Inhoudsopgave:
- Wat zijn de voordelen van selderij?
- 1. Kan het risico op kanker helpen verminderen
- 2. Kan ontstekingen verminderen
- 3. Kan de bloeddruk verlagen
- 4. Kan de cardiovasculaire gezondheid verbeteren
- 5. Kan neurogenese bevorderen en geheugenverlies voorkomen
- 6. Kan de spijsvertering bevorderen
- 7. Kan het seksleven verbeteren
- 8. Kan helpen bij het afvallen
- 9. Kan helpen bij de behandeling van astma
- 10. Kan helpen bij de behandeling van diabetes
- 11. Kan de immuniteit versterken
- 12. Kan nierstenen behandelen
- 13. Kan de gezondheid van gewrichten verbeteren
- 14. Kan symptomen van de menopauze verlichten
- 15. Kan helpen bij de behandeling van vitiligo
- Voedingsprofiel van selderij
- Hoeveel selderij moet ik per dag eten?
- Selderij kopen en bewaren
- Hoe selderij in uw dieet op te nemen
- 1. Selderiesoep
- 2. Selderijsap
- 7. Selderij Salade
- Wat zijn de bijwerkingen van selderij?
- Gevolgtrekking
- Antwoorden van experts voor vragen van lezers
- 43 bronnen
Selderij ( Apiumgraveolens ) is een caloriearm voedsel dat bekend staat om zijn hoge watergehalte. Deze groene groente bevat veel voedingsstoffen, is over de hele wereld te vinden en heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Het bevat nuttige antioxidanten, fytonutriënten, vitamines en mineralen die helpen bij de behandeling van veel aandoeningen. De toevoeging van deze knapperige en knapperige groente aan een normaal dieet kan het risico op kanker helpen verminderen, ontstekingen verminderen, de cardiovasculaire gezondheid verbeteren en helpen bij de spijsvertering. In dit artikel hebben we de gezondheidsvoordelen van selderij, het voedingsprofiel en de mogelijke bijwerkingen ervan besproken.
Wat zijn de voordelen van selderij?
1. Kan het risico op kanker helpen verminderen
Selderij is rijk aan antioxidanten die helpen bij de bestrijding van kankerbevorderende vrije radicalen. Het bevat twee bioactieve flavonoïden - apigenine en luteoline - die kankercellen in het lichaam kunnen doden (1). Apigenin is een chemopreventief middel en de antikankerverwekkende eigenschappen ervan vernietigen vrije radicalen in het lichaam om de dood van kankercellen te bevorderen. Het bevordert ook autofagie, een proces waarbij het lichaam disfunctionele cellen verwijdert die ziekten helpen voorkomen (2).
De antikanker-eigenschap van luteoline remt het celproliferatieproces (3).
Deze flavonoïden in selderij hebben het potentieel om alvleesklier- en borstkanker te behandelen (4), (5).
Selderij zou ook bioactieve polyacetylenen bevatten. Deze chemobeschermende verbindingen hebben het potentieel om talloze kankerformaties te voorkomen (6).
2. Kan ontstekingen verminderen
Selderij zit vol met fytonutriënten antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Een studie uitgevoerd door Harbin Medical University (China) wees uit dat deze groente ook een belangrijke bron van flavonolen is (7). Een andere studie uitgevoerd door de Ohio State University wees uit dat selderijsap of selderij-extracten ook de activiteit verminderen van bepaalde eiwitten die verband houden met ontstekingen (8). Selderijzaad extracten zouden ontstekingsremmende eigenschappen bezitten (9).
Selderij bevat ook een stof genaamd luteoline die ontstekingen in de hersencellen kan voorkomen (10). Een studie uitgevoerd door King Saud University (Riyadh) bij ratten suggereerde dat selderij de groei kan remmen van Helicobacter pylori, een bacterie die gastritis (ontsteking van het maagslijmvlies) veroorzaakt (11).
3. Kan de bloeddruk verlagen
Bleek dat selderij een fytochemische stof bevat, ftaliden genaamd, die de aderwanden ontspannen en de bloedstroom verhogen. Het zet ook de gladde spieren in de bloedvaten uit en helpt de bloeddruk te verlagen (12). Een Iraanse studie uitgevoerd bij ratten schreef de antihypertensieve eigenschappen van selderij toe aan dezelfde fytochemische stof (13). Selderij is ook rijk aan nitraten die de bloeddruk kunnen helpen verlagen (14). Andere beoordelingen van het fytochemische profiel van extracten van selderijzaad geven ook aan dat het de bloeddruk kan verlagen (15).
In de traditionele Chinese geneeskunde werd selderij vaak aangeduid als een 'koel' voedsel dat de bloeddruk kon verlagen (16). Een andere studie wees uit dat vers selderijsap vermengd met azijn wordt gegeven aan zwangere vrouwen in Zuid-Afrika om hun hoge bloeddruk te verlagen (17).
4. Kan de cardiovasculaire gezondheid verbeteren
Selderij wordt in de traditionele geneeskunde meestal toegediend als een antihypertensivum. Het kan de cardiovasculaire gezondheid helpen behouden. Een in Iran uitgevoerd onderzoek wees uit dat extract van selderijblad talrijke cardiovasculaire parameters zoals cholesterol, triglyceriden en LDL (slechte cholesterol) kan verbeteren (18) .
Selderij bevat veel polyfenolen die ontstekingsremmende en cardiovasculaire voordelen hebben (19). Er is echter meer onderzoek nodig om dit voordeel van selderij bij mensen te begrijpen.
5. Kan neurogenese bevorderen en geheugenverlies voorkomen
Selderij kan het risico op geheugenverlies verminderen. Een studie uitgevoerd aan de JiNan University (China) wees uit dat er een verband bestaat tussen luteoline (een flavonoïde die in selderij wordt aangetroffen) en minder leeftijdsgerelateerd geheugenverlies. Luteoline kalmeert hersenontsteking en kan helpen bij de behandeling van neuro-inflammatoire aandoeningen (20). Het kan dus ook helpen het risico op neurodegeneratie te verminderen.
Apigenine, een bioactieve flavonoïde die in selderij wordt aangetroffen, wordt verondersteld te helpen bij neurogenese (groei en ontwikkeling van zenuwcellen). Deze factor moet echter nog bij mensen worden bewezen. Apigenin kan ook bijdragen aan de gezondheid van neuronen. Onderzoek is in dit opzicht echter onduidelijk (21).
6. Kan de spijsvertering bevorderen
Nogmaals, het onderzoek is in dit opzicht beperkt. Anekdotisch bewijs suggereert echter dat selderij de spijsvertering kan bevorderen. De natuurlijke vezels in selderij maken het een belangrijk voedsel voor het spijsverteringsstelsel. De oplosbare vezels in selderij worden gefermenteerd door de bacteriën in de dikke darm. Dit fermentatieproces produceert vetzuren met een korte keten, waarvan er één (butyraat) de gastro-intestinale gezondheid bevordert. Selderij bevat ook onoplosbare vezels en kan de stoelgang bevorderen.
7. Kan het seksleven verbeteren
Selderij bevat androstenon en androstenol, mannelijke hormonen waarvan wordt aangenomen dat ze seksuele opwinding bij vrouwen stimuleren. Ze hebben het potentieel om de opwinding te stimuleren door geuren af te geven die je aantrekkelijker kunnen maken (22).
Een onderzoek bij mannelijke ratten wees uit dat extracten van selderij de seksuele prestaties verbeteren (23). De dosering bleek het aantal zaadcellen bij ratten te verhogen. Het kan zelfs de afscheiding van testosteron verhogen (24). Er is echter meer onderzoek nodig om dit effect van selderij bij mensen te verifiëren.
8. Kan helpen bij het afvallen
Selderij bevat weinig calorieën en bevat vezels waardoor u zich gedurende langere tijd vol voelt. Het gehalte aan onoplosbare vezels van selderij kan de verzadiging verhogen en helpen bij het afvallen. Het hoge watergehalte van selderij kan ook helpen bij het afvallen. Het reguleert ook het lipidenmetabolisme (25).
Het kan ook worden geconsumeerd met andere groenten met een hogere energiedichtheid. Anekdotisch bewijs suggereert dat selderij, omdat het rijk is aan water, de energiedichtheid kan verlagen van andere ingrediënten waarmee het gepaard gaat. Dit kan gewichtsverlies bevorderen.
9. Kan helpen bij de behandeling van astma
Er is hier beperkt onderzoek. Selderijzaad zou schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen hebben die nuttig kunnen zijn bij de behandeling van astma (26). Er is echter meer onderzoek nodig om dit mechanisme van selderij verder te begrijpen.
10. Kan helpen bij de behandeling van diabetes
Onderzoek is in dit opzicht beperkt. Selderij bevat antioxidanten, flavonen genaamd, die zijn onderzocht vanwege hun rol bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel (27). Sommige deskundigen zijn van mening dat de vitamine K in selderij mogelijk antidiabetische eigenschappen heeft. Het kan ontstekingen en de bijbehorende insulinegevoeligheid verminderen, wat kan leiden tot een verbeterd glucosemetabolisme. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs voor hetzelfde.
Anekdotisch bewijs suggereert dat het nemen van selderij het risico op diabetes type 2 kan verlagen. Diabetes kan ook worden verergerd door Helicobacter pylori , de bacterie die gastro-intestinale problemen veroorzaakt. Omdat selderij het vermogen heeft om deze bacterie te bestrijden, kan het in dit opzicht ook helpen. Er is echter meer onderzoek nodig om dit effect te bewijzen. Een in Iran uitgevoerd onderzoek wees uit dat extract van selderijzaad diabetes bij ratten kan beheersen (28). Onderzoek bij mensen is dus nodig om hetzelfde te bewijzen.
11. Kan de immuniteit versterken
Selderij bevat vitamine C (29). Deze voedingsstof kan de immuniteit versterken. De antioxidanten in selderij kunnen ook een rol spelen bij het verbeteren van uw immuniteit. Het is gebleken dat talrijke cellen van het immuunsysteem afhankelijk zijn van vitamine C voor een optimale werking en ziektepreventie (30). Vitamine C-suppletie blijkt ook de concentratie van immunoglobulinen in het bloed te verhogen, die belangrijke verbindingen zijn van het immuunsysteem (31). Er is echter meer onderzoek nodig om dit voordeel van selderij te begrijpen.
12. Kan nierstenen behandelen
Selderij-etherische olie bevat luteoline en andere essentiële verbindingen die kunnen worden gebruikt bij de behandeling van nierstenen (32). Bovendien kan een van de belangrijkste flavonoïden in selderij - apigenine - calciumkristallen afbreken die in nierstenen worden aangetroffen (33). Er is echter verder langetermijnonderzoek nodig om dit voordeel van selderij bij mensen te begrijpen.
13. Kan de gezondheid van gewrichten verbeteren
Selderijzaad en gerelateerde extracten hebben anti-artritische eigenschappen die nuttig kunnen zijn bij de behandeling van gewrichtspijn en jicht (34). Gewrichtspijn treedt meestal op als gevolg van de ophoping van urinezuur. Eén theorie suggereert dat de diuretische eigenschappen van selderij kunnen helpen bij de uitscheiding van urinezuur om mogelijk gewrichtspijn te behandelen. Volgens een studie uitgevoerd door University College (Ierland) is selderijzaadolie een goede bron van sedanolide. Deze verbinding kan worden gebruikt om ontstekingsproblemen zoals jicht en reuma te behandelen (35).
14. Kan symptomen van de menopauze verlichten
Bepaalde plantaardige stoffen, fyto-oestrogenen genaamd, kunnen helpen de hormoonspiegels in evenwicht te brengen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan fyto-oestrogenen, kunnen symptomen van de menopauze bij vrouwen verlichten (36). Selderij bevat fyto-oestrogenen en kan in dit opzicht gunstig zijn (37). In dit aspect is echter meer concreet wetenschappelijk bewijs nodig.
15. Kan helpen bij de behandeling van vitiligo
Vitiligo is een aandoening waarbij de huid op bepaalde plaatsen zijn pigment verliest, waardoor witte vlekken ontstaan. Volgens een studie uitgevoerd in Polen kunnen de furanocoumarines die in selderij worden aangetroffen, helpen bij de behandeling van vitiligo (38).
Aangenomen wordt dat soortgelijke bevindingen zijn opgetekend in Atharva Veda , het heilige Indiase boek over de Ayurvedische geneeskunde. Over het algemeen biedt het hydratatie van de huid en kan het al sinds de oudheid worden gebruikt om vitiligo te behandelen. Er is echter meer wetenschappelijk onderzoek nodig om dit voordeel van selderij te begrijpen.
Nu we alles weten over de gezondheidsvoordelen van selderij, gaan we eens kijken naar het voedingsprofiel.
Voedingsprofiel van selderij
Selderij is een rijke bron van water en antioxidanten die helpen bij het behouden van uw gezondheid. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw bevat 100 g rauwe selderij (29):
Water: 95,43 g
Energie: 14 kcal
Eiwit: 0,69 g
Vezel: 1,6 g
Koolhydraten: 2,97 g
Suikers: 1,34 g
Calcium: 40 mg
Kalium: 260 mg
Selderij bevat ook vitamine A, C en K, foliumzuur, essentiële mineralen en meer dan een dozijn andere antioxidanten. Het bevat veel minder calorieën dan andere groene groenten.
Met dat gezegd zijnde, laten we de grote vraag beantwoorden.
Hoeveel selderij moet ik per dag eten?
Selderij bevat weinig calorieën, dus het eten van een of twee stengels rauwe selderij of het drinken van 24 tot 32 ons selderijsap per dag zou veilig en gezond moeten zijn.
Selderijblad-extractcapsules in een dosis van 250 mg, driemaal daags, worden gebruikt bij de behandeling van bloedglucose- en insulinespiegels bij oudere pre-diabetespatiënten (39).
In het volgende gedeelte hebben we besproken hoe u selderij kunt kopen en op de juiste manier kunt bewaren.
Selderij kopen en bewaren
Door de juiste selderij te kiezen en deze op de juiste manier te bewaren, kunt u van de voordelen genieten.
Hoe te kopen
- U moet selderij kiezen die knapperig is en gemakkelijk afbreekt wanneer u hem uit elkaar trekt. Het moet ook licht en compact zijn en mag geen uitlopende stengels hebben.
- De bladeren moeten bleek tot heldergroen zijn. Ze mogen geen bruine of gele vlekken hebben. U kunt de stengels scheiden en controleren op zwarte of bruine verkleuringen.
- Zorg ervoor dat de selderij geen zaadsteel heeft (een zaadsteel duidt op een bittere smaak). De zaadsteel bevindt zich op de plaats van de kleine, zachte stengels in het midden van de selderij.
Hoe te bewaren
- Je kunt bleekselderij in water bewaren. Een grote glazen kom of een plastic afgesloten bak is voldoende. Zorg ervoor dat u plasticfolie op de glazen kom gebruikt om deze af te sluiten. Verzamel een verse voorraad water. Het moet schoon zijn. Kies de bleekselderij met rechte en stijve stengels. Verwijder de steeltjes en verwijder de blaadjes. Snijd de steeltjes doormidden en doe ze in de bak of glazen kom. Vul de bak met water. Zorg ervoor dat u het deksel afsluit en bewaar het opzij. Vergeet niet om het water regelmatig of om de dag te verversen.
- Je kunt de bleekselderij ook strak in aluminiumfolie wikkelen. U kunt dan de verpakte selderij in de koelkast plaatsen. U kunt dezelfde folie hergebruiken voor meerdere bosjes bleekselderij.
Hoewel snacken op een rauwe steel de eenvoudigste manier is om van selderij te genieten, kun je het ook in andere recepten gebruiken. We hebben de meest populaire hieronder op een rijtje gezet.
Hoe selderij in uw dieet op te nemen
Hieronder volgen enkele recepten voor selderij die u kunnen helpen deze magische groente in uw dieet op te nemen:
1. Selderiesoep
Ingrediënten
- Gehakte selderiekop, 1
- Gehakte grote aardappel, 1
- Gehakte middelgrote ui, 1
- Ongezouten boterstaafje, 1
- Zout, zoals vereist
- Kippenbouillon met laag natriumgehalte, 3 kopjes (u kunt dit vermijden als u vegetariër bent)
- Verse dille, ¼ kopje
- Slagroom, ½ kopje
- Selderijblaadjes, zoals vereist
- Olijfolie, zoals vereist
- Schilferig zeezout
Routebeschrijving
- Combineer de bleekselderij, de aardappel, de middelgrote ui en de boterstaaf in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Gebruik zout om op smaak te brengen.
- Roerbak 8 tot 10 minuten tot de ui gaar is.
- Voeg de 3 kopjes natriumarme kippenbouillon toe en laat sudderen tot de aardappelen gaar worden.
- Pureer in een blender met ¼ kopje verse dille en zeef.
- Roer ½ kopje slagroom erdoor.
- Serveer de soep nadat je hem hebt bedekt met selderijblaadjes, olijfolie en schilferig zeezout.
2. Selderijsap
Ingrediënten
- Selderijstengels, 2
- Appel, 1
- Gember, ¼ inch (optioneel)
- Limoen of citroen, ¼
Routebeschrijving
- Was de stengels bleekselderij en de appel grondig onder stromend water.
- Snijd de stengels bleekselderij in lange stukken. Snijd de appel in plakjes.
- Behalve de citroen (of limoen), verwerk de overige ingrediënten in een sapcentrifuge.
- Verzamel het sap in een bakje. U kunt het vruchtvlees weggooien.
- Pers de citroen uit over het verzamelde sap en roer goed.
- Giet het sap in een tumbler en serveer.
7. Selderij Salade
Ingrediënten
- Gesneden selderij, ¾ kopje
- Gedroogde zoete kersen, 1/3 kopje
- Ontdooide en bevroren groene erwten, 1/3 kopje
- Vers gesneden peterselie, 3 eetlepels
- Gehakte en geroosterde pecannoten, 1 eetlepel
- Vetvrije mayonaise, 1 ½ eetlepel
- Gewoon magere yoghurt, 1 ½ eetlepel
- Vers citroensap, 1 ½ theelepel
- Zout, 1/8 theelepel
- Gemalen zwarte peper, 1/8 theelepel
Routebeschrijving
- Meng de selderij, kersen, erwten, peterselie en pecannoten in een middelgrote kom.
- Roer de mayonaise, yoghurt en citroensap erdoor.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Je kunt de salade koelen en serveren.
Hoewel selderij voor de meeste mensen relatief gezond is, kan het bij sommigen nadelige effecten hebben. Onderzoek naar deze effecten is beperkt. In de volgende paragraaf hebben we deze effecten kort besproken.
Wat zijn de bijwerkingen van selderij?
Consumptie van selderij kan bij sommige mensen leiden tot verschillende nadelige effecten, waaronder allergische reacties, bloeding en samentrekkingen van de baarmoeder bij zwangere vrouwen, en geneesmiddelinteracties. Overmatige consumptie van selderij kan gas veroorzaken. Er is echter beperkt onderzoek beschikbaar naar de bijwerkingen van selderij.
- Kan een allergische reactie veroorzaken
Selderij is een veel voorkomend allergeen en kan bij sommige mensen bepaalde ernstige allergische reacties veroorzaken. Als u allergisch bent voor bijvoet of berkenpollen, is de kans groot dat u ook op selderij reageert. Een studie uitgevoerd in Polen suggereert dat selderij ernstige anafylactische shock kan veroorzaken (40). Symptomen kunnen zijn: zwelling van het gezicht, irritatie, huiduitslag, maagklachten en duizeligheid. In extreme gevallen kunnen de symptomen een daling van de bloeddruk en ademhalingsmoeilijkheden omvatten. Als u een van deze symptomen ervaart nadat u selderij heeft ingenomen, stop dan met de inname en ga naar uw arts.
- Problemen met betrekking tot zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
Selderij of selderijzaad kan bloedingen en samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken. Daarom moeten zwangere vrouwen voorkomen dat ze teveel selderij eten. Het kan ook een miskraam veroorzaken (41). Er is onvoldoende informatie beschikbaar over de consumptie van selderij bij vrouwen die borstvoeding geven. Blijf daarom veilig en vermijd gebruik.
- Kan een wisselwerking hebben met medicijnen
Selderij kan een wisselwerking hebben met bloedstollingsmedicijnen, zoals warfarine (42). Het bevat chemicaliën die kunnen interageren met anticoagulantia (bloedverdunnende medicijnen) en het risico op overmatig bloeden verhogen.
Gevolgtrekking
Selderij is een groene groente met een laag caloriegehalte en een hoog gehalte aan voedingsstoffen. Van het bestrijden van kanker, ontstekingen en het verbeteren van de gezondheid van het hart tot het behandelen van vitiligo, deze groente heeft veel gezondheidsvoordelen. Het staat bekend om zijn watergehalte en wordt vaak aangetroffen in veel salades en soepen. Overmatige consumptie van dit gezonde voedsel kan echter enkele nadelige gevolgen hebben. Beperk daarom het gebruik ervan en raadpleeg een arts als u bijwerkingen ervaart.
Antwoorden van experts voor vragen van lezers
Is selderij goed voor je lever?
Ja, de opname van selderij is goed voor je lever. Een studie uitgevoerd in Egypte suggereert dat selderijblaadjes het risico op het ontwikkelen van een leverziekte, zoals leververvetting, kunnen verminderen (43).
Zijn selderij en pindakaas goed voor je?
Deze combinatie zorgt voor een koolhydraatarm tussendoortje en levert alle voedingsstoffen uit de selderij en veel eiwitten en vetten uit de boter.
Wat is de beste manier om selderij te eten en het maximale gezondheidsvoordeel te behalen?
Eet verse selderij binnen vijf tot zeven dagen om de maximale gezondheidsvoordelen te behalen. Gestoomde selderij behoudt ook al zijn voedingsstoffen en is gunstig voor de gezondheid.
Waar wordt selderij verbouwd?
Selderij heeft veel water, bescherming tegen hoge temperaturen en de zon en een rijke grond nodig om te groeien. Het wordt het best gekweekt in gebieden met leemgrond.
Welk deel van selderij eten we?
Je kunt bijna elk deel van selderij eten. Alle onderdelen zijn eetbaar, inclusief de heerlijke groene bladeren, knapperige stengels, zaden en wortel.
Groeit selderij terug?
Ja, door vegetatieve vermeerdering regenereert de selderijplant zich vanaf de basis en groeit opnieuw.
Wat is de krop van selderij?
Selderij groeit in een collectieve eenheid van ribben die samen groeien. Deze ribben komen samen op een gemeenschappelijke basis die de selderij wordt genoemd.
Kun je de bladeren van selderij eten?
Ja dat kan. Hoewel ze meestal worden weggegooid, zijn deze bladeren heerlijk en voedzaam. Je kunt ze gebruiken zoals je andere kruiden zou gebruiken: hak ze fijn, hak ze fijn of laat ze zoals ze zijn. Je kunt ze toevoegen aan bouillon, soepen, sauzen en wokgerechten.
Hoe vries je selderij in?
- Trek de stengels van de bleekselderij uit elkaar en was ze onder stromend water.
- Knip en snijd de stelen tot ze 2,5 cm lang zijn.
- Dompel ze ongeveer 3 minuten onder in een pan met kokend water om ze te blancheren.
- Verwijder de selderij, giet af en dompel hem snel onder in ijskoud water.
- Laat het 5 minuten afkoelen en laat het dan uitlekken.
- Verpak de bleekselderij in een Ziploc-zak (met zo min mogelijk lucht) en doe hem in de vriezer
43 bronnen
Stylecraze heeft strikte inkooprichtlijnen en vertrouwt op collegiaal getoetste studies, academische onderzoeksinstellingen en medische verenigingen. We vermijden het gebruik van tertiaire verwijzingen. U kunt meer lezen over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud nauwkeurig en actueel is door ons redactionele beleid te lezen.- Kooti, Wesam en Nahid Daraei. "Een overzicht van de antioxiderende werking van selderij (Apium graveolens L)." Journal of evidence-based complementary & alternative medicine vol. 22,4 (2017): 1029-1034.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/
- Sung, Bokyung et al. "Rol van apigenine bij kankerpreventie via de inductie van apoptose en autofagie." Journal of kankerpreventie vol. 21,4 (2016): 216-226.o4895
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5207605/
- Lin, Yong et al. "Luteoline, een flavonoïde met potentieel voor kankerpreventie en -therapie." Huidig kankermedicijn vol. 8,7 (2008): 634-46.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2615542/
- Shankar, Eswar et al. "Plantaardige flavone apigenin: een opkomend middel tegen kanker." Huidige farmacologische rapporten vol. 3,6 (2017): 423-446.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5791748/
- Sznarkowska, Alicja et al. "Remming van de afweer van antioxidanten bij kanker door natuurlijke verbindingen." Oncotarget vol. 8,9 (2017): 15996-16016.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5362541/
- Christensen LP, Brandt K. Bioactieve polyacetylenen in voedselplanten van de Apiaceae-familie: voorkomen, bioactiviteit en analyse. J Pharm Biomed Anal . 2006; 41 (3): 683-693.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16520011/
- Zhang Y, Li Y, Cao C, et al. Flavonol- en flavoninname via de voeding en hun belangrijkste voedselbronnen bij Chinese volwassenen. Nutr Cancer . 2010; 62 (8): 1120-1127.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21058200/
- Hostetler G, Riedl K, Cardenas H, et al. Deglycosylering van flavonen verhoogt hun ontstekingsremmende werking en absorptie. Mol Nutr Food Res . 2012; 56 (4): 558-569.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22351119/
- Powanda MC, Whitehouse MW, Rainsford KD. Selderijzaad en aanverwante extracten met anti-artritische, antizweet- en antimicrobiële activiteiten. Prog Drug Res . 2015; 70: 133-153.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26462366/
- Nabavi SF, Braidy N, Gortzi O, et al. Luteoline als ontstekingsremmend en neuroprotectief middel: een korte bespreking. Brain Res Bull . 2015; 119 (Pt A): 1-11.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26361743/
- Al-Howiriny T, Alsheikh A, Alqasoumi S, Al-Yahya M, ElTahir K, Rafatullah S.Maagzweer, antisecretoire en cytoprotectieve eigenschappen van selderij (Apium graveolens) bij ratten. Pharm Biol . 2010; 48 (7): 786-793.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20645778/
- Hedayati N, Bemani Naeini M, Mohammadinejad A, Mohajeri SA. Gunstige effecten van selderij (Apium graveolens) op het metabool syndroom: een overzicht van de bestaande bewijzen. Phytother Res . 2019; 33 (12): 3040-3053.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31464016/
- Moghadam, Maryam Hassanpour et al. "Antihypertensief effect van selderijzaad op de bloeddruk van ratten bij chronische toediening." Journal of Medicinal Food vol. 16,6 (2013): 558-63.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3684138/
- Goh, Lorna C en Amrita Ahluwalia. "Nitraat in de voeding verlaagt de bloeddruk: bewijs van epidemiologische, preklinische experimenten en klinische onderzoeken." Huidige hypertensie rapporten vol. 18,2 (2016): 17.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729801/
- Al-Asmari, Abdulrahman Khazim et al. "Een bijgewerkt fytofarmacologisch overzicht van geneeskrachtige planten in de Arabische regio: Apium graveolens Linn." Farmacognosie beoordelingen vol. 11,21 (2017): 13-18.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5414449/
- Chonpathompikunlert, Pennapa et al. "De antioxiderende en neurochemische activiteit van Apium graveolens L. en het verbeterende effect op MPTP-geïnduceerde Parkinson-achtige symptomen bij muizen." BMC complementaire en alternatieve geneeskunde vol. 18,1 103. 20 maart 2018.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5859653/
- Tabassum, Nahida en Feroz Ahmad. "De rol van natuurlijke kruiden bij de behandeling van hypertensie." Farmacognosiebeoordelingen 5.9 (2011): 30.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210006/
- Dianat, Mahin, et al. "Het effect van hydro-alcoholische selderij (Apiumgraveolens) bladextract op cardiovasculaire parameters en lipidenprofiel in diermodellen van hypertensie veroorzaakt door fructose." Avicenna journal of phytomedicine 5.3 (2015): 203.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4469955/
- Habauzit, Vèronique en Christine Morand. "Bewijs voor een beschermend effect van voedingsmiddelen die polyfenolen bevatten op de cardiovasculaire gezondheid: een update voor clinici." Therapeutische vooruitgang bij chronische ziekten 3.2 (2012): 87-106.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3513903/
- Zhu, Li-Hong, et al. "Luteoline remt microgliale ontsteking en verbetert de overleving van neuronen tegen ontstekingen." International Journal of Neuroscience 121.6 (2011): 329-336.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21631167/
- Dias, Gisele Pereira, et al. "De rol van voedingspolyfenolen op de hippocampale neurogenese bij volwassenen: moleculaire mechanismen en gedragseffecten op depressie en angst." Oxidatieve geneeskunde en cellulaire levensduur 2012 (2012).
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3395274/
- Asha, MR, et al. "Geschiedenis, mysterie en chemie van erotiek: nadruk op seksuele gezondheid en disfunctie." Indian journal of psychiatry 51.2 (2009): 141.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2755165/
- Hardani, Ameneh, et al. "Effecten van waterige extract van selderij (Apium graveolens L.) bladeren op spermatogenese bij gezonde mannelijke ratten." Avicenna journal of phytomedicine 5.2 (2015): 113.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4418060/
- Kooti, Wesam, et al. "De effecten van hydroalcoholisch extract van Apium graveolens-blad op het aantal geslachtscellen en testiculaire structuur bij ratten." Jundishapur tijdschrift voor natuurlijke farmaceutische producten 9.4 (2014).
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4302398/
- Abd El-Mageed, Nehal M. "Hepatoprotectief effect van het voeren van selderieblaadjes gemengd met cichoreiblaadjes en gerstekorrels aan hypercholesterolemische ratten." Pharmacognosy magazine 7.26 (2011): 151.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113355/
- Kooti, Wesam en Nahid Daraei. "Een overzicht van de antioxiderende werking van selderij (Apium graveolens L)." Journal of evidence-based complementary & alternative medicine 22.4 (2017): 1029-1034.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/
- Kawser Hossain, Mohammed, et al. "Moleculaire mechanismen van de anti-obesitas en anti-diabetische eigenschappen van flavonoïden." Internationaal tijdschrift voor moleculaire wetenschappen 17.4 (2016): 569.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4849025/
- Tashakori-Sabzevar, Faezeh, et al. "Beschermende en hypoglycemische effecten van selderijzaad op streptozotocine-geïnduceerde diabetische ratten: experimentele en histopathologische evaluatie." Acta diabetologica 53.4 (2016): 609-619.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26940333/
- US Department of Agriculture, Agricultural Research Service. "Selderij Raw." FoodData Central .
fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169988/nutrients
- Ströhle, Alexander en Andreas Hahn. "Vitamine C en immuunfunctie." Medizinische Monatsschrift fur Pharmazeuten 32.2 (2009): 49-54.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19263912/
- Carr, Anitra C. en Silvia Maggini. "Vitamine C en immuunfunctie." Nutriënten 9.11 (2017): 1211.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/
- Bahmani, Mahmoud, et al. "Identificatie van geneeskrachtige planten voor de behandeling van nier- en urinestenen." Journal of nierletselpreventie 5.3 (2016): 129.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5039998/
- Stiani, Sofi N., et al. "Anticalculi-activiteit van apigenine en selderij (Apium graveolens L.) extract bij ratten veroorzaakt door ethyleenglycol-ammoniumchloride." Journal of Pharmacy & Bioallied Sciences 11. Suppl 4 (2019): S556.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32148363/
- Powanda, Michael C., Michael W. Whitehouse en KD Rainsford. "Selderijzaad en aanverwante extracten met anti-artritis, maagzweren en antimicrobiële activiteiten." Nieuwe natuurlijke producten: therapeutische effecten bij pijn, artritis en gastro-intestinale aandoeningen . Springer, Basel, 2015.133-153.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26462366/
- Woods, JA, C. Jewell en NM O'Brien. "Sedanolide, een natuurlijke ftalide uit selderijzaadolie: effect op waterstofperoxide en door tert-butylhydroperoxide geïnduceerde toxiciteit in menselijke HepG2- en CaCo-2-cellijnen." In Vitro & Molecular Toxicology: A Journal of Basic and Applied Research 14.3 (2001): 233-240.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11846995/
- Chen, MN, CC Lin en CF Liu. "Werkzaamheid van fyto-oestrogenen voor symptomen van de menopauze: een meta-analyse en systematische review." Climacteric 18.2 (2015): 260-269.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4389700/
- Desmawati, Desmawati en Delmi Sulastri. "Fyto-oestrogenen en hun effect op de gezondheid." Open access Macedonisch tijdschrift voor medische wetenschappen 7.3 (2019): 495.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6390141/
- Działo, Magdalena, et al. "Het potentieel van plantaardige fenolen bij het voorkomen en behandelen van huidaandoeningen." Internationaal tijdschrift voor moleculaire wetenschappen 17.2 (2016): 160.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4783894/
- Yusni, Yusni, et al. "De effecten van behandeling met selderijblad (Apium graveolens L.) op de bloedglucose- en insulinespiegels bij oudere pre-diabetici." Saudi medisch tijdschrift 39.2 (2018): 154.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5885092/
- Pałgan, Krzysztof, et al. "Selderij - oorzaak van ernstige anafylactische shock Seler – przyczyną ciężkiego wstrząsu anafilaktycznego." Postepy Hig Med Dosw (online) 66 (2012): 132-134.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22470187/
- Ciganda, Carmen en Amalia Laborde. "Kruideninfusies gebruikt voor geïnduceerde abortus." Journal of Toxicology: Clinical Toxicology 41.3 (2003): 235-239.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12807304/
- Ge, Beikang, Zhen Zhang en Zhong Zuo. "Updates over de klinisch bewezen interacties tussen kruiden en warfarine." Evidence-based complementaire en alternatieve geneeskunde 2014 (2014).
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976951/
- Abd El-Mageed, Nehal M. "Hepatoprotectief effect van het voeren van selderieblaadjes gemengd met cichoreiblaadjes en gerstekorrels aan hypercholesterolemische ratten." Pharmacognosy magazine 7.26 (2011): 151.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976951/