Inhoudsopgave:
- Wat is tamarinde?
- Herkomst van tamarinde
- 7 gezondheidsvoordelen van tamarinde
- 1. Kan leverletsel verzachten
- 2. Kan helpen bij het exfoliëren en verlichten van uw huid
- 3. Kan helpen bij gewichtsbeheersing
- 4. Kan maagpijn en constipatie verlichten
- 5. Kan hypertensie onder controle houden en de gezondheid van het hart bevorderen
- 6. May Help Manage Diabetes and Hyperglycemia
- 7. Can Help Prevent Malaria And Microbial Diseases
- Did You Know?
- Nutritional Value of Tamarind
- How To Use And Store Tamarind
- Different Forms Of Tamarind
- Does Tamarind Have Any Side Effects Or Risks?
- Conclusion
- Expert’s Answers for Readers Questions
- 15 sources
Tamarinde is een zuurzoete fruitpeul. Het wordt veel gebruikt in Indiase en Afrikaanse keukens. Het wordt ook gebruikt in enkele Aziatische en Midden-Oosterse bereidingen.
Tamarinde geeft een gerecht een pittig-zoete smaak. De extracten van deze vrucht zijn in de oude geneeskunde gebruikt om slangenbeten, malaria, diabetes, obstipatie en verschillende acute en chronische aandoeningen te behandelen.
In dit bericht zullen we meer ontdekken over tamarinde en de verschillende manieren waarop u het in uw dieet kunt opnemen.
Wat is tamarinde?
De tamarindeboom ( Tamarindus indica ) komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika. Het werd eeuwen geleden geïntroduceerd in India. Indiërs adopteerden het zo goed dat het (bijna) inheems werd in hun land. De naam is afkomstig van een Perzisch woord genaamd tamar-I-hind (wat 'Indiase datum' betekent) (1).
Het wordt 'tamarindo' genoemd in het Spaans en Portugees en 'tamarin', 'tamarinier', 'tamarinier des Indes' of 'tamarindier' in het Frans. Het is 'tamarinde' in het Duits en 'tamarandizio' in het Italiaans. Het staat in India bekend als 'ambli', 'imli', 'chinch' of tamarinde. In Cambodja is het 'ampil' of 'khoua me' en 'ma-kharm' in Thailand. In het Vietnamees ben ik het gewoon. Het wordt in verschillende keukens over de hele wereld gebruikt, vandaar de verschillende namen.
Herkomst van tamarinde
Tamarinde wordt aangezien omdat het van Indiase afkomst is. De botanische naam, indica, ondersteunt deze mythe ook. De boom werd echter rond 1797 genaturaliseerd in Hawaï.
Tamarinde wordt verondersteld veel eerder te zijn geïntroduceerd in tropisch Amerika, Bermuda, de Bahama's en West-Indië.
De langzaam groeiende, enorme tamarindeboom draagt peulachtige vruchten. Deze peulen bevatten zeer zuur (en super pittig) vlees. De zachte, witachtige, onderontwikkelde zaden zijn omhuld in deze peulen.
Zodra ze volwassen zijn, worden de peulen sappig. Het vruchtvlees wordt bruin, plakkerig en vezelig. De buitenhuid verandert in een gemakkelijk gebarsten schaal. De zaden worden hard en glanzend bruin.
Zowel rauwe als rijpe tamarinde-vruchten worden veel gebruikt bij het koken. Het werd gebruikt als kruiderij in curries, sauzen, pesto's en dipsauzen. Tamarinde wordt ook gekookt met rijst, vis en vlees als een centraal ingrediënt in sommige keukens.
Met andere woorden, tamarinde vindt zijn weg naar bijna elke keuken.
Maar wat zou de reden kunnen zijn achter zijn wereldwijde populariteit? Het kan niet alleen vanwege zijn smaak zijn, toch?
Klopt. Tamarinde staat bekend om zijn verschillende therapeutische eigenschappen. Het dient als een uitstekend laxeermiddel en windafdrijvend middel. Het heeft ook krachtige ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen.
Tamarinde wordt traditioneel gebruikt voor de behandeling van buikpijn, diarree, dysenterie, wondgenezing, ontsteking en koorts (1). Er wordt ook aangenomen dat het helpt bij de behandeling van gewrichtspijn, keelpijn, astma, gezwollen gewrichten, conjunctivitis en aambeien.
De volgende sectie gaat over de voordelen van tamarinde. Bekijken!
7 gezondheidsvoordelen van tamarinde
Tamarinde is een bekend huismiddeltje voor het behandelen van constipatie, diabetes, huidgezondheid en microbiële infecties. Het is ook bewezen dat het helpt bij het afvallen en hart- en vaatziekten voorkomt. Laten we deze overtuigingen valideren met wetenschappelijk bewijs.
1. Kan leverletsel verzachten
Chronische ontstekingen in uw lichaam hebben indirect invloed op uw lever. In een onderzoek kregen ratten met artritis tamarindezaadextract. De resultaten lieten een vermindering van oxidatieve stress in de lever zien (2).
De actieve procyanidines in het tamarinde-extract gingen schade door vrije radicalen van de lever tegen. Uitputting van de niveaus van inflammatoire markers, zoals glutathion, totale thiolen, glutathionperoxidase en reductase, werd ook opgemerkt (2), (3).
De mineralen die in tamarinde worden aangetroffen, zoals koper, nikkel, mangaan, selenium en ijzer, zijn betrokken bij het verbeteren van de afweer van uw lichaam tegen oxidatieve stress. Selenium beschermt, samen met vitamine E, het lipidengehalte in levercellen tegen aanvallen van vrije radicalen (3).
2. Kan helpen bij het exfoliëren en verlichten van uw huid
Het vruchtvlees van tamarindefruit wordt van oudsher gebruikt als een natuurlijke huidscrub. Het bevordert een gladdere en lichtere huid door de aanwezigheid van alfa-hydroxylzuren (AHA's). De AHA's in tamarindepulp zijn onder meer wijnsteenzuur (8–23,8%), melkzuur (2%), citroenzuur en appelzuur. Deze AHA's, samen met pectine en invertsuiker, hydrateren en hydrateren je huid (4).
Van tamarindepulp wordt gezegd dat het huidverlichtende eigenschappen bezit. Een studie met 11 mannelijke vrijwilligers werd uitgevoerd om het effect van tamarindezaadextract op de huidskleur te onderzoeken. Het zaadextract werd 12 weken lang twee keer per dag op hun wangen aangebracht / gemasseerd (4), (5).
Er was een relatieve afname van het melanine- en talggehalte van de huid wanneer het testproduct werd aangebracht. Dit kan worden toegeschreven aan de aanwezigheid van antioxiderende polyfenolen in tamarinde. Deze verbindingen elimineren vrije radicalen in uw lichaam en verlagen zo indirect het melaninegehalte in uw huid (5).
3. Kan helpen bij gewichtsbeheersing
Obesitas is gekoppeld aan hart, lever, nieren en verschillende stofwisselingsstoornissen. Onderzoekers hebben het effect van tamarinde op gewichtsbeheersing en obesitas bestudeerd in onderzoeken bij ratten. Tamarindepulp bleek het slechte cholesterol (LDL) te verlagen en het goede cholesterol (HDL) -gehalte in plasma te verhogen (6).
Dit anti-zwaarlijvigheidseffect werd waargenomen wanneer ratten op een vetrijk dieet gedurende 10 weken oraal 5, 25 of 50 mg / kg tamarindepulpextract kregen. Deze studie resulteerde ook in verlies van lichaamsgewicht bij deze ratten (6).
Bovendien verminderde dit extract de activiteit van vetzuursynthase (FAS). FAS is een enzym dat de vorming van vetweefsel in uw lichaam bevordert. Het voorkomt ook de oxidatie van lipiden door vrije radicalen. De studie bij ratten toonde ook de antioxiderende eigenschappen van dit extract aan (6).
Het extract zou gunstige effecten kunnen hebben bij door obesitas veroorzaakte ratten. Verdere studies zijn nodig om te begrijpen welke andere verbindingen in de plant bijdragen aan dit voordeel.
4. Kan maagpijn en constipatie verlichten
Tamarinde wordt traditioneel gebruikt als laxeermiddel omdat het grote hoeveelheden appelzuur en wijnsteenzuur bevat. Tamarinde bevat ook kaliumbitartraat, dat, samen met andere actieve ingrediënten, constipatie verlicht (7).
Constipatie en diarree veroorzaken vaak buikpijn. Het is bewezen dat tamarindeschors en wortelextracten effectief zijn bij het genezen van buikpijn. In Nigeria wordt geweekte tamarinde gegeten om constipatie tegen te gaan (7).
Rasam is een Zuid-Indiase bereiding die is gemaakt van kruiden, tamarinde, komijn, zwarte peper en mosterd. Het wordt met rijst gegeten om de spijsvertering te bevorderen (8).
5. Kan hypertensie onder controle houden en de gezondheid van het hart bevorderen
The dried pulp of tamarind fruits was found to have anti-hypertensive effects. Tamarind pulp has been found to reduce diastolic blood pressure at a dose of 15 mg/kg body weight (9).
Animal studies have demonstrated the anti-atherosclerotic effect of this fruit. Thus, tamarind extract has a high potential to lower the risk of atherosclerosis (clogging of arteries) in humans as well (10).
The fruit extract was able to heal atherosclerotic lesions in hamsters. Moreover, active tamarind molecules possess anti-inflammatory effects. They can tone down the severity of atherosclerosis and several cardiovascular diseases (10).
6. May Help Manage Diabetes and Hyperglycemia
Tamarind brought down the blood sugar levels in diabetic rats. This fruit could neutralize hyperglycemia even in rats that had severe diabetes (10), (11).
One of the major causes of diabetes is inflammation of pancreatic cells, especially those cells that produce insulin (beta cells). Since tamarind can inhibit the production of pro-inflammatory chemicals like TNF alpha, it can protect the pancreas from inflammation-induced damage (11), (12).
The seeds of this fruit can boost the neogenesis (production of new cells) of pancreatic beta cells. This may restore the ability to produce required amounts of insulin in patients with diabetes (10), (12).
7. Can Help Prevent Malaria And Microbial Diseases
Tamarind has been used as a febrifuge (fever control medicine) in traditional medicine. African tribes in Ghana use the leaves of tamarind to treat malaria (10).
This fruit also has a broad-spectrum of antimicrobial properties (10).
Extracts of tamarind have shown significant inhibitory effect against Burkholderia pseudomallei , Klebsiella pneumoniae,Salmonella paratyphi , Bacillus subtilis , Salmonella typhi , and Staphylococcus aureus (10).
Various parts of this plant have been used to cure malaria. Similar fevers caused due to bacterial infections can also be managed with tamarind extracts. Its anti-inflammatory and antioxidant properties could play a critical role in such cases.
Did You Know?
Tamarind has proven anti-venom properties. It is widely used as a remedy against snake bites in India.
Its extract prevents edema, hemorrhage, and rapid blood clotting in victims.
Moreover, tamarind seeds can inhibit several enzymes that are involved in venom response in your body (10).
In India and Africa, tamarind is used as an aphrodisiac. Rat studies demonstrated the effect of this fruit extract on sexual drive and arousal. Male rats showed an increase in sperm count and motility.
Tamarind extract has low toxicity and is safe up to an oral dose of 2000 mg/kg (13).
Tamarind is a household name. This sour-sweet fruit is a staple in several cuisines. Its integral place in the kitchen is because of its excellent nutritional value. Check out the next section to find out more.
Nutritional Value of Tamarind
The values in the brackets include the daily value of the particular nutrient the serving of the ingredient meets .
NUTRITIONAL VALUE PER 1 CUP, PULP 120 g | ||
---|---|---|
Nutrients | Units | Quantity |
Water | g | 37.68 |
Energy | kcal | 287 |
Energy | kJ | 1200 |
Protein | g | 3.36 |
Total lipid (fat) | g | 0.72 |
Ash | g | 3.24 |
Carbohydrate, by difference | g | 75.00 |
Fiber, total dietary | g | 6.1 |
Sugars, total | g | 46.56 |
Minerals | ||
Calcium, Ca | mg | 89 |
Iron, Fe | mg | 3.36 |
Magnesium, Mg | mg | 110 |
Phosphorus, P | mg | 136 |
Potassium, K | mg | 754 |
Sodium, Na | mg | 34 |
Zinc, Zn | mg | 0.12 |
Copper, Cu | mg | 0.103 |
Selenium, Se | mg | 1.6 |
Vitamins | ||
Vitamin C, total ascorbic acid | mg | 4.2 |
Thiamin | mg | 0.514 |
Riboflavin | mg | 0.182 |
Niacin | mg | 2.326 |
Pantothenic acid | mg | 0.172 |
Vitamin (B6) | mg | 0.079 |
Folate, total | mg | 17 |
Folate, food | mg | 17 |
Folate, DFE | µg | 17 |
Choline, total | mg | 10.3 |
Vitamin A, RAE | µg | 2 |
Carotene, beta | µg | 22 |
Vitamin A, IU | IU | 36 |
Vitamin E (alpha-tocopherol) | mg | 0.12 |
Vitamin K (phylloquinone) | µg | 3.4 |
(Source: United States Department of Agriculture)
Tamarind contains a variety of biologically active phytochemical compounds. Predominantly, it contains catechin, epicatechin, proanthocyanidins, apigenin, luteolin, naringenin, taxifolin, eriodictyol, and other phenolic polymers (14).
Tamarind leaf pulp contains pipecolic acid, nicotinic acid, 1-malic acid, geraniol, limonene, pipecolic acid, lupanone, lupeol, orientin, isoorientin, vitexin, isovitexin, cinnamates, serine, pectin, tannins, and glycosides (7).
Tamarind fruits commonly contain tannins, succinic acid, citric acid, tartaric acid, and pectin. Its seeds contain campesterol, beta-amyrin, beta-sitosterol, oleic acid, palmitic acid, linoleic acid, and eicosanoic acid. Cellulose, albuminoid amyloids, and phytohemagglutinin were also found in traces (7).
The phytochemicals and nutrients of tamarind act in synergy to produce its miraculous benefits.
Aren’t you excited to use tamarind in your cooking? Here are a few tips on how to use and store tamarind.
How To Use And Store Tamarind
There are various ways you can use tamarind in your cooking.
One of the simplest ways to extract the pulp of this fruit is by soaking it.
- Soak a small piece of tamarind in warm water.
- Leave it in the water for about 10 minutes until it softens. Squeeze and squish the tamarind piece with your fingers.
- Strain the juice and discard the pulp.
The next method takes a bit longer. You will need to soak, refrigerate, and extract the pulp.
- Place a handful of semi-dried tamarind pieces in a glass container that has a lid.
- Pour enough drinking water to immerse the pieces.
- Close the lid and place the container in the refrigerator.
- Leave it overnight. By the next morning, the chunks of tamarind will soften and be ready to use.
- Squeeze sufficient pulp and store the rest of the soft tamarind.
- Cover the container once you are done. Let the rest remain in the refrigerator until it lasts.
Now comes the elaborate and (a little) messier way of extracting the pulp. In this method, you soak, squeeze, and boil the tamarind.
- Add 5-6 ounces of tamarind pieces and 2 cups of water to a microwave-safe bowl.
- Heat it in the microwave for about a minute until the pieces soften.
- Let the contents cool down completely.
- Once cooled, squish out the pulp from the soaked tamarind pieces using your fingers.
- Add small amounts of water and keep squeezing the pulp until the yield ceases.
- You will have a slurry of tamarind pulp in water.
- Run the slurry through a mesh/sieve/strainer to collect the juice in a colander.
- Add more water to the remaining pulp in the sieve and squeeze it to extract the last traces of tamarind juice.
- You should only be left with the fiber and seeds from the fruit when you are done.
- Discard the solid waste and transfer the juice to a saucepan.
- Boil the contents for 1-2 minutes.
- Reduce the heat to a simmer for 5 minutes. The juice should thicken to a soupy-syrupy consistency by now.
- Remove from heat and let it cool completely.
- Pour the fresh tamarind syrup into a clean, sterile jar.
- Refrigerate until the next use.
- Use a clean, dry spoon to take out the tamarind syrup.
- Refrigerate the rest. Don’t leave the spoon/ladle in the bottle.
This way, tamarind extract can last up to three months. If you use tamarind in your cooking every day, the above method is probably the best. It saves you time and effort without compromising on the taste.
You can try the method you prefer and enjoy the benefits of tamarind. Including tamarind in your food can fulfill the recommended daily requirement of several minerals like iron, zinc, magnesium, and calcium.
Tamarind also has medicinal uses. It could be used in the form of a beverage to treat constipation or fever. Its bark and leaves may also be used to promote wound healing. However, more research is warranted in this regard.
Different Forms Of Tamarind
There are two major forms of tamarind. The most common form is the one that tastes sour. The other form is sweet tamarind that is usually grown in Thailand.
Tamarind can be consumed fresh, both in its ripe or unripe forms. It also can be processed into different products. Tamarind juice has similar benefits, as discussed in this post.
Though tamarind is medicinally very relevant, excess intake can cause problems. In the following section, we will look at the possible side effects of tamarind.
Does Tamarind Have Any Side Effects Or Risks?
The World Health Organization (WHO) considers tamarind fruit to be safe and non-toxic. Rat studies have shown no mortality/toxicity even after the administration of 5000 mg/kg and 3000 mg/kg doses of its extract (15).
However, your kidneys may be affected by mineral overload. It would be better to consult a nutritionist/healthcare provider to decide on the upper limit of tamarind intake for you (15).
There is insufficient data to understand the safety of consuming tamarind for pregnant and nursing women.
Also, if you are on anti hypertensive or anti-diabetic drug medication, it is better to consume only small amounts of this fruit extract. Some may advise you against its usage. However, none of these claims have been proven.
Conclusion
Tamarind is the central ingredient of Indian and several indigenous Asian dishes. Traditional medicine considers this fruit and its parts a remedy for a host of conditions.
Its leaves, fruit, seeds, bark, stems, branches, and flowers (almost every part) have high therapeutic value. The anthocyanins, proanthocyanidins, catechins, tannins, polyphenolic acids, minerals, vitamins, sugars, and other phytonutrients make tamarind an ingredient you cannot miss.
Expert’s Answers for Readers Questions
Is it good to eat tamarind every day?
Yes. Tamarind is rich in nutrients, and including it in your everyday diet can improve your health in the long run.
Is tamarind good for sleep?
Some believe that the high magnesium content in tamarind may help promote sleep. The mineral is believed to relax nerves. However, there is lack of scientific evidence to back this up.
Does tamarind help treat kidney stones?
There is no research that links tamarind to treating kidney stones. Excess intake of tamarind may, in fact, overload your kidneys with the minerals.
Is tamarind good for migraine?
There is no scientific backing to prove that tamarind can help migraines.
15 sources
Stylecraze heeft strikte inkooprichtlijnen en vertrouwt op collegiaal getoetste studies, academische onderzoeksinstellingen en medische verenigingen. We vermijden het gebruik van tertiaire verwijzingen. U kunt meer lezen over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud nauwkeurig en actueel is door ons redactionele beleid te lezen.- Tamarindus indica: Mate van onderzocht potentieel, Pharmacognosy Review, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210002/
- Extract van tamarindezaad verzacht de oxidatieve stress van de lever bij ratten met artritis, Food & Function, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24500568
- Antioxidant and Hepatoprotective Activity of a New Tablets Formulation from Tamarindus indica L., Hindawi, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.
www.academia.edu/31741563/Antioxidant_and_Hepatoprotective_Activity_of_a_New_Tablets_Formulation_from_Tamarindus_indica_L
- Cleansing lotion containing tamarind fruit pulp extract. III. Study of lightening efficacy and skin irritation on Asian skin type, ScienceAsia, CiteSeerX, The Pennsylvania State University.
citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.488.1466&rep=rep1&type=pdf
- Skin Lightening and Sebum Control Efficacy of a Cosmetic Emulsion Containing Extract of Tamarind Seeds on Asian Skin Type, Latin American Journal Of Pharmacy, ResearchGate.
www.academia.edu/30222560/_Skin_Lightening_and_Sebum_Control_Efficacy_of_a_Cosmetic_Emulsion_Containing_Extract_of_Tamarind_Seeds_on_Asian_Skin_Type
- Antiobesity effect of Tamarindus indica L. pulp aqueous extractin high-fat diet-induced obese rats, Journal of Natural Medicines, Academia.
www.academia.edu/32111753/Antiobesity_effect_of_Tamarindus_indica_L._pulp_aqueous_extract_in_high-fat_diet-induced_obese_rats
- Medicinal uses & pharmacological activity of Tamarindus indica, World Journal of Pharmaceutical Sciences, Academia.
www.academia.edu/31647826/Medicinal_uses_and_pharmacological_activity_of_Tamarindus_indica
- A Comprehensive Review on Rasam: A South Indian Traditional Functional Food, Pharmacognosy Review, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5628526/
- Effect of Tamarindus indica fruits on blood pressure and lipid-profile in human model: an in vivo approach, Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16751124
- Tamarindus indica: Extent of explored potential, Pharmacognosy Review, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210002/
- Anti-inflammatory action of Tamarind seeds reduces hyperglycemic excursion by repressing pancreatic β-cell damage and normalizing SREBP-1c concentration, Pharmaceutical Biology, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23151094
- Hypoglycemic and Hypolipidemic Effect of Seed Hydromethanolic Extract of Tamarindus indica L. on Streptozotocin Induced Diabetes Mellitus in Rat, American Journal of Phytomedicine and Clinical Therapeutics, CiteSeerX, The Pennsylvania State University.
citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.684.5252&rep=rep1&type=pdf
- Evaluation of the aphrodisiac potential of a chemically characterized aqueous extract of Tamarindus indica pulp, Journal of Ethnopharmacology, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28830817
- Isolation and structure elucidation of phenolic antioxidants from Tamarind (Tamarindus indica L.) seeds and pericarp, Food and Chemical Toxicology, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16000233
- Six-Month Chronic Toxicity Study of Tamarind Pulp (Tamarindus indica L.) Water Extract, Scientia Pharmaceutica, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388147/