Inhoudsopgave:
- Gezichtsmijt of Demodex-mijt: wat is het?
- Gezichtsmijten: oorzaken, symptomen en complicaties
- Diagnose en behandeling van gezichtsmijten
- Medische behandelingen voor gezichtsmijten
- Home remedies voor gezichtsmijten
- 1. Tea Tree Oil
- 2. Alcohol
- 3. Neem
- 5 bronnen
Denk je dat je gezicht schoon is? Weet je dat er op dit moment duizenden microscopisch kleine wezens met acht poten op je huid kruipen?
Dit worden gezichtsmijten genoemd. Deze smullen constant van je huidoliën, copuleren en produceren nakomelingen. Deze parasieten gedijen op de menselijke huid. Maar veroorzaken ze schade? Zo ja, wat kunt u eraan doen?
Gezichtsmijt of Demodex-mijt: wat is het?
Shutterstock
Gezichtsmijten of Demodex-mijten zijn obligate ectoparasieten (parasieten die buiten de huid van de gastheer leven en hun levenscyclus niet kunnen voltooien zonder een gastheer) die op de menselijke huid worden aangetroffen. Demodex-besmetting komt veel voor bij mensen.
Bij elke gezonde volwassene ligt de besmetting met Demodex tussen 23 en 100%. Deze mijten blijven op je huid zitten zonder symptomen te vertonen. Een onbalans in het aantal van deze mijten kan echter bepaalde huidproblemen veroorzaken (1).
Er zijn ongeveer 65 soorten Demodex, maar slechts twee daarvan worden op de menselijke huid aangetroffen. Dit zijn:
- Demodex folliculorum (D. folliculorum): deze worden aangetroffen in de haarzakjes en op het gezicht. Ze voeden zich met dode huidcellen en talg. Een teveel aan D. folliculorum op uw huid kan de huidcellen in uw haarzakjes doen toenemen, waardoor uw huid er ruw en schilferig uitziet.
- Demodex brevis (D. brevis): In tegenstelling tot D. folliculorum zijn D. brevis niet beperkt tot het gezicht alleen. Deze mijten worden vaker aangetroffen in de nek en borst en hebben een grotere verspreiding over uw lichaam. Ze dringen dieper in uw talgklieren en kanalen en voeden zich met uw kliercellen.
Deze mijten werden voor het eerst geïdentificeerd in 1841-1842. Aantasting van D. folliuculorum komt vaker voor bij mensen. Deze plagen nemen toe met de leeftijd.
De besmetting met gezichtsmijten is het hoogst bij personen tussen de 20 en 30 jaar . Dit kan worden toegeschreven aan de verhoogde talgafscheiding. In vergelijking met vrouwen (13%), is de besmetting met gezichtsmijten veel hoger bij mannen (23%) (1).
Deze mijten kunnen door fysiek contact (via neus, haar, wenkbrauwen enz.) Tussen gastheren worden overgedragen. Ze zijn meestal onschadelijk en veroorzaken geen symptomen. Verschillende externe en / of interne factoren (zoals erfelijke afwijkingen in T-cellen en het immuunsysteem) kunnen echter kolonisatie van gezichtsmijten veroorzaken, wat kan leiden tot bepaalde huidaandoeningen.
Gezichtsmijten: oorzaken, symptomen en complicaties
Shutterstock
Je kunt gezichtsmijten niet verwijderen. Ze zijn altijd aanwezig op je huid. Als ze echter in aantal toenemen, kunnen ze verschillende complicaties veroorzaken. Hier zijn de symptomen van beide soorten gezichtsmijten.
D. folliculorum
Als uw huid besmet is met D. folliculorum , wordt deze ruw en schilferig. D. folliculorum verhoogt het aantal huidcellen in uw haarzakjes. Andere symptomen van deze plaag zijn onder meer:
- Roodheid van de huid
- Jeukende huid
- Branderig gevoel
- Eczeem
- Ruwe textuur
- Gevoeligheid van de huid
Deze symptomen komen vaak voor. Verschillende factoren kunnen het risico op besmetting met D. folliculorum verhogen:
- Alopecia
- Zwak immuunsysteem
- Dermatitis
- Huidinfecties
- Rosacea (verlies van wimpers)
Onderzoekers onderzoeken nog steeds de relatie tussen D. folliculorum- besmetting en verschillende andere huidaandoeningen. Sommige studies zouden een mogelijk verband tussen D. folliculorum en rosacea kunnen aantonen. De huidaandoening kan een risicofactor zijn voor een Demodex-besmetting in de wimpers (2).
D. brevis
Als uw huid besmet is met D. brevis, kan deze rood lijken met ruwe plekken. De meest voorkomende symptomen van een D. brevis- besmetting zijn:
- Branderig gevoel op de huid
- Roodheid
- Ruwheid
- Jeuk
- Huiduitslag
- Veranderingen in huidskleur
- Scaliness
Verschillende factoren kunnen uw risico op het ontwikkelen van een D. brevis- besmetting vergroten. Dit zijn:
- Rosacea
- Vettige huid
- Eczeem
- Acne
- Zwak immuunsysteem
- Haaruitval
Het opsporen van gezichtsmijten of Demodex is niet zo eenvoudig. De meesten van ons kennen deze parasieten pas als ze symptomen veroorzaken, en we laten onze huid testen.
Diagnose en behandeling van gezichtsmijten
Shutterstock
Huidbiopsie kan helpen bij het diagnosticeren van de aanwezigheid van gezichtsmijten of Demodex. Artsen voeren cyanoacrylhechting uit samen met een biopsie om de dichtheid van gezichtsmijten op uw huidoppervlak te achterhalen (1). Ze nemen een monster van je huid en onderzoeken het onder de microscoop.
Deze biopsie is nodig als u ernstige complicaties ervaart die worden veroorzaakt door een ernstige besmetting met gezichtsmijten. Uw arts kan de volgende medicijnen aanbevelen die kunnen helpen de besmetting te minimaliseren.
Medische behandelingen voor gezichtsmijten
Uw huid schoon houden is de eerste stap om de besmetting van gezichtsmijten te minimaliseren (aangezien ze zich tegoed doen aan uw talg en dode cellen). Mogelijk krijgt u ook de volgende medicijnen voorgeschreven:
- Salicylzuur
- Ivermectine
- Benzylbenzoaat
- Crotamiton
- Permethrin
- Seleniumsulfide
- Zwavel
- Metronidazol
De arts kan lokale of orale medicatie voorstellen, afhankelijk van de ernst van uw besmetting. Als een onderliggende aandoening de besmetting veroorzaakt (zoals rosacea en eczeem), heeft u een aparte behandeling nodig.
Als de plaag mild is, kunt u deze behandelen met eenvoudige huismiddeltjes.
Home remedies voor gezichtsmijten
1. Tea Tree Oil
Een studie testte verschillende ingrediënten op Demodex. Tea tree olie bleek het krachtigste middel te zijn om gezichtsmijten te doden, dankzij de aanwezigheid van terpinen-4-ol (3).
Hoe te gebruiken
- Meng twee tot drie druppels theeboomolie met een dragerolie en masseer het op je gezicht.
- Laat het 30 minuten intrekken en was het daarna met gewoon water.
- Herhaal twee tot drie keer per week.
Uit dezelfde studie bleek dat dille-onkruid en karwijolie ook helpen bij het doden van gezichtsmijten. U kunt deze oliën gebruiken in plaats van theeboomolie.
2. Alcohol
Een onderzoek wees uit dat 100% alcohol gezichtsmijten in slechts ongeveer 43,9 minuten kan doden (4). Wees echter voorzichtig wanneer u 100% alcohol op uw huid gebruikt, aangezien dit huidirritatie en contactdermatitis kan veroorzaken. Raadpleeg een arts voordat u alcohol op uw huid gebruikt.
3. Neem
Onderzoek is hier beperkt. Er werd echter vastgesteld dat neem twee andere varianten van Demodex die bij honden worden aangetroffen, zou kunnen doden (5). U kunt het proberen en kijken of het voor u werkt.
Hoe te gebruiken
- Kook de neembladeren een paar minuten in water.
- Zeef het water en bewaar het afkooksel in een spuitfles.
- Spuit het af en toe op je gezicht.
- U kunt ook neemolie (gemengd met een andere olie) op uw gezicht masseren.
Afgezien van deze remedies, zorgt het verzorgen en schoonhouden van uw huid ervoor dat de besmetting tot een minimum wordt beperkt. Volg deze stappen elke dag:
- Als u uw gezicht en dagelijks baadt, was dan ook uw haar en houd uw hoofdhuid schoon.
- Gebruik een niet-zeep en milde reiniger om je gezicht te reinigen. Focus op de wimpers en wenkbrauwen.
- Scrub uw huid regelmatig om de dode huidcellen en andere onzuiverheden te verwijderen.
- Gebruik geen crèmes, gels of lotions die uw huid vettig maken.
Gezichtsmijten hebben een korte levensduur van slechts twee weken. Ze poepen niet omdat ze (gelukkig) geen anussen hebben. Ze exploderen en sterven echter, waardoor al het afval op je huid wordt verspreid.
Ze gedijen goed in de vetste delen van je huid, meestal genesteld in je poriën. Als je slaapt, kruipen ze uit om te paren en gaan dan weer terug in de poriën om eieren te leggen.
Wanneer hun populatie de controle heeft, helpen deze mijten bij het verwijderen (of eten) van de dode huidcellen van uw huid. U kunt alleen hun overtollige groei beheersen.
We weten dat alles aan hen verschrikkelijk klinkt. Deze microscopisch kleine gasten die op uw huid blijven, zijn echter niet echt een potentiële bedreiging, tenzij een onderliggende reden hun groei veroorzaakt.
Heeft u nog andere vragen over gezichtsmijten? Laat het ons weten door een reactie achter te laten in het onderstaande vak.
5 bronnen
Stylecraze hanteert strikte inkooprichtlijnen en vertrouwt op collegiaal getoetste studies, academische onderzoeksinstellingen en medische verenigingen. We vermijden het gebruik van tertiaire verwijzingen. U kunt meer lezen over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud nauwkeurig en actueel is door ons redactionele beleid te lezen.- "Menselijke Demodex-mijt: de veelzijdige mijt van dermatologisch belang" Indian Journal of Dermatology, Amerikaanse National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3884930/
- "Demodex en rosacea: is er een relatie?" Indian Journal of Ophthalmology, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5778578/
- "Terpinen-4-ol is het meest actieve ingrediënt van theeboomolie om demodexmijten te doden" ARVO Journals.
tvst.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2110345
- "In vitro en in vivo doden van oculaire Demodex door tea tree olie" British Journal of Ophthalmology, Amerikaanse National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1772908/
- "Morfologische karakterisering van demodexmijten en het therapeutische beheer ervan met neembladeren bij demodicose bij honden" Journal of Entomology and Zoology Studies.
www.entomoljournal.com/archives/2017/vol5issue5/PartI/5-4-135-212.pdf