Inhoudsopgave:
- Inhoudsopgave
- Wat is hormonale acne?
- Wat zijn de oorzaken van hormonale acne?
- 1. Stress
- 2. De haar- en huidverzorgingsproducten die u gebruikt
- 3. Bijwerkingen van bepaalde medicatie
- 4. Onderliggende medische aandoeningen
- Hoe hormonale acne te behandelen
- 1. Anticonceptiepillen
- 2. Retinoïden
- 3. Androgeenreceptorblokkers of anti-androgene medicatie
- 4. Benzoylperoxide
- Natuurlijke behandelingsopties voor hormonale acne
- 1. Tea Tree Oil
- 2. Groene thee
- Hormonale acne: te vermijden voedingsmiddelen
- 1. Geraffineerde granen
- 2. Zuivel
- 3. Snel voedsel
- 4. Chocolade
- Referenties
Laten we eerlijk zijn - er is geen ontsnapping aan acne. We krijgen het allemaal van tijd tot tijd. Sommige verdwijnen met behandeling, andere weigeren weg te gaan. Deze zijn pijnlijk en zien er rood en boos uit. Als dat bij u het geval is, is de kans groot dat u hormonale acne heeft.
Hormonale acne heeft een diep verband met de schommelingen in de hormoonspiegels in uw lichaam. Laten we begrijpen wat het is en hoe u uw toestand kunt verbeteren.
Inhoudsopgave
- Wat is hormonale acne?
- Wat zijn de oorzaken van hormonale acne?
- Hoe hormonale acne te behandelen
- Hormonale acne: te vermijden voedingsmiddelen
Wat is hormonale acne?
Shutterstock
Als je hormoonspiegels fluctueren, krijg je hormonale acne. Hormonale acne komt veel vaker voor bij volwassenen dan bij tieners.
In vergelijking met mannen komt dit vaker voor bij vrouwen omdat meerdere factoren, zoals de menstruatiecyclus en de menopauze, de hormoonspiegels bij vrouwen beïnvloeden. Hormonale problemen die verband houden met onderliggende medische aandoeningen (zoals polycysteus ovariumsyndroom) kunnen ook hormonale acne veroorzaken.
De meest voorkomende symptomen van acne zijn:
- Cysten
- Knobbeltjes
Zowel cysten als knobbeltjes worden vaak gezien bij volwassenen. De andere minder vaak voorkomende symptomen zijn:
- Papules
- Puisten
- Whiteheads
- Mee-eters
Deze komen vaak voor bij tieners. Als we het hebben over hormonale acne, verwijst dit meestal naar ‘cystische acne’ bij volwassenen. Hoewel regelmatige acne (zoals mee-eters en whiteheads) vaak voorkomt bij tieners en wordt veroorzaakt door hormonale factoren, worden deze niet als 'hormonale acne' beschouwd.
Vrouwen kunnen hormonale acne krijgen tijdens de zwangerschap en de menopauze. De veranderingen in de hormoonspiegels zorgen ervoor dat ze uitbreken.
Terug naar inhoudsopgave
Behalve hormonen zijn er nog verschillende andere factoren die hormonale acne kunnen veroorzaken.
Wat zijn de oorzaken van hormonale acne?
Shutterstock
1. Stress
Als u gestrest bent, verhoogt uw lichaam de productie van androgenen (een groep hormonen). Deze hormonen stimuleren de talgklieren en je haarzakjes, wat acne veroorzaakt.
2. De haar- en huidverzorgingsproducten die u gebruikt
De chemicaliën in deze producten kunnen uw huidporiën verstoppen en acne veroorzaken. Dus voordat u een haarverzorgings- of huidverzorgingsproduct koopt, moet u ervoor zorgen dat deze niet-comedogeen en olievrij zijn.
3. Bijwerkingen van bepaalde medicatie
Bepaalde medicijnen kunnen acne veroorzaken (zoals lithium of een anticonvulsivum). Als u denkt dat de medicijnen acne veroorzaken, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts. Als de medicijnen niet kunnen worden gewijzigd, raadpleeg dan een dermatoloog om uw acne onder controle te houden.
4. Onderliggende medische aandoeningen
Onderliggende medische aandoeningen (zoals PCOS) kunnen ook acne veroorzaken. Vaak maakt het diagnosticeren en behandelen van de aandoening de acne vrij.
U kunt medicijnen nemen of natuurlijke remedies volgen om uw toestand te verbeteren.
Terug naar inhoudsopgave
Hoe hormonale acne te behandelen
Shutterstock
Geneesmiddelen om hormonale acne te verbeteren
1. Anticonceptiepillen
Anticonceptiepillen zijn niet alleen voorbehoedsmiddelen - ze kunnen ook helpen bij het verminderen van acne.
Een studie uitgevoerd door de Cochrane Group onderzocht 31 onderzoeken met 12.579 vrouwen. De auteur van de studie concludeerde dat alle combinatie-anticonceptiepillen effectief waren bij het verbeteren van zowel inflammatoire als niet-inflammatoire acne (1).
Een andere studie wees uit dat anticonceptiva die drospirenon bevatten, minder effectief waren bij het beheersen van acne dan pillen met norgestimaat (2).
Voorzichtigheid is echter geboden bij het gebruik van anticonceptiepillen. Raadpleeg altijd uw arts voordat u pillen inneemt.
2. Retinoïden
De meest algemeen verkrijgbare actuele retinoïden zijn onder meer adapaleen, tretinoïne, retinol en retinaldehyde (3).
3. Androgeenreceptorblokkers of anti-androgene medicatie
Zowel mannen als vrouwen hebben androgeen (het mannelijke hormoon) in hun lichaam, maar te veel ervan kan acne veroorzaken. Dit komt doordat androgeen de talgproductie in uw huid verhoogt.
Er zijn verschillende androgeenreceptorblokkers gebruikt om de door androgeen veroorzaakte talgproductie en acne te beheersen. Dit zijn spironolacton, cyproteronacetaat en flutamide (2). Deze medicijnen helpen bij het verlagen van de androgeenspiegels. Het is echter beter om geen androgeenreceptorblokkers bij mannen te gebruiken, omdat deze erectiestoornissen en gynaecomastie kunnen veroorzaken.
4. Benzoylperoxide
Benzoylperoxide wordt al tientallen jaren gebruikt voor de behandeling van acne. Het is een van de meest populaire keuzes voor de behandeling van acne vanwege zijn antibacteriële eigenschappen (het kan P. acnes en S. aureus bacteriën doden). Het is matig comedolytisch (voorkomt comedonen) en keratolytisch (behandel wratten en laesies) (4).
Natuurlijke behandelingsopties voor hormonale acne
1. Tea Tree Oil
Tea tree olie heeft een ontstekingsremmend effect, wat gunstig is voor het verbeteren van acne, vooral milde tot matige acne. Een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie met 60 patiënten wees uit dat 5% topische tea tree olie effectief was in het verminderen van acne-ontsteking met 43,64% (na zes weken behandeling) (5).
2. Groene thee
Groene thee bevat polyfenolen die, wanneer ze oraal worden ingenomen of plaatselijk worden aangebracht, de talgproductie helpen verminderen en acne behandelen. In een enkelblinde, gerandomiseerde studie gebruikten onderzoekers 2% theelotion voor de behandeling van acne. 85% van de proefpersonen ervoer een significante vermindering van acne (afgenomen met 50%), terwijl 15% niet op de behandeling reageerde (6).
Zelfzorg is even belangrijk om acne te verbeteren. Als u uw huid niet goed verzorgt en verwaarloost, kan geen enkele medicatie helpen. Hier zijn een paar tips die u kunt volgen om voor uw huid te zorgen:
- Gebruik een zachte reiniger om uw huid tweemaal daags te reinigen. Overdrijf het niet, want het kan uw huid verder irriteren.
- Gebruik altijd warm water om uw gezicht of het getroffen gebied schoon te maken. Gebruik nooit heet water.
- Gebruik geen scrubs op uw gezicht, omdat de wrijving uw ontsteking kan verergeren.
- Niet aanraken, niet plukken - omdat dit de genezing vertraagt.
- Gebruik geen make-up op uw huid. Als u echter make-up aanbrengt, zoek dan naar niet-comedogene producten. Gebruik niet te veel van het product.
Terug naar inhoudsopgave
Uw dieet is ook gekoppeld aan uw acneconditie. Hoewel een dieet misschien geen hormonale acne veroorzaakt, kan het het zeker verergeren. Vet en koolhydraten in de voeding kunnen uw talgproductie verhogen. Het bleek dat mensen die een laag glycemisch dieet volgden, geen last hadden van acne (7). Hier is een lijst met voedingsmiddelen die u moet vermijden om te voorkomen dat uw acne erger wordt.
Hormonale acne: te vermijden voedingsmiddelen
Shutterstock
1. Geraffineerde granen
Het bleek dat mensen die geraffineerde koolhydraten consumeerden, last hadden van acne in vergelijking met degenen die dat niet deden (8). Door toegevoegde suikers te consumeren, loopt u ook het risico om acne te ontwikkelen (9). Vermijd deze voedingsmiddelen:
- Pasta (gemaakt met witte bloem)
- Granen
- Brood (gemaakt met witte bloem)
- Koolzuurhoudende dranken, frisdrank en suikerhoudende dranken
- Zoetstoffen zoals ahornsiroop, honing en rietsuiker
2. Zuivel
Er is een verband tussen melk en acne (10). Hoewel melk geen acne veroorzaakt, kan het uw bestaande acne wel verergeren. Melk verhoogt ook het insulinegehalte (11). Dit kan uw acne verergeren. Vermijd:
- Melk
- Andere zuivelproducten zoals kaas en ijs
3. Snel voedsel
Het westerse dieet wordt gekenmerkt door een hoge inname van veel calorieën, vet en voedsel met een hoge GI (12). In een onderzoek onder 2300 mannen bleek dat het eten van cakes, gebak, hamburgers en worst vaak het risico op acne verhoogde (13).
4. Chocolade
Er is een voortdurende discussie over de vraag of chocolade acne veroorzaakt of niet. Uit een onderzoek met 25 mannen die gevoelig zijn voor acne bleek echter dat het consumeren van normale hoeveelheden donkere chocolade gedurende vier weken acne-aanvallen veroorzaakte (14).
De zorg voor acne stopt hier niet. Huidverzorging vereist toewijding. Zodra uw acne is verdwenen, is het belangrijk om vast te houden aan een gezonde levensstijl en een gezonde huidverzorgingsroutine te volgen om herhaling te voorkomen.
Terug naar inhoudsopgave
Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen inzicht te krijgen in hormonale acne. Als u twijfelt, stel uw vragen dan in het onderstaande vak.
Referenties
- "Effect van anticonceptiepillen..", Cochrane
- "Hormonale behandeling van acne bij vrouwen", The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology
- "Acne Vulgaris..", Indian Journal of Dermatology
- "Over-the-counter acne behandelingen", The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology
- "De werkzaamheid van 5% actueel..", Indian Journal Of Dermatology, Venereology, Leprology
- "Groene thee en andere theepolyfenolen..", antioxidanten
- "De relatie tussen voeding en acne", DermatoEndocrinology
- "Verschillen in dieetglycemische..", Journal of The Academy of Nutrition and Dietetics
- "Acne: prevalentie en relatie.." Journal of European Academy of Dermatology and Venereology
- "Milk Consumption..", Dermatology Online Journal
- "Hoge inname van melk..", European Journal of Clinical Nutrition
- "Dieetinterventie bij acne..", DermatoEndocrinology
- "Acne..", Journal of European Academy of Dermatology and Venereology
- "Dark Chocolate..", International Journal of Dermatology