Inhoudsopgave:
- Diabetes - een korte
- Tekenen en symptomen
- Soorten diabetes
- Kunnen diabetici honing eten?
- Effectieve manieren om honing te gebruiken voor diabetes
- 1. Honing en yoghurt voor diabetes
- Je zal nodig hebben
- Wat je moet doen
- 2. Honing en kaneel voor diabetes
- Je zal nodig hebben
- Wat je moet doen
- 3. Honing, basilicum, neem en kurkuma voor diabetes
- Je zal nodig hebben
- Wat je moet doen
- 4. Honing, gember en citroenthee
- Je zal nodig hebben
- Wat je moet doen
- Het juiste type honing kiezen voor diabetespatiënten
- Een woord van waarschuwing - honing en diabetes
Honing is populair als natuurlijke zoetstof. Maar wist u dat het kan helpen om diabetes onder controle te houden? Gezien het feit dat iets 'zoets' verboden is voor diabetici, klinkt dit onmogelijk, toch?
Alleen omdat honing zoet van smaak is, wil dat nog niet zeggen dat honing en suiker op dezelfde manier werken. De eerste is eigenlijk goed voor diabetes. Nieuwsgierig? Lees verder om te weten hoe diabetici honing kunnen eten.
Diabetes - een korte
Afbeelding: Shutterstock
Diabetes is een stofwisselingsziekte die wordt gekenmerkt door een hoge bloedsuikerspiegel. Het is een ziekte waarbij uw lichaam geen insuline aanmaakt of het niet op de juiste manier gebruikt. Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt aangemaakt en waarmee de cellen glucose uit het voedsel als energie kunnen gebruiken. Wanneer deze glucose de cellen niet meer kan bereiken, blijft het in uw bloed, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. De ingenomen suikers en zetmelen kunnen niet als energie worden gebruikt en worden daarom via de urine geëlimineerd (1).
Tekenen en symptomen
Symptomen van diabetes zijn onder meer:
- Frequent urineren
- Extreme dorst of honger
- Gewichtsverlies
- Vermoeidheid
- Doof gevoel
- Infectie
Soorten diabetes
Er zijn twee soorten diabetes - type 1 en type 2. Bij type 1 diabetes maakt het lichaam geen insuline aan. Aan de andere kant produceren mensen bij wie diabetes type 2 is vastgesteld, ofwel niet genoeg insuline of gebruiken hun cellen het niet goed. Als gevolg hiervan hebben type 2-diabetespatiënten de neiging om te zwaar en zwaarlijvig te zijn vanwege de hoge insulinespiegels. Hun lichamen zijn niet in staat glucose naar de spiercellen te kanaliseren en zetten in plaats daarvan glucose om in vet en cholesterol.
Kunnen diabetici honing eten?
Afbeelding: Shutterstock
is honing goed voor diabetici? Veel mensen zijn van mening dat honing niet mag worden geconsumeerd door mensen met diabetes. Maar is het waar? Laten we het uitzoeken.
Mensen zijn zich ervan bewust dat suikerinname gevaarlijk is voor diabetici, en rekening houdend met de zoetheidsfactor, gaan ze ervan uit dat honing ook nooit in de voeding van een diabetespatiënt mag worden opgenomen.
Honing, een natuurlijke zoetstof, bevat beschermende voedingsstoffen en aminozuren die samenwerken om de metabolische functies te behouden. Het heeft ook een minder glycemische index (GI) in vergelijking met geraffineerde suiker. Dit betekent dat het suiker niet zo snel in het lichaam laat stromen als bewerkte suiker. Er wordt ook waargenomen dat de benodigde hoeveelheid insuline veel lager is dan bij gewone suiker. Als gevolg hiervan verlaagt honing de bloedglucosespiegel (2, 3, 4).
Aan de andere kant wordt geraffineerde suiker verstoken van essentiële voedingsstoffen. Dus als u diabetes heeft, worden de vitamines en mineralen in uw lichaam volledig opgebruikt voor de opname van bewerkte suiker. Overmatige suiker leidt tot zwelling van de lever. Het komt later in de bloedbaan terecht in de vorm van vetzuren, die op hun beurt de suikerspiegel verhogen.
Effectieve manieren om honing te gebruiken voor diabetes
Sprenkel het over uw salade of drink het met thee - er zijn verschillende manieren om honing in uw diabetesvriendelijke dieet op te nemen. Als je je afvraagt hoe, hier is een geweldige compilatie van verschillende honingcombinaties. Kijk eens:
1. Honing en yoghurt voor diabetes
Afbeelding: Shutterstock
U kunt in de vroege uren van de ochtend pure honing met yoghurt consumeren om uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Je zal nodig hebben
- 1/2 theelepel rauwe honing
- 1 eetlepel yoghurt
Wat je moet doen
- Meng beide ingrediënten goed.
- Neem dit mengsel 's ochtends als eerste en op een lege maag.
- Herhaal dit een maand lang elke dag en wees getuige van de geleidelijke daling van uw bloedsuikerspiegel.
2. Honing en kaneel voor diabetes
Afbeelding: Shutterstock
Deze uiterst populaire combinatie is een remedie tegen diabetes in drie richtingen. Behalve dat het de bloedsuikerspiegel onder controle houdt, verbetert het ook de stofwisseling, verlaagt het het cholesterolgehalte en helpt het bij het afvallen.
Je zal nodig hebben
- 1 theelepel rauwe honing
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 250 ml kokend water
Wat je moet doen
- Voeg gemalen kaneel toe aan een glas kokend water.
- Laat het kruid volledig oplossen. Dek het glas af en laat het ongeveer een half uur staan.
- Filtreer het mengsel om eventuele verdwaalde deeltjes te verwijderen.
- Voeg een theelepel honing toe aan het mengsel en meng goed.
- Drink dit brouwsel twee weken lang elke ochtend op een lege maag. Zorg ervoor dat er een half uur tussen deze drank en het ontbijt zit.
Opmerking: u kunt het kaneelmengsel ook van tevoren bereiden om tijd te besparen. Het enige wat je hoeft te doen is een geconcentreerd mengsel van gemalen kaneel en de helft van de hoeveelheid water maken zoals hierboven vermeld. Zeef dit mengsel en bewaar het in de koelkast. Voeg kokend water en honing toe vlak voordat je dit drankje drinkt.
3. Honing, basilicum, neem en kurkuma voor diabetes
Afbeelding: Shutterstock
Deze ongebruikelijke mix van honing, basilicum, neem en kurkuma kan helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Je zal nodig hebben
- 1 eetlepel rauwe honing
- 3 eetlepels gedroogd basilicumpoeder
- 3 eetlepels gedroogd neempoeder
- 3 eetlepels kurkumapoeder
- Een mengkom
- Een glazen pot
Wat je moet doen
- Meng het gedroogde basilicumblaadjespoeder, neempoeder en kurkumapoeder in een mengkom.
- Breng het mengsel over in een glazen pot. Bewaar het op een koele en droge plaats.
- Neem een eetlepel van dit mengsel en eet het elke ochtend op een lege maag met een eetlepel honing.
- Herhaal dit proces een maand lang religieus voor het beste resultaat.
4. Honing, gember en citroenthee
Afbeelding: Shutterstock
Honing en gemberthee met een vleugje citroen. Klinkt als een perfecte ochtend, nietwaar?
Je zal nodig hebben
- 2-inch gember
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel honing
- 1/2 theelepel theeblaadjes
- 4 kopjes water
Wat je moet doen
- Neem een pan en voeg er gember, theeblaadjes en water aan toe.
- Laat het 15 tot 20 minuten sudderen.
- Haal de pan van het vuur en voeg er citroensap aan toe. Roer het mengsel goed door zodat het citroensap goed in het theemengsel wordt opgelost.
- Zeef het mengsel en doe het in kopjes.
- Voeg een paar druppels honing toe en geniet 's ochtends als eerste van deze heerlijke thee.
Het juiste type honing kiezen voor diabetespatiënten
Hoewel honing het groene signaal heeft gekregen, zijn de hoeveelheid en de kwaliteit ervan sleutelfactoren die verband houden met de doeltreffendheid ervan om diabetes onder controle te houden.
Laten we beginnen met de kwaliteit. Zorg ervoor dat je voor de rauwe en pure variant gaat. Studies hebben aangetoond dat de consumptie van rauwe honing resulteert in een lagere bloedsuikerspiegel met 60-100 mg / dl. Verwerkte honing heeft nooit de voorkeur, ook al ziet het er schoon en aantrekkelijk uit.
Een andere factor is het soort honing dat u inneemt. Supermarkten worden tegenwoordig overspoeld met een aantal honingmerken en -soorten, die u kunnen verwarren.
Dus, wat zijn deze soorten honing voor diabetici?
Er zijn meer dan 300 soorten honing. De meest populaire zijn echter manuka, boekweit, neem en acacia - die allemaal op verschillende manieren uw lichaam ten goede komen. Van al deze variëteiten wordt neemhoning, met zijn antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen, meestal aanbevolen voor diabetici.
Een woord van waarschuwing - honing en diabetes
Pure honing is gezonder dan geraffineerde suiker en andere beschikbare zoetstoffen. Maar alles heeft een limiet, en het is hetzelfde in het geval van honingconsumptie door diabetici.
- Elke eetlepel honing bevat ongeveer 17 gram koolhydraten, wat wordt toegevoegd bij overmatige inname. Dit kan op zijn beurt leiden tot een piek in uw bloedsuikerspiegel (6).
- Honing bevat ook erg veel calorieën, met elke eetlepel ervan tot 64 calorieën. Dit kan uw gewicht beïnvloeden.
- Deze natuurlijke zoetstof moet worden vermeden door mensen met overgewicht en slecht beheerde diabetes.
De consumptie van honing kan gunstige effecten hebben op het lichaamsgewicht en de bloedlipiden van diabetespatiënten. Er moet echter goed op worden gelet. Maar voordat u besluit de overstap te maken, is het dat wel