Inhoudsopgave:
- Knoflookolie: oorsprong en belang
- 10 voordelen van knoflookolie voor gezondheid en welzijn
- 1. Kan haargroei stimuleren en kracht bevorderen
- 2. Effectieve remedie voor huidziekten en wonden
- 3. Kan de gezondheid van het hart bevorderen
- 4. Kan schimmelinfecties en ziekten genezen
- 5. Kan immuniteitsverhogende en ontstekingsremmende effecten hebben
- 6. Kan neurodegeneratieve ziekten voorkomen en de gezondheid van de hersenen verbeteren
- 7. Kan tandpijn en zweertjes in de mond kalmeren
- 8. Kan enterische (darm) pathogenen elimineren
- 9. Kan antivirale activiteit hebben
- 10. Kan insecticide en acaricide eigenschappen hebben
- Wist je dat?
- Heeft knoflookolie bijwerkingen?
- Hoe gebruik je knoflookolie? Hoeveel ervan wordt aanbevolen?
Vóór de komst van de moderne geneeskunde vertrouwden onze voorouders op de wonderen van de natuur om gezond te blijven. Een van de meest populaire traditionele medicijnen is knoflook.
Knoflook ( Allium satvium ) is een familielid van de uienfamilie en een van de meest gebruikte voedingsmiddelen en smaakstoffen over de hele wereld. Knoflook staat bekend om zijn opmerkelijke vermogen om tal van ziekten te bestrijden.
Op kleine schaal wordt knoflookolie gemaakt door knoflookteentjes in plantaardige olie te persen en te weken. Voor bereidingen op grote schaal wordt het geproduceerd door middel van stoomdestillatie. Net als de bron heeft knoflookolie ook een hoge therapeutische waarde en kan het de haargroei helpen, de gezondheid van het hart verbeteren en bepaalde huidaandoeningen behandelen.
Blijf scrollen om meer te weten over de gezondheidsvoordelen van knoflookolie en de manieren om het te gebruiken!
Knoflookolie: oorsprong en belang
Knoflook (Allium sativum L.) is ontstaan in Centraal-Azië. De plant wordt al sinds mensenheugenis als smaakstof en traditionele geneeskunde gebruikt. Het staat niet alleen bekend om zijn smaak, maar ook om zijn spijsverteringseigenschappen (1).
Knoflook wordt gebruikt als diureticum, diaforetisch, slijmoplossend en stimulerend middel. De plant werd in de oude geneeskunde gebruikt om tuberculose, hoest en verkoudheid te behandelen. Extracten van knoflook hebben ook een breed spectrum antibacteriële en schimmelwerende werking getoond (1).
In dit artikel zullen we ons concentreren op knoflookolie. De etherische oliën van knoflook bevatten grote hoeveelheden zwavelhoudende verbindingen. De geneeskrachtige eigenschappen van knoflook worden toegeschreven aan de overvloed aan zwavelhoudende verbindingen (1).
Bovendien staat knoflookolie bekend om zijn schimmelwerende, antibacteriële, antiparasitaire, antivirale en insectendodende eigenschappen (1).
Bekijk de lijst met gezondheidsvoordelen die u uit deze olie kunt halen in de volgende sectie.
10 voordelen van knoflookolie voor gezondheid en welzijn
Van het opruimen van een chronische oorontsteking tot het versterken van uw immuniteit, knoflookolie biedt vele voordelen. Het kan hypertensie onder controle houden en kiespijn verlichten. Lees hieronder hoe en waarom.
1. Kan haargroei stimuleren en kracht bevorderen
Alopecia of haaruitval kan om meerdere redenen optreden. Genetische neigingen, triggers uit de omgeving, blootstelling aan chemicaliën, medicijnen, oxidatieve stress en langdurige ziekte zijn er enkele van.
Een oorzaak van alopecia die kan worden gecorrigeerd, is een voedingstekort (2).
Mineralen zoals zink, calcium, ijzer, koper, chroom, jodium en magnesium zijn nodig voor het opbouwen van haarvezels. Biotine, vitamine B (foliumzuur, pyridoxine en pantotheenzuur), vitamine A en vitamine E onderhouden de hoofdhuid en wortelgezondheid (2).
Door ze in uw dieet aan te vullen, is de gemakkelijkste manier om de haargroei te stimuleren. Spinazie, broccoli en knoflookpeulen zijn rijk aan deze micronutriënten. Zo kan het eten van knoflook of het aanbrengen van knoflookolie haaruitval voorkomen (2), (3).
Aromatherapie met knoflookolie is ook een goede optie. Het kan de bloedcirculatie in uw hoofdhuid verbeteren. Vanwege de fytochemische samenstelling oefent knoflookolie ook antibacteriële activiteit uit. Je kunt het rechtstreeks op je hoofdhuid aanbrengen of een paar knoflookpeulen pletten en ze mengen met yoghurt om als masker te gebruiken (3).
2. Effectieve remedie voor huidziekten en wonden
De olie en extracten van knoflook hebben ontstekingsremmende, antibacteriële, fibrinolytische en wondgenezende eigenschappen waardoor het een vervanging kan zijn voor klassieke antibiotica en antiseptica (4).
Het toedienen van knoflookolie aan vrouwelijke ratten verminderde postoperatieve ontsteking. De zwavelhoudende verbindingen in knoflookextracten versnellen de vorming van nieuw weefsel en activeren de bloedtoevoer naar open wonden (5).
Knoflookextracten zijn ook effectief bij het genezen van verschillende huidaandoeningen, zoals atopische dermatitis, acne, psoriasis, schimmelinfecties, littekens, rimpels en andere tekenen van veroudering (5).
3. Kan de gezondheid van het hart bevorderen
Knoflookolie blijkt het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Het actieve bestanddeel, diallyldisulfide, is verantwoordelijk voor de anti-atherosclerotische effecten. Het verhoogt de fibrinolytische activiteit (voorkomt bloedstolsels) bij patiënten en gezonde personen (6).
Bloedplaatjesaggregatie is een van de eerste stappen bij de vorming van bloedstolsels. Wanneer deze stolsels optreden in uw kransslagaders of hersenslagaders, kan dit leiden tot een hartinfarct of ischemische beroerte. Een knoflookrijk dieet kan aggregatie van bloedplaatjes of trombose voorkomen (7).
Knoflookolie verhoogt ook de elasticiteit van bloedvaten en bloedsomloop. Daarom kan het het risico op hart- en vaatziekten (HVZ's) verlagen (6), (8).
4. Kan schimmelinfecties en ziekten genezen
Experimentele studies hebben aangetoond dat knoflookolie een uitstekende antischimmelwerking heeft. Het remt de groei van schimmelsoorten zoals Candida albicans en Penicillium funiculosum (9).
Knoflookolie kan de membranen van schimmelorganellen binnendringen. Microscopische waarnemingen hebben aangetoond dat knoflookolie mitochondriën en vacuolen van schimmels beschadigt. Het verandert de expressie van bepaalde essentiële genen die betrokken zijn bij basisregulerende functies en pathogeniteit van schimmels (9).
Knoflookolie en andere knoflookformuleringen kunnen worden gebruikt om candidiasis te behandelen. Andere schimmelziekten, zoals tinea pedis (voetinfectie), oppervlakkige mycosen (huidinfectie) en otomycose (oorontsteking), kunnen ook worden aangepakt met deze olie of extract (9), (5), (10).
5. Kan immuniteitsverhogende en ontstekingsremmende effecten hebben
Knoflookolie en andere derivaten van knoflook vertonen ontstekingsremmende en immunomodulerende effecten. Het kan de productie van pro-inflammatoire cellulaire boodschappers zoals stikstofmonoxide (NO), prostaglandines en interleukines onderdrukken. De zwavelverbindingen werken in op de cellen van het immuunsysteem die de productie van dergelijke moleculen stimuleren (11).
Arachidonzuur is een voorloper van verschillende ontstekingsremmende stoffen, zoals prostaglandinen. Knoflookolie is bewezen een krachtige remmer van arachidonzuur te zijn. Het kan ook de enzymen remmen die betrokken zijn bij de synthese van prostaglandinen en andere eicosanoïden (11).
Dierstudies hebben de immuunmodulerende effecten van knoflookolie bewezen. Behandeling met deze olie verschuift naar verluidt de balans van Th1- en Th2-cellen naar Th2-cellen.
Terwijl Th1-cellen verantwoordelijk zijn voor de productie van ontstekingsverbindingen, activeren de Th2-cellen de immuunrespons (humoraal of lichaam) om de ontsteking te doven. Deze stap omvat antilichamen en aangewezen cellen en veroorzaakt het ontstekingsremmende effect (11).
6. Kan neurodegeneratieve ziekten voorkomen en de gezondheid van de hersenen verbeteren
Gedistilleerde knoflookolie bevat verschillende zwavelverbindingen, zoals diallyldisulfide (DADS) en diallyltrisulfide (DAT). Deze organische verbindingen voorkomen de oxidatie en ophoping van cholesterol (12).
Lipideperoxidatie is een van de kritische factoren achter veroudering. Overtollige cholesterol / lipiden kunnen worden geoxideerd en amyloïde plaques of stolsels vormen in de hersenen, het hart en de bloedbaan (12).
Amyloïde plaques kunnen de bloedvaten vernauwen en bloedstolsels veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot degeneratie van neuronen. Snelle neuronale celdood leidt tot geheugenverlies of dementie. In latere stadia kan het leiden tot de ziekte van Alzheimer (AD), vasculaire dementie en atherosclerose (12).
7. Kan tandpijn en zweertjes in de mond kalmeren
Knoflook wordt vaak als specerij gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Bij het kauwen van knoflookpeulen komen de essentiële oliën en fytochemicaliën vrij in de mondholte. Deze actieve elementen kunnen zweertjes in de mond, zweren in de mond, pijnlijk tandvlees en kiespijn genezen (13).
Knoflook heeft antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen met een breed spectrum. Directe toepassing van een pasta gemaakt van knoflookbol op de aangetaste tanden kan gingivitis verlichten (13).
Het kan ook de vorming van tandplak voorkomen door orale bacteriën te remmen (Streptococcus mutans, S. sanguis, S. Salivarius, Pseudomonas aeruginosa en Lactobacillus spp.) (13).
8. Kan enterische (darm) pathogenen elimineren
Knoflookolie vertoont een breed spectrum van antimicrobiële activiteit tegen darm (enterische) pathogenen. Het kan ook darmbacteriën remmen die voedselvergiftiging veroorzaken (14).
De allicine en andere organozwavelverbindingen die in deze olie worden aangetroffen, worden geïdentificeerd als de actieve ingrediënten die remmende effecten vertonen tegen Helicobacter pylori - darmpathogenen die maagkanker en verschillende gastro-intestinale (GI) aandoeningen veroorzaken (14).
De antimicrobiële activiteit kan echter verminderd zijn in de zure enterische omgeving. Dit is waarschijnlijk de reden waarom deze eigenschap van knoflookolie niet goed is onderzocht of gedocumenteerd (14).
9. Kan antivirale activiteit hebben
Knoflookextracten vertonen antivirale activiteit. Humaan cytomegalo-virus (HCMV), influenza B-virus, herpes simplex-virus type 1, herpes simplex-virus type 2, para-influenza-virus type 3, vacciniavirus, vesiculaire stomatitis-virus en humaan rhinovirus type 2 zijn enkele virussen die gevoelig zijn voor deze extracten (15).
Experimenten hebben ook aangetoond dat allicine-bevattende supplementen aanvallen van verkoudheid kunnen voorkomen. Ajoene, allicine en allitridine zijn enkele antivirale verbindingen die in knoflookextracten worden aangetroffen.
Ze versterken de activiteit van NK-cellen (natural killer-cells). Deze immuunsysteemcellen vernietigen met virus geïnfecteerde cellen (15).
Knoflookfytochemicaliën inactiveren ook cruciale virale genen en versterken de productie van neutraliserende antilichamen in uw bloed (15).
10. Kan insecticide en acaricide eigenschappen hebben
Knoflookolie is geïdentificeerd als een krachtig afweermiddel. Het vertoont een anti-voedende werking tegen bloedzuigende parasieten (hematofage geleedpotigen). Vrijwilligers ervoeren ongeveer 97% bescherming tegen beten van vrouwelijke zandvliegen (Phlebotomus papatasi) wanneer ze topisch knoflookolie op de huid aanbrachten (16).
In een ander experiment werden Culex quinquefasciatus- muggenlarven die waren blootgesteld aan 5 ppm (delen per miljoen, een eenheid van concentratie) diallyldisulfide in knoflookolie gedood (100% mortaliteit). Sommige onderzoeken tonen echter aan dat knoflookolie niet effectief is tegen volwassen muggen (17).
Knoflookolie vermindert ook de vruchtbaarheid (voortplantingsvermogen) van mijten. Tweevlekspintmijten, kevers, snuitkevers en andere soortgelijke soorten bleken gevoelig te zijn voor knoflookolie. Een paar studies hebben voorgesteld dat knoflookolie een beter acaricide is dan rozemarijnolie, jojoba-olie of een soja-zonnebloemolie-mix (17).
Net als andere knoflookextracten kan knoflookolie ook werken als herbicide, nematicide, molluscicide en algicide.
Bovenal wordt knoflookolie door de Amerikaanse FDA (18) bevestigd door Generally Recognized As Safe (GRAS) als voedselingrediënt, smaakmaker of smaakstof.
Kortom, je kunt knoflookolie gebruiken om mee te koken. Het kan werken als huidconditioner, haartonicum, antiviraal en antibacterieel middel en pesticide.
Wist je dat?
De bron van knoflookgeur is het resultaat van de omzetting van de fytochemische alliine in allicine.
Deze omzetting wordt bewerkstelligd door het enzym allinase. Deze enzymatische omzetting vindt alleen plaats bij het snijden of persen van de knoflookpeulen.
Vanwege de tussenstap van enzymatische omzetting beschouwen biochemici knoflookolie niet als een 'essentiële' olie.
U moet veel bijwerkingen van knoflook zijn tegengekomen. Heeft knoflookolie ook bijwerkingen? Laten we het uitzoeken!
Heeft knoflookolie bijwerkingen?
Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar de bijwerkingen van knoflook, is er niet veel geschreven of bestudeerd over de nadelen van het gebruik van knoflookolie.
We kunnen zeker niet aannemen dat het ook voor ons volkomen veilig is. Dit komt omdat knoflookolie fytochemicaliën zoals allicine bevat die in hoge doses schadelijk zijn voor uw lever (hepatotoxisch) (17).
Er zijn aanwijzingen dat acute effecten op de menselijke gezondheid veroorzaakt door deze bioactieve ingrediënten. Enkele van de symptomen zijn:
- Dermatitis
- Halitosis
- Astma
- Stollingsstoornis
- Cardiovasculaire ziekte of ongemak
- Gastro-intestinale disfunctie
- Eczeem
- Irritatie van open wonden
Het consumeren van hele knoflookpeulen kan ook nadelige effecten veroorzaken.
Knoflook en knoflookolie worden echter gecategoriseerd als niet-giftige stoffen. Ze zijn niet giftig voor mensen en afstotende doelen zoals vogels en insecten.
Ook worden knoflook en knoflookolie door het International Agency for Research on Cancer (IARC) niet als kankerverwekkende stoffen aangemerkt. Dit geeft aan dat we allemaal (nou ja, de meesten van ons) knoflookolie kunnen gebruiken.
Hoe gebruiken we het zodat het geen bijwerking uitlokt? Lees de aanbevolen dosering knoflookolie en tips om het te gebruiken in de volgende sectie.
Hoe gebruik je knoflookolie? Hoeveel ervan wordt aanbevolen?
Er is geen specifieke set of