Inhoudsopgave:
- Wat is laurierblad?
- Wat zijn de voordelen van laurier?
- 1. Kan helpen bij de behandeling van diabetes
- 2. Kan ontstekingen bestrijden
- 3. Kan het risico op kanker helpen verminderen
- 4. Kan helpen bij het bestrijden van schimmelinfecties
- 5. Kan helpen bij wondgenezing
- 6. Kan ademhalingsproblemen behandelen
- 7. Kan de gezondheid van de huid verbeteren
- 8. Kan helpen bij de behandeling van roos
- Wat is het voedingsprofiel van laurier?
- Wat zijn de bijwerkingen van laurier?
Laurierblad (wetenschappelijk bekend als Laurus nobilis ), is een kruid dat algemeen bekend staat om zijn geur en smaak. Deze aromatische bladeren zijn rijk aan voedingsstoffen. Ze worden voornamelijk gebruikt voor culinaire doeleinden en worden voor het eten uit gekookt voedsel verwijderd.
De bladeren zijn inheems in het Middellandse Zeegebied en blijken antikanker-, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen te hebben. Sommige onderzoeken stellen dat de bladeren ook kunnen helpen bij het beheersen van diabetes, het bestrijden van ontstekingen en schimmelinfecties en het verminderen van het risico op kanker.
In dit artikel hebben we de mogelijke gezondheidsvoordelen, het voedingsprofiel en de bijwerkingen van laurier besproken. Scroll naar beneden om te beginnen.
Wat is laurierblad?
Laurierblad is het aromatische blad dat afkomstig is van verschillende planten, waaronder de laurier, de Indiase laurierplant, de Indonesische laurier en de West-Indische laurier.
Het blad heeft een scherpe en bittere smaak. Het wordt voornamelijk gebruikt vanwege zijn geur dan vanwege zijn smaak. Naast de geur heeft het blad echter ook enkele belangrijke voordelen.
Wat zijn de voordelen van laurier?
1. Kan helpen bij de behandeling van diabetes
Studies tonen aan dat laurierblaadjes mensen met diabetes type 2 kunnen helpen. Naast het geven van smaak aan voedsel, bleken laurierblaadjes ook een rol te spelen bij het glucosemetabolisme (1).
Laurierblaadjes verlaagden ook het slechte cholesterolgehalte en verhoogde het HDL-gehalte (het goede cholesterol) bij patiënten met diabetes type 2 (2).
Laurierblaadjes kunnen het hunkeren naar voedsel verminderen, waardoor het lichaamsgewicht afneemt. Er is echter meer onderzoek nodig om het mechanisme van laurierblaadjes bij gewichtsverlies te begrijpen.
2. Kan ontstekingen bestrijden
In een Australisch onderzoek bleek laurier, naast enkele andere bladeren, de activiteit van het COX-21-enzym te remmen. Van COX-21 is bekend dat het een ontsteking veroorzaakt (3).
Laurierblad bevat sesquiterpeenlactonen, waarvan bekend is dat ze ontstekingen bestrijden door de productie van stikstofmonoxide te remmen (4). Studies tonen aan dat stikstofmonoxide, in hogere concentraties, tot ontstekingen kan leiden. Stikstofmonoxide-remmers dienen als mogelijke behandelingsopties voor ontstekingsziekten (5).
Cineole, een belangrijke stof in laurierblad, bleek ook ontstekingen te bestrijden. Het bereikt dit door de activering van inflammasoom te remmen, een andere verbinding die verantwoordelijk is voor de activering van ontstekingsreacties (6).
3. Kan het risico op kanker helpen verminderen
Een studie uitgevoerd op menselijke kankercellijnen concludeerde dat laurierbladextract veelbelovende resultaten liet zien als een middel tegen kanker (7). Cineole, de belangrijkste verbinding in laurierblaadjes, bleek de groei van leukemie-kankercellijnen te onderdrukken (8).
Laurierblad bleek ook effectief te zijn bij de behandeling van borstkanker. Een studie wees uit dat het bladextract celdood veroorzaakte in borstkankercellijnen (9).
In een Australisch onderzoek toonde het opnemen van ingrediënten (waaronder laurier) aan voedingsmiddelen positieve resultaten bij de preventie van darmkanker (10).
4. Kan helpen bij het bestrijden van schimmelinfecties
Studies wijzen op de schimmelwerende eigenschappen van laurier, vooral tegen Candida-infectie. Het blad kan de adhesie van Candida aan de celwanden verhinderen, waardoor het niet door het membraan kan dringen (11). Er zijn meer studies nodig om beter te begrijpen hoe laurier kan werken om schimmelinfecties te bestrijden.
5. Kan helpen bij wondgenezing
In onderzoeken bij ratten bleek laurier bij te dragen aan een betere wondgenezing dan de controle. Hoewel het niet beter ging dan Allamanda (een overblijvende struik die in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt) wat betreft helende wonden, vertoonde het wel gunstige effecten (12).
6. Kan ademhalingsproblemen behandelen
Laurierbladextract kan worden gebruikt om ademhalingsproblemen te behandelen. Een studie toonde de antibacteriële werking van de bladextracten aan tegen sommige organismen, zoals Staphylococcus aureus . Dit bladextract is sterk tegen de methicilline-resistente Staphylococcus aureus (13).
7. Kan de gezondheid van de huid verbeteren
Volgens een onderzoek kunnen laurierblaadjes werken tegen huiduitslag (14). Deze bladeren kunnen ook helpen rimpels te voorkomen en de huid te verlichten van stress. Er is echter meer onderzoek nodig om de voordelen van laurierblaadjes op de menselijke huid te begrijpen.
8. Kan helpen bij de behandeling van roos
Anekdotisch bewijs suggereert dat laurierblad roos kan behandelen en haaruitval kan verminderen. Laurierbladolie en een spoeling gemaakt van deze bladeren bleken effectief te zijn bij de behandeling van haaruitval en roos.
Deze bladeren worden ook gebruikt om hoofdluis effectief te behandelen. Er is echter meer wetenschappelijk onderzoek nodig om het gebruik van laurier in dit opzicht te begrijpen.
In de volgende paragraaf kijken we naar het rijke en gevarieerde voedingsprofiel van laurier.
Wat is het voedingsprofiel van laurier?
Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw bevat een eetlepel verkruimeld laurierblad (1,8 g):
- 63 calorieën aan energie
- 35 g koolhydraten
- 137 g eiwit
- 4733 g voedingsvezels, vitamines en mineralen (15).
Voordat u laurierblaadjes in uw dieet gaat opnemen, is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de bijwerkingen.
Wat zijn de bijwerkingen van laurier?
Laurierblad is mogelijk veilig als het wordt geconsumeerd