Inhoudsopgave:
- Wat is eigenlijk de angst voor intimiteit?
- Wat zijn de oorzaken van angst voor intimiteit?
- Wat zijn de risicofactoren?
- Tekenen en manifestaties
- 1. Seriële dating en angst voor toewijding
- 2. Perfectionisme
- 3. Moeilijkheden om behoeften te uiten
- 4. Saboterende relaties
- 5. Moeilijkheden met fysiek contact
- Hoe kun je omgaan met angst voor intimiteit?
- 2 bronnen
Angst voor intimiteit is een onbewuste angst om dicht bij de partner te zijn die vaak andere persoonlijke relaties beïnvloedt. Deze angst voor emotionele en / of angst voor fysieke intimiteit kan zelfs voorkomen in de meest betekenisvolle en hechte relaties. Deze angst staat ook bekend als het vermijden van intimiteit en wordt gekenmerkt als de angst om een hechte fysieke of emotionele relatie te delen. Mensen die met deze angst omgaan, willen zich niet zo voelen en willen misschien zelfs nabijheid, maar vaak duwen ze hun partners weg of saboteren ze zelfs hun eigen relaties.
Angst om intiem te zijn kan verschillende oorzaken hebben, waaronder ervaringen met misbruik en verwaarlozing uit de kindertijd. Veel andere storende factoren en ervaringen kunnen echter ook bijdragen aan de angst voor nabijheid. Het overwinnen van deze angst kan tijd en geduld vergen, maar het is het waard. In deze post zullen we meer ingaan op de angst voor intimiteit en hoe je deze kunt overwinnen.
Wat is eigenlijk de angst voor intimiteit?
Intimiteit betekent dat je je ware zelf oprecht kunt delen met een ander mens die speciaal voor jou is. Er zijn verschillende soorten intimiteit, en de angst om intiem te zijn kan een of meer van deze omvatten. Voorbeelden zijn:
- Seksueel - Het vermogen om jezelf seksueel te delen met je partner.
- Intellectueel - Het vermogen om uw ideeën en gedachten met uw partner te delen.
- Emotioneel - Het vermogen om uw persoonlijke gevoelens met uw partner te delen.
- Ervaringsgericht - Het vermogen om persoonlijke ervaringen met uw partner te delen.
De angst voor intimiteit verschilt echter van de angst voor kwetsbaarheid en angst voor relaties, hoewel deze twee nauw verwant kunnen zijn. Iemand die bang is voor intimiteit, voelt zich meestal op zijn gemak als hij zijn kwetsbare kant en zijn ware zelf eerst aan mensen laat zien, of in ieder geval aan zijn naaste familieleden en vrienden. Het probleem begint vaak wanneer deze mensen zich realiseren dat ze te intiem worden of dicht bij anderen.
Meerdere factoren kunnen angst voor intimiteit veroorzaken, en de volgende sectie zal erover praten.
Wat zijn de oorzaken van angst voor intimiteit?
Shutterstock
Angst om in de steek gelaten en verzwolgen te worden en, uiteindelijk, de angst om relaties te verliezen, is bij de meeste mensen de hoofdoorzaak van angst voor intimiteit. Deze twee angsten kunnen in feite vaak naast elkaar bestaan. Hoewel deze angsten nogal van elkaar verschillen, resulteren beide in gedrag dat afwisselend de partner betrekt en vervolgens weer wegduwt. Beide angsten zijn geworteld in ervaringen uit de kindertijd. Ze worden vaak veroorzaakt door de moeilijkheden van volwassen relaties.
- Angst voor verlating
Mensen die bang zijn om in de steek gelaten te worden, zijn constant bang dat hun partner hen zal verlaten. Dit is vaak het gevolg van de ervaring dat een ouder hen als kind fysiek of emotioneel in de steek laat (1).
- Angst voor verzwelging
Van degenen die bang zijn om gedomineerd of gecontroleerd te worden of 'hun identiteit te verliezen' in een relatie, is bekend dat ze bang zijn om overspoeld te worden. Dit komt meestal voort uit het opgroeien in een verweven en controlerende familie.
- Sociale fobie / angststoornis
De angst voor intimiteit kan ook worden veroorzaakt door sociale fobie of sociale angststoornis. Mensen die zich zorgen maken over de evaluatie, het oordeel of de afwijzing van anderen, vermijden over het algemeen het aangaan van intieme of persoonlijke contacten. Bovendien zijn er enkele specifieke fobieën, zoals de angst voor aanraking, die kunnen optreden als een onderdeel van de angst voor intimiteit.
Sommige mensen zullen zich echter op hun gemak voelen in flexibele sociale situaties. Ze noemen hun kennissen vrienden, maar hebben met geen van hen een diepe persoonlijke band. In feite kan het moeilijker zijn om de angst voor intimiteit bij deze mensen te ontdekken, omdat ze hun ware persoonlijkheid verbergen achter hun neppe socialemediapersonages.
Wat zijn de risicofactoren?
Shutterstock
Risicofactoren voor angst voor intimiteit zijn vaak terug te voeren op incidenten die zich in de kindertijd hebben voorgedaan. Het zit vaak verborgen in het onvermogen om ouderfiguren te vertrouwen. Dit leidt op zijn beurt tot hechtingsproblemen. Hier zijn enkele voorbeelden van ervaringen die dit kunnen veroorzaken:
- Fysiek misbruik
- Seksueel misbruik
- Gescheld
- Fysieke verwaarlozing
- Emotionele verwaarlozing
- Ouderlijke ziekte
- Geestelijke ziekte van de ouders
- Ouderlijk middelenmisbruik
Ouders die alleen fysiek en niet emotioneel in het leven van hun kind aanwezig zijn, sturen een bericht dat er niet op hen kan worden vertrouwd. De angst kan ook worden veroorzaakt door het verlies van een ouder door scheiding, overlijden, achterlating of gevangenisstraf. Ziekte bij een van de ouders kan leiden tot het gevoel niet op iemand anders dan zichzelf te kunnen vertrouwen. Dit is vooral het geval als er een rolomkering is en er behoefte ontstaat om voor jongere broers en zussen te zorgen.
Angst voor intimiteit Schaalvergroting komt ook veel voor bij mensen die door de autoriteiten worden geleerd vreemden niet te vertrouwen, en bij mensen die depressief zijn of een trauma zoals verkrachting hebben opgelopen (2). Traumatische ervaringen als gevolg van relaties buiten het gezin, zoals met een familielid, leraar of leeftijdgenoot, kunnen ook bijdragen aan deze angst.
Deze angst kan zich op verschillende manieren manifesteren, en het is belangrijk dat u ervan op de hoogte bent. In de volgende sectie zullen we dit onderzoeken.
Tekenen en manifestaties
Shutterstock
De angst voor intimiteit kan aanwezig zijn in elk type relatie, of het nu platonisch, romantisch of familiaal is. Het ergste is dat, hoewel iemand de sterke wens heeft om hechte relaties te hebben, de angst voor intimiteit hem ertoe kan aanzetten om problemen te veroorzaken in dezelfde relaties. Ironisch genoeg is dit relatie-saboterende gedrag meestal het meest merkbaar wanneer de relatie degene is die de persoon in kwestie in het bijzonder waardeert. De angst veroorzaakt over het algemeen geen grote problemen, tenzij de persoon echt naar nabijheid verlangt.
Hier zijn enkele specifieke gedragingen van mensen met intimiteitsproblemen:
1. Seriële dating en angst voor toewijding
Mensen die bang zijn voor intimiteit zijn vaak in staat om met anderen om te gaan, althans in de beginfase. Pas wanneer de relatie groeit, beginnen de dingen uit elkaar te vallen.
In plaats van te proberen verbinding te maken op een dieper niveau, wordt de relatie op de een of andere manier beëindigd vanwege oppervlakkige redenen en vervangen door een andere onbeduidende relatie. Dit resulteert in meerdere kortetermijnrelaties.
2. Perfectionisme
De angst voor intimiteit geeft mensen vaak het gevoel dat ze het niet verdienen om gesteund en geliefd te worden. Dit leidt tot de obsessieve behoefte om “perfect” te zijn om te bewijzen dat je liefhebbend bent. Deze angst zorgt er vaak voor dat de persoon anderen wegduwt.
3. Moeilijkheden om behoeften te uiten
De persoon met de angst voor intimiteit kan moeite hebben met het uiten van zijn behoeften en wensen. Dit kan komen doordat u zich onwaardig voelt en de steun van hun partner niet verdient. Omdat de meeste mensen de gedachten van hun partner niet kunnen lezen, blijven die behoeften meestal niet vervuld, wat de overtuiging van de persoon bevestigt dat ze liefde en aandacht niet waard zijn. Dit kan een vicieuze cirkel worden.
4. Saboterende relaties
Degenen met angst voor intimiteit kunnen opzettelijk hun relatie saboteren. Dit kan worden gedaan door de partner te muggenziften en zeer kritisch over hem of haar te zijn. Ze kunnen ook op de een of andere manier van zichzelf houden, bijvoorbeeld door achterdochtig te handelen of hun partner ervan te beschuldigen iets te doen dat niet echt hun schuld was.
5. Moeilijkheden met fysiek contact
Angst voor intimiteit kan leiden tot extreme reacties als het gaat om fysieke aanraking. Iemand met deze angst kan lichamelijk contact volledig vermijden of heeft mogelijk constant lichamelijk contact van zijn partner nodig.
Dit zijn de meest voorkomende tekenen van angst voor intimiteit. Maar er is een manier om de angst te behandelen. Laten we eens kijken hoe.
Hoe kun je omgaan met angst voor intimiteit?
Shutterstock
Je hebt therapie en professionele begeleiding nodig, vooral als de angst voortkomt uit gecompliceerde kindertijd / gebeurtenissen uit het verleden. Uw therapeut zou u moeten kunnen helpen om het hoofd te bieden aan alle traumatische gebeurtenissen die op u van invloed zijn. Ze kunnen je ook helpen bij het ontwerpen van een plan waarmee je geleidelijk aan je angst kunt werken.
Ongeacht of u een therapeut raadpleegt, er zijn bepaalde dingen die u moet doen om uw angst voor intimiteit te overwinnen. Je moet de negatieve houding die je over jezelf hebt onder ogen zien en uitdagen, onzekerheid accepteren en je best doen om je leven te herzien. Beoordeel hoe en waarom je deze angst hebt ontwikkeld.
Degenen die bang zijn voor intimiteit zijn bang voor de gevolgen van een relatie die een gebroken hart kan veroorzaken. Het is belangrijk om te accepteren dat er geen garanties zijn in het leven. Elke relatie die je met een ander aangaat, is tenslotte een gok. Oefenen om moedig te zijn, kan veel verschil in uw leven maken. Probeer u te concentreren op uw dagelijkse leven, in plaats van geobsedeerd te zijn door een bepaald resultaat.
Om met de angst voor intimiteit om te gaan, moet je leren je op je gemak te voelen bij jezelf. Als je je eigen waarde als persoon kent en accepteert, zul je beseffen dat elke vorm van afwijzing niet zo hartverscheurend is als het lijkt. Het beoefenen van eigenliefde en mededogen klinkt voor de meesten misschien gemakkelijk, maar voor sommigen is het niet altijd intuïtief.
Bezorgd waarom heb ik intimiteitsproblemen? ontdek dan wat je echt wilt in het leven. Wil je een langdurige intieme relatie met iemand hebben? Zo ja, heeft u in het verleden mensen weggeduwd? Bekijk wat uw relatiedoelen zijn en hoe uw acties hen helpen of belemmeren. Het overwinnen van angst voor intimiteit zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Wees vergevingsgezind naar jezelf toe en spreek vriendelijk tegen je mooie innerlijke zelf. Je angst is geen karakterfout. Het is gewoon iets dat voortkomt uit je moeilijke verleden. Je kunt er doorheen werken en jezelf onvoorwaardelijke liefde geven om een betere toekomst te hebben.
Laat ons weten hoe u uw angst voor intimiteit wilt bestrijden. Deel uw mening met ons door een opmerking achter te laten in het onderstaande vak.
2 bronnen
Stylecraze hanteert strikte inkooprichtlijnen en vertrouwt op collegiaal getoetste studies, academische onderzoeksinstellingen en medische verenigingen. We vermijden het gebruik van tertiaire verwijzingen. U kunt meer lezen over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud nauwkeurig en actueel is door ons redactionele beleid te lezen.- Angst voor intimiteit in romantische relaties tijdens opkomende volwassenheid: de invloed van ouderschap en separatie-individuatie, Victoria University.
vuir.vu.edu.au/19409/1/Marianne_Lloyd.pdf
- Seksuele problemen bij het behandelen van overlevenden van trauma's, huidige rapporten over seksuele gezondheid, SpringerLink.
link.springer.com/article/10.1007%2Fs11930-014-0034-6