value, both have their own advantages.
Are turnips good for those with diabetes?
Yes. Turnips are antidiabetic and can help lower blood sugar levels.
Are turnips good for lowering cholesterol?
Ja. Rapen reguleren het vet- of vetmetabolisme. Voorlopige studies bij ratten hebben gemeld dat ze het cholesterolgehalte kunnen verlagen.
Veroorzaken rapen gas?
Rapen zijn kruisbloemige groenten en bevatten verbindingen die winderigheid en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken.
Worden rapen beschouwd als zetmeelrijke groenten?
Rapen bevatten heel weinig zetmeel. Daarom worden ze niet als zetmeelrijke groenten beschouwd.
Zijn rapen goed voor nierstenen?
Rapen hebben een renoprotectief effect. Sommigen denken echter dat ze nierstenen kunnen veroorzaken. De informatie is gemengd. Raadpleeg uw huisarts.
38 bronnen
Stylecraze heeft strikte inkooprichtlijnen en vertrouwt op collegiaal getoetste studies, academische onderzoeksinstellingen en medische verenigingen. We vermijden het gebruik van tertiaire verwijzingen. U kunt meer lezen over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud nauwkeurig en actueel is door ons redactionele beleid te lezen.- Shin, Ji-Sun, et al. “Arvelexin from Brassica Rapa Suppresses NF-ΚB-Regulated pro-Inflammatory Gene Expression by Inhibiting Activation of IκB Kinase.” British Journal of Pharmacology, vol. 164, no. 1, 1 Sept. 2011, pp. 145–158,
- Paul, Swastika, et al. “Phytochemical and Health‐Beneficial Progress of Turnip (Brassica rapa).” Journal of food science 84.1 (2019): 19-30.
onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.14417
- Ali Esmail Al-Snafi. “The Pharmacological Importance of Brassica Nigra and Brassica Rapa Grown in Iraq.” ResearchGate, ResearchGate, 2015, www.researchgate.net/publication/313698262
- H.J. Choi, et al. “Hepatoprotective Effects of Brassica Rapa (Turnip) on d-Galactosamine Induced Liver Injured Rats.” ResearchGate, Korean Journal of Pharmacognosy, Dec. 2006,
www.researchgate.net/publication/286612009
- Crowe, Francesca L, et al. “Source of Dietary Fibre and Diverticular
Disease Incidence: A Prospective Study of UK Women.” Gut, vol. 63, no. 9, 2 Jan. 2014, pp. 1450–1456, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24385599
- Peery, Anne F., et al. “A high-fiber diet does not protect against asymptomatic diverticulosis.” Gastroenterology 142.2 (2012): 266-272.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3724216/
- Aune, Dagfinn, et al. “Dietary fibre intake and the risk of diverticular disease: a systematic review and meta-analysis of prospective studies.” European journal of nutrition (2019): 1-12.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31037341
- Makki, Kassem, et al. “The Impact of Dietary Fiber on Gut Microbiota in Host Health and Disease.” Cell Host & Microbe, vol. 23, no. 6, June 2018, pp. 705–715,
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S193131281830266X
- Kim, Ah-young, et al. Anti-Helicobacter Pylori Activity of Phytochemicals from Brassica Rapa L. 2016, www.semanticscholar.org/
www.semanticscholar.org/paper/Anti-Helicobacter-pylori-activity-of-phytochemicals-Kim-Ki/e6e2e85fc8a8684af30f5519dfee58f171137545
- Berdja, Sihem, et al. “Glucotoxicity Induced Oxidative Stress and InflammationIn VivoandIn VitroinPsammomys Obesus: Involvement of Aqueous Extract OfBrassica Rapa Rapifera.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2016, 2016, pp. 1–14,
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27047569
- Author, Corresponding, et al. “ORIGINAL ARTICLE Effect of Ethanol Extract of Root Turnip (Brassica Rapa) on Changes in Blood Factors HDL, LDL, Triglycerides and Total Cholesterol in Hypercholesterolemic Rabbits.” Advances in Environmental Biology, vol. 6, no. 10, 2796, pp. 2796–2801,
- Jung, Un Ju, et al. “Effects of the ethanol extract of the roots of Brassica rapa on glucose and lipid metabolism in C57BL/KsJ-db/db mice.” Clinical Nutrition 27.1 (2008): 158-167.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17996336
- Hong, Eunyoung, and Gun-Hee Kim. “Anticancer and Antimicrobial Activities of β-Phenylethyl Isothiocyanate in Brassica rapa L.” Food science and technology research 14.4 (2008): 377-377.
www.jstage.jst.go.jp/article/fstr/14/4/14_4_377/_article/-char/ja/
- Q, Wu, et al. “A New Phenanthrene Derivative and Two Diarylheptanoids From the Roots of Brassica Rapa Ssp. Campestris Inhibit the Growth of Cancer Cell Lines and LDL-Oxidation.” Archives of Pharmacal Research, 1 Apr. 2013
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23435947
- “Antioxidant and Anticancer Activities of Brassica Rapa: A Review.” MOJ Biology and Medicine, vol. 3, no. 4, 2018, 10.15406/mojbm.2018.03.00094. Accessed 25 June 2019.
medcraveonline.com/MOJBM/MOJBM-03-00094.pdf
- Wu, Qian, et al. “Carbohydrate Derivatives from the Roots of Brassica Rapa Ssp. Campestris and Their Effects on ROS Production and Glutamate-Induced Cell Death in HT-22 Cells.” Carbohydrate Research, vol. 372, May 2013, pp. 9–14, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23507511
- Hind Hussein. “CYTOTOXICITY EFFECT OF AQUEOUS EXTRACT OF BRASSICA RAPA ROOTS ON CANCER CELL LINES IN VITRO.” ResearchGate, unknown, 15 Aug. 2019, https://www.researchgate.net/publication/335188683_CYTOTOXICITY_EFFECT_OF_AQUEOUS_EXTRACT_OF_BRASSICA_RAPA_ROOTS_ON_CANCER_CELL_LINES_IN_VITRO
- Syed Rafatullah, et al. “Preliminary Phytochemical and Hepatoprotective Studies on Turnip Brassica Rapa L.” ResearchGate, International Journal of Pharmacology, June 2006, www.researchgate.net/publication/45947905
- M. Daryoush, et al. “Protective Effect of Turnip Root (Brassica Rapa. L) Ethanolic Extract on Early Hepatic Injury In…” ResearchGate, Australian Journal of Basic and Applied Sciences, July 2011,
www.researchgate.net/publication/285861674
- Li, Lan, et al. “Anti-Hepatofibrogenic Effect of Turnip Water Extract on Thioacetamide-Induced Liver Fibrosis.” ResearchGate, ResearchGate, 2010, www.researchgate.net/publication/273723094
- Daryoush Mohajeri, et al. “Preventive Effects of Turnip (Brassica Rapa L.) on Renal Ischemia-Reperfusion Injury in Rats.” ResearchGate, Life Science Journal, Mar. 2013, www.researchgate.net/publication/287265971
- Kim, Yang-Hee, et al. “Protective Effect of the Ethanol Extract of the Roots of Brassica Rapa on Cisplatin-Induced Nephrotoxicity in LLC-PK1 Cells and Rats.” Biological & Pharmaceutical Bulletin, vol. 29, no. 12, 2006, pp. 2436–2441,
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17142978
- An, Sojin, et al. “Ethanolic Extracts of Brassica Campestris Spp. Rapa Roots Prevent High-Fat Diet-Induced Obesity via Β3-Adrenergic Regulation of White Adipocyte Lipolytic Activity.” Journal of Medicinal Food, vol. 13, no. 2, Apr. 2010, pp. 406–414,
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20132043
- Abo-youssef, Amira, and R Mohammed. “Effects of Brassica Rapa on Fructose-Induced Metabolic Syndrome in Rats: A Comparative Study.” ResearchGate, unknown, July 2013, https://www.researchgate.net/publication/286495718
- Anderson, G. Harvey, et al. “White Vegetables: Glycemia and Satiety.” Advances in Nutrition, vol. 4, no. 3, 1 May 2013, pp. 356S-367S,
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3650508/
- Gilbert, Clare. “What Is Vitamin A and Why Do We Need It?” Community Eye Health, vol. 26, no. 84, 2013, p. 65, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3936685/.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3936685/
- Picardo, Mauro, et al. “Sebaceous Gland Lipids.” Dermato-Endocrinology, vol. 1, no. 2, 2009, pp. 68–71, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2835893/
- GREENBERG, RUVEN. “Conversion of Carotene to Vitamin A by Sebaceous Glands.” Archives of Dermatology, vol. 76, no. 1, 1 July 1957, p. 17, https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/525073
- Michaëlsson, Gerd. “Effects of Oral Zinc and Vitamin A in Acne.” Archives of Dermatology, vol. 113, no. 1, 1 Jan. 1977, p. 31, jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/536705
- “The Roles of Vitamin C in Skin Health.” Nutrients, vol. 9, no. 8, 12 Aug. 2017, p. 866, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/
- Kumar, AnaghaBangalore, et al. “Premature Graying of Hair: Review with Updates.” International Journal of Trichology, vol. 10, no. 5, 2018, p. 198, 10.4103/ijt.ijt_47_18. Accessed 13 Oct. 2019.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6290285/
- Miller, J. L. “Iron Deficiency Anemia: A Common and Curable Disease.” Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine, vol. 3, no. 7, 23 Apr. 2013, pp. a011866–a011866,
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685880/
- J, Jeong, et al. “Effects of Glucosinolates From Turnip (Brassica Rapa L.) Root on Bone Formation by Human Osteoblast-Like MG-63 Cells and in Normal Young Rats.” Phytotherapy Research : PTR, 1 June 2015, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25809011
- Weber, Peter. “Vitamin K and Bone Health.” Nutrition, vol. 17, no. 10, Oct. 2001, pp. 880–887, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11684396
- “Office of Dietary Supplements – Choline.” Nih.Gov, 2017, ods.od.nih.gov/factsheets/Choline-HealthProfessional/.
ods.od.nih.gov/factsheets/Choline-HealthProfessional/
- Zeisel, Steven H, and Kerry-Ann da Costa. “Choline: An Essential Nutrient for Public Health.” Nutrition Reviews, vol. 67, no. 11, Nov. 2009, pp. 615–623, 10.1111/j.1753-4887.2009.00246.x.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2782876/
- “Daily Iron and Folic Acid Supplementation during Pregnancy.” World Health Organization, 13 Sept. 2018, https://www.who.int/elena/titles/guidance_summaries/daily_iron_pregnancy/en/
- Ogundipe, Olukemi, et al. “Factors Associated with Prenatal Folic Acid and Iron Supplementation among 21,889 Pregnant Women in Northern Tanzania: A Cross-Sectional Hospital-Based Study.” BMC Public Health, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3438116/