Inhoudsopgave:
- Inhoudsopgave
- Verloopt zonnebrandcrème?
- Hoe weet u of het zonnescherm verouderd is?
- 1. Is er een vervaldatum?
- 2. Ruikt het raar?
- 3. Is de textuur veranderd?
- Wat kan er gebeuren als u een verlopen zonnebrandcrème gebruikt?
- Hoe zonnebrandcrème op te slaan: dingen om vroegtijdige vervaldatum te voorkomen
- Referentie
Staat je halfvolle fles zonnebrandcrème van afgelopen zomer nog op het dressoir? Vraagt u zich af of u het dit jaar kunt gebruiken? Wacht! Weet u zeker dat het niet is verlopen?
De meesten van ons maken zich schuldig aan het gebruik van zonnebrandmiddelen die in onze kasten zijn opgeborgen. Het blijkt dat dit absoluut geen veilige manier is om zonbescherming te gebruiken - omdat het product mogelijk zijn effectiviteit heeft verloren. In dit artikel hebben we alles besproken wat u moet weten over zonnebrandcrème om uzelf te beschermen, vooral de vervaldatum. Naar beneden scrollen.
Inhoudsopgave
- Verloopt zonnebrandcrème?
- Hoe weet u of het zonnescherm verouderd is?
- Wat kan er gebeuren als u een verlopen zonnebrandcrème gebruikt?
- Hoe zonnebrandcrème op te slaan: dingen om vroegtijdige vervaldatum te voorkomen
Verloopt zonnebrandcrème?
Shutterstock
Ja dat doet het! Precies zoals uw crèmes, serums, maskers en andere huidverzorgingsproducten vervallen.
Alle producten hebben een vervaldatum. Het kan echter soms lastig zijn om de vervaldatum op een zonnebrandcrème te vinden.
U zult het overal op het product zien staan, maar in sommige gevallen is de vervaldatum vaak niet duidelijk. Sommige merken geven er bijvoorbeeld de voorkeur aan om de vervaldatum in een afgedrukte code te vermelden (zoals een reeks cijfers). Wat moet u doen als u de vervaldatum nergens kunt vinden?
Onthoud in dergelijke gevallen:
Dit is alleen als het merk de vervaldatum niet heeft gespecificeerd. De FDA-voorschriften vereisen dat alle zonnebrandmiddelen gedurende ten minste drie jaar effectief blijven (1).
Zodra het product vervalt, verliezen de ingrediënten hun effectiviteit. Ze zullen u niet hetzelfde resultaat of dezelfde SPF-bescherming geven als vóór de vervaldatum.
Na verloop van tijd breken de ingrediënten in de zonnebrandcrème af en dit kan allergische reacties en irritatie veroorzaken. Bovendien kunnen er, zodra de zonnebrandcrème is verlopen, schimmels en bacteriën in groeien en huidinfecties veroorzaken.
Nu, wat betekent dat? Het betekent dat als u uw zonnebrandcrème op warme plaatsen opslaat of aan vocht blootstelt, de componenten kunnen breken. Als gevolg hiervan verliest de zonnebrandcrème zijn effectiviteit nog voordat deze officieel afloopt. De ingrediënten van elk schoonheids- en huidverzorgingsproduct, inclusief zonnefilters, worden na verloop van tijd afgebroken. Het afbraakproces kan echter worden versneld als de zonnebrandcrème niet correct wordt bewaard.
Alleen als het een mineraal zonnescherm is, en de actieve ingrediënten erin fysieke zonnebrandcrème zijn, zoals titaniumdioxide of zinkoxide. De ingrediënten in minerale zonnefilters worden veel langzamer afgebroken dan de ingrediënten in chemische zonnefilters. Dit betekent dat u uw minerale zonnebrandcrème nog een maand of twee na de vervaldatum kunt gebruiken, maar niet meer dan dat. Na die periode, gooi die fles weg en koop een nieuwe zonnebrandcrème.
Maar wat gebeurt er als de vervaldatum wordt gewist of nauwelijks zichtbaar is? Hoe weet je of de zonnebrandcrème nog goed is of niet? Er zijn manieren om dat uit te zoeken.
Terug naar inhoudsopgave
Hoe weet u of het zonnescherm verouderd is?
Shutterstock
De consistentie en textuur van de zonnebrandcrème onthullen veel over de staat. Er zijn echter verschillende dingen die u kunt doen om te controleren of uw zonnebrandcrème is verlopen of niet.
1. Is er een vervaldatum?
Het kan op de rand, de dop van de fles of ergens anders op de verpakking zitten. Als u er geen kunt vinden, kijk dan op de website van het merk voor algemene informatie over de vervaldatum van het product. U kunt ook contact opnemen met de klantenservice van het merk en meer te weten komen over de vervaldatum van het product. Als er niets beschikbaar is, markeer dan de maand en het jaar waarin u de zonnebrandcrème heeft gekocht. Het moet minimaal drie jaar effectief zijn.
2. Ruikt het raar?
U kunt dit het beste beoordelen. Neem een vleugje, en als u merkt dat het niet zijn gebruikelijke geur heeft, is uw zonnebrandcrème waarschijnlijk verlopen en moet deze worden vervangen. Als uw producten ongebruikelijk ruiken, moet u ze in elk geval dumpen.
3. Is de textuur veranderd?
Je hebt de vervaldatum gecontroleerd en je product ruikt goed. Denk je dat het daardoor veilig is? Nog niet! Spuit een klein beetje product op uw hand en controleer de consistentie door erover te wrijven. Voelt het vloeibaar en waterig aan? Is het begonnen te scheiden? Zo ja, dan is het niet meer geschikt voor uw huid. Elke verandering in de consistentie van de zonnebrandcrème moet serieus worden genomen.
Ook kan het gebruik van een verlopen zonnebrandcrème u blootstellen aan ernstige huidproblemen.
Terug naar inhoudsopgave
Wat kan er gebeuren als u een verlopen zonnebrandcrème gebruikt?
Shutterstock
Chemische zonnefilters bevatten ingrediënten zoals avobenzone, homosalaat en oxybenzone, die na de vervaldatum beginnen te oxideren. Als gevolg hiervan verspreiden dergelijke zonnefilters zich niet goed op uw huid. Dit kan leiden tot:
- Een vreselijke zonnebrand
- Photoaging
- Huidallergieën veroorzaakt door de verlopen ingrediënten (contactreacties)
Hoewel minerale zonnefilters niet oxideren, zijn de afbrekende ingrediënten minder effectief en kunnen ze huidproblemen veroorzaken. Maar soms kan de zonnebrandcrème al vóór de vervaldatum verslechteren. In dergelijke gevallen zal het niet zo effectief zijn als het zou moeten zijn.
Er zijn enkele triggers die ervoor kunnen zorgen dat het zelfs vóór de datum vervalt.
Terug naar inhoudsopgave
Hoe zonnebrandcrème op te slaan: dingen om vroegtijdige vervaldatum te voorkomen
Shutterstock
Je zonnebrandcrème kan veel verdragen. Maar dat betekent niet dat u niet voorzichtig moet zijn met de manier waarop u het opslaat. Er zijn enkele dingen waar u voorzichtig mee moet zijn bij het bewaren van uw zonnebrandcrème:
- Laat uw fles met zonnebrandcrème niet in direct zonlicht liggen. Of u het nu op de achterruit van uw auto laat liggen of bij het raam van uw huis, waar het wordt blootgesteld aan direct zonlicht, in beide scenario's zal uw zonnebrandcrème verslechteren.
- Bewaar het op een koele plaats. Met "koel gebied" bedoel ik niet de koelkast. Bewaar het op een plaats uit de buurt van direct zonlicht. Zonnebrandmiddelen zijn niet bestand tegen temperaturen boven 25 ° C (77 ° F).
- Bewaar het op een droge plaats. Vermijd plaatsen, zoals in de buurt van de badkamer of de gootsteen. Vocht kan de formule van de zonnebrandcrème instabiel maken en er een broedplaats van bacteriën en schimmels van maken.
Onthoud - als u twijfelt, aarzel dan niet om uw zonnebrandcrème te vervangen. Dus, de volgende keer voordat u naar uw strandvakantie gaat, vergeet niet te controleren of uw zonnebrandcrème werkt of niet.
Terug naar inhoudsopgave
Referentie
- "Sunscreen: How To Help Protect…", US Food &