Inhoudsopgave:
- Wat is gendergelijkheid?
- Waarom we gendergelijkheid nu meer dan ooit nodig hebben
- Gendergelijkheid vs. Gendergelijkheid: wat is het verschil?
- Referenties
Als we één ding nu meer dan ooit nodig hebben, is het gendergelijkheid. Het woord 'gelijkheid' wordt gedefinieerd als 'de kwaliteit van eerlijk en onpartijdig zijn'. Terwijl 'gendergelijkheid' de staat is waarin de toegang tot rechten en kansen niet wordt beïnvloed door gender, is het 'gendergelijkheid' die de weg vrijmaakt voor gendergelijkheid. De twee termen klinken misschien hetzelfde, maar ze hebben verschillende betekenissen. Zie het als volgt: als gelijkheid ons einddoel is, is gelijkheid het middel om daar te komen. In dit artikel zullen we licht werpen op het concept van gendergelijkheid, waarom het belangrijk is en waarom het ieders zaak is.
Wat is gendergelijkheid?
Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie verwijst het concept van gendergelijkheid naar " eerlijke behandeling van vrouwen en mannen, in overeenstemming met hun respectieve behoeften . Dit kan gelijke behandeling omvatten of behandeling die anders is, maar die als gelijkwaardig wordt beschouwd in termen van rechten, voordelen, verplichtingen en kansen. "
Met andere woorden, gendergelijkheid verwijst naar het proces waarbij middelen, programma's, kansen en besluitvorming eerlijk worden toegewezen aan zowel mannen als vrouwen. Alles moet 50/50 zijn. Om dit te bereiken, moet iedereen toegang hebben tot een volledig scala aan kansen.
Waarom we gendergelijkheid nu meer dan ooit nodig hebben
De helft van de wereldbevolking is vrouwen - 49,55% om precies te zijn - en toch wordt ons vaak gelijke toegang tot gezondheidszorg, onderwijs en politieke en economische participatie ontzegd. Dit is geen "vrouwenkwestie" - het is een kwestie van rechten , en het schaadt de economische ontwikkeling van een land aanzienlijk.
De trieste waarheid is dat op dit moment geen enkel land ter wereld op weg is om echte gendergelijkheid te bereiken. In feite zal het bij het huidige tempo van de vooruitgang nog eens 202 jaar duren om wereldwijd gendergelijkheid te bereiken (1).
Het betekent dat het nog ongeveer zes generaties zal duren voordat onze achter-, achter-, achter-, achter- en achterkleinkinderen een wereld zonder genderongelijkheid zien. Dat is vreselijk nieuws, niet alleen voor onze dochters, maar ook voor onze zoons - want het heeft gevolgen voor iedereen.
Wat we nodig hebben is een grondige analyse van organisatorische praktijken en beleidsmaatregelen die de deelname van vrouwen en meisjes kunnen belemmeren. Sommige hiervan omvatten wervings- en wervingspraktijken, deelnamepercentages, toewijzing van middelen en activiteitenprogrammering. Maar het huidige scenario ziet er heel, heel triest uit:
- Volgens een nieuw rapport van Glassdoor verdienen mannen in de VS gemiddeld 21,4% hoger basissalaris dan vrouwen (2).
- Als er maar één vrouw in uw kandidatenpool zit, is er statistisch gezien geen kans dat zij de baan krijgt (3).
- In het Amerikaanse bedrijfsleven worden mannen 30% hoger gepromoveerd dan vrouwen tijdens hun vroege loopbaanstadia, en beginnende vrouwen hebben aanzienlijk meer kans dan mannen om vijf of meer jaar in dezelfde functie te hebben doorgebracht (4).
- Er zijn meer CEO's van grote Amerikaanse bedrijven die David, Steve en John heten dan dat er vrouwelijke CEO's zijn (5%) (5).
- Vrouwen hebben slechts 21% van de parlementszetels in de wereld en slechts 8% van de ministers van het kabinet zijn vrouwen (6).
- Ongeveer 60% van de chronisch hongerige mensen in de wereld zijn vrouwen en meisjes (6).
- Gendergerelateerd geweld is een van de grootste oorzaken van letsel en overlijden van vrouwen wereldwijd, en veroorzaakt meer doden en invaliditeit onder vrouwen van 15 tot 44 jaar dan kanker, malaria, verkeersongevallen en oorlog (6).
Gendergelijkheid vs. Gendergelijkheid: wat is het verschil?
interactioninstitute.org, Credit: Interaction Institute for Social Change - Artiest: Angus Maguire.
Gendergelijkheid betekent niet altijd dat mannen en vrouwen precies hetzelfde moeten worden behandeld. Biologische sekseverschillen zijn onvermijdelijk, dus het is redelijk dat mannen en vrouwen in sommige gevallen verschillende wettelijke rechten hebben. Zo hebben alleen vrouwen zwangerschapsverlof nodig, specifiek voor zwangerschap en geboorte. (Hoewel de strijd voor vaderschapsverlof momenteel ook in opkomst is om mannen aan te moedigen een actievere rol te spelen in de opvoeding van kinderen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten).
Bekijk het op deze manier: je rijdt in een bus met een 30-jarige dame en een 65-jarige man en slechts één lege stoel. Wie zou idealiter de stoel moeten krijgen? Het is de oude man. Hoewel een vrouw als zijn concurrentie staat, heeft de oude heer de stoel meer nodig.
Wat we in dergelijke scenario's nodig hebben, is geen gelijke behandeling, maar een eerlijke behandeling. Equity erkent de verschillen in bekwaamheid en het feit dat eerlijkheid vaak vereist dat mensen anders worden behandeld, zodat ze hetzelfde resultaat kunnen bereiken.
Soms is gendergelijkheid absoluut noodzakelijk om ons doel van gendergelijkheid te bereiken, omdat de kern van dit probleem ligt in de irrationele vooroordelen en vooroordelen waaraan vrouwen routinematig worden blootgesteld. Dit is echter niet altijd het geval.
Terwijl gendergelijkheid betrekking heeft op gelijke kansen , gaat gendergelijkheid over gelijke resultaten . Er is een duidelijk onderscheid. Samenvattend, gendergelijkheid benadrukt het idee dat iedereen precies hetzelfde behandelen eigenlijk niet eerlijk is. Wat dit doet, is onze individuele verschillen en behoeften uitwissen en in plaats daarvan privileges bevorderen.
Audre Lorde zei ooit: “ Het zijn niet onze verschillen die ons verdelen. Het is ons onvermogen om die verschillen te herkennen, te accepteren en te vieren. "
Wat we echt moeten doen, is een enkele definitie van "succes" loslaten en onze verschillen als uniek erkennen. Het systeem vertoont gebreken, niet vanwege deze verschillen , maar omdat het niet aan ieders individuele behoeften voldoet .
Referenties
- "De genderkloof dichten" World Economic Forum
- "Vooruitgang in de loonkloof tussen mannen en vrouwen: 2019" Glassdoor.com
- "Als er maar één vrouw in uw kandidatenpool is, is er statistisch gezien geen kans dat ze wordt aangenomen" Harvard Business Review
- "Het is tijd voor bedrijven om een nieuw Playbook voor gendergelijkheid uit te proberen", The Wall Street Journal
- "Meer mensen genaamd David en Steve leiden FTSE 100-bedrijven…" Onafhankelijk
- “Killer feiten over gendergelijkheid” Oxfam Nieuw-Zeeland