Inhoudsopgave:
- Wat is poliose of witte haarvlek?
- Verschillende soorten poliose
- Wat zijn de oorzaken van poliose?
- Hoe wordt de aandoening vastgesteld?
- Is er een effectieve behandeling?
- Gevolgtrekking
- 5 bronnen
Poliose is een medische haaraandoening waarbij de afwezigheid van melanine witte haarvlekken veroorzaakt. Deze witte haarvlekken worden gevormd op de hoofdhuid, wenkbrauwen, wimpers en baard (1). Het is te zien bij zowel mannen als vrouwen van elke leeftijd, en er kunnen verschillende oorzaken van deze aandoening zijn. In dit artikel gaan we in op de oorzaken en behandeling van poliose. Scroll naar beneden voor meer informatie.
Wat is poliose of witte haarvlek?
Poliose is een plaatselijk stukje wit haar, ook wel bekend als witte kuif. Het ontwikkelt zich door een verkleuring veroorzaakt door de afwezigheid van melanine (1). Poliose is een onschadelijke haaraandoening die uw gezondheid niet in gevaar brengt. Maar het kan een symptoom zijn van een ernstige onderliggende medische aandoening, zoals chronische ontsteking, vitiligo, melanoom, huidkanker of schildklieraandoeningen.
Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van deze depigmentatie kan poliose op korte of lange termijn zijn. Het komt voor bij mensen van alle leeftijden, ongeacht geslacht.
Poliose of die witte haarplekken op de hoofdhuid kunnen in twee categorieën worden verdeeld. Laten we ze in de volgende sectie doornemen.
Verschillende soorten poliose
- Genetisch / aangeboren - Deze witte haarplekken kunnen soms erfelijk zijn. Ze kunnen aanwezig zijn op het moment van geboorte vanwege de mutatie van bepaalde genen of andere genetische problemen (2).
- Verworven - Indien niet aangeboren, wordt poliose als verworven beschouwd. Het kan de bijwerking of het na-effect zijn van bepaalde medische aandoeningen die in de latere levensfasen zichtbaar worden (2).
Wat zijn de oorzaken van poliose?
Er zijn verschillende oorzaken voor de vorming van witte haarvlekken op de hoofdhuid (2), (3).
- Genetische aandoeningen: Poliose kan worden veroorzaakt door erfelijke of genetische aandoeningen zoals piebaldisme, het Waardenburg-syndroom, het syndroom van Marfan, tubereuze sclerose, het Vogt-Koyanagi-Harada (VKH) -syndroom, de gigantische aangeboren naevus en het Alessandrini-syndroom.
- Auto- immuunziekten : Auto-immuunziekten kunnen verlies van melaninepigmentatie veroorzaken. Aandoeningen zoals vitiligo, hypogonadisme, hypopituïtarisme, huidkanker, schildklieraandoeningen, sarcoïdose, GAPO-syndroom, neurofibromatose, idiopathische uveïtis, intradermale naevus, post-inflammatoire dermatosen, halo naevus, posttrauma en pernicieuze anemie, komen vaak samen met poliose voor.
- Anderen: Poliose is ook in verband gebracht met inflammatoire, goedaardige en kwaadaardige neoplastische entiteiten (2). Het kan ook verband houden met alopecia areata, melanoom, herpes zoster (gordelroos), halomollen, radiotherapie, hypo- of hyperpigmentatie van de ogen, melanisatiedefecten, het Rubinstein-Taybi-syndroom, dermatitis, albino, lepra, verwondingen, veroudering, stress en bepaalde medicijnen.
Hoe wordt de aandoening vastgesteld?
Witte haarvlekken zijn een duidelijk en definitief teken van poliose. Omdat deze haaraandoening niet geassocieerd is met een enkele medische aandoening, is het belangrijk om een grondige controle uit te voeren voor een juiste diagnose. Als een kind fragmentarisch wit haar krijgt, kan dit worden gediagnosticeerd als poliose, omdat wit haar ongebruikelijk is bij kinderen.
Een controle krijgen is absoluut noodzakelijk, omdat poliose een teken kan zijn van een ernstige medische aandoening zoals ontsteking of huidkanker. De zorgverlener zal de gedetailleerde medische geschiedenis en het familiedossier van de patiënt doornemen. Daarna zouden de volgende beoordelingen worden uitgevoerd:
- Volledige fysieke inspectie
- Voedingsonderzoek
- Endocriene onderzoek
- Bloed Test
- Analyse van een huidmonster
- Neurologische oorzaken
Is er een effectieve behandeling?
Hoewel er niet veel behandelingsopties beschikbaar zijn voor poliose, zijn er enkele levensvatbare behandelingen om poliose om te keren in combinatie met andere aandoeningen.
Onderzoek toont aan dat huidtransplantatie, gevolgd door lichttherapie, poliose gerelateerd aan vitiligo kan omkeren (4). Een ander onderzoek dat in 2016 werd uitgevoerd, toonde aan dat lasertherapiesessies in combinatie met dagelijkse orale medicatie 75% van de kleur in de getroffen gebieden over een periode van zes maanden kunnen terugbrengen (5).
Behandeling voor erfelijke poliose moet nog worden ontdekt. Omdat poliose op zich geen ernstige reden tot bezorgdheid is, verven de meeste mensen hun haar gewoon om de witte vlekken te bedekken. Anekdotisch bewijs suggereert dat het nemen van maatregelen, zoals het verminderen van stress en gezond eten, om vroegtijdig grijs worden van haar te voorkomen, ook fragmentarisch haar kan verminderen.
Gevolgtrekking
Hoewel poliose geen ernstige medische aandoening is, kan het het uiterlijk beïnvloeden. Laat deze verkleuring u niet naar beneden halen. Neem contact op met uw arts om er zeker van te zijn dat er geen onderliggende aandoening is die poliose veroorzaakt. Zie het als een kans om nieuwe haarkleuren uit te proberen. Of omarm de witte vlekken en pronk met een zelfverzekerde peper- en zoutlook.
5 bronnen
Stylecraze hanteert strikte inkooprichtlijnen en vertrouwt op collegiaal getoetste studies, academische onderzoeksinstellingen en medische verenigingen. We vermijden het gebruik van tertiaire verwijzingen. U kunt meer lezen over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud nauwkeurig en actueel is door ons redactionele beleid te lezen.- Bansal, Lalit, Timothy P. Zinkus en Alexander Kats. "Poliose met een zeldzame associatie." Pediatrische neurologie 83 (2018): 62-63.
www.researchgate.net/publication/322998910_Poliosis_With_a_Rare_Association
- Sleiman, Rima et al. "Poliosis circumscripta: overzicht en onderliggende oorzaken." Tijdschrift van de American Academy of Dermatology vol. 69,4 (2013): 625-33.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23850259/
- Neri, Iria et al. "Poliose en neurofibromatose type 1: twee bekende gevallen en literatuuroverzicht." Huidaanhangselaandoeningen vol. 3,4 (2017): 219-221.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5697512/
- Awad, Sherif S. "Repigmentatie van poliose na epitheliale transplantatie voor vitiligo." Dermatologische chirurgie: officiële publicatie voor American Society for Dermatologic Surgery vol. 39,3 Pt 1 (2013): 406-11.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23294472/
- Jung Min Bae, MD, PhD, Hyuck Sun Kwon, MD, Ji Hae Lee, MD, PhD & Gyong Moon Kim, MD, PhD (2016). Repigmentatie van poliose bij een patiënt met segmentale vitiligo.
www.jaad.org/article/S0190-9622(16)01334-7/abstract