Inhoudsopgave:
- Welke voedingsstoffen bevatten abrikozenzaden?
- Zal het eten van abrikozenzaden je doden?
- Kunnen abrikozenzaden kanker helpen behandelen?
- Hoe abrikozenzaden te eten?
- Hoeveel abrikozenzaden moet je per dag eten?
Abrikoos ( Prunus armeniaca ) is een lid van de Rosaceae-familie en wordt het meest geteeld in Turkije en India.
De zaden van abrikozen worden gebruikt om olie te winnen. Abrikozenolie wordt gebruikt in parfums, shampoos en medicijnen.
Abrikozenzaden zijn rijk aan vetzuren en eiwitten (1). Aangenomen wordt dat abrikozenzaden het risico op kanker kunnen verminderen, maar momenteel is het onderzoek op dit gebied niet doorslaggevend.
Vanwege de aanwezigheid van verbindingen zoals amygdaline en laetril, zijn abrikozenzaden zelfs giftig van aard. Het gebruik van abrikozenzaden voor kankertherapie is controversieel vanwege het gebrek aan wetenschappelijk bewijs en klinische proeven op mensen.
Laten we eens kijken naar het gehalte aan voedingsstoffen, de aanbevolen dosering en de wetenschappelijke studies naar het effect van abrikozenzaden op kankercellen.
Welke voedingsstoffen bevatten abrikozenzaden?
- Abrikozenzaden zijn rijk aan olie, die goed is voor 50% van de totale inhoud. Het bevat ook gezonde onverzadigde vetzuren zoals linolzuur, linoleenzuur en oliezuur (1).
- Ongeveer 25% van een abrikozenzaad is eiwit, dat voornamelijk albumine is (1).
- Het totale vezelgehalte van abrikozenzaad is slechts 5% (1).
- Abrikozenzaden bevatten amygdaline (vitamine B17) in de hoogste concentratie. Het wordt beschouwd als een van de meest essentiële enzymen in abrikozenpitten (1).
Er is veel discussie over de consumptie van abrikozenzaden. Er wordt aangenomen dat het dodelijk kan zijn. Laten we de onderstaande feiten eens bekijken.
Zal het eten van abrikozenzaden je doden?
Chronische inname van abrikozenpitten veroorzaakt naar verluidt cyanide-toxiciteit (2). Abrikozenzaden bevatten verschillende gifstoffen zoals cyanide, amygdaline (een cyanogeen) en β-glucosidase (een enzymkatalysator) (2), (3), (4).
Bijten op de zaden hydrolyseert amygdaline en β-glucosidase, wat de toxiciteit van abrikozenpitten verhoogt (5). Er zijn verschillende gevallen gemeld van cyanidevergiftiging veroorzaakt door de inname van abrikozenpitten (5), (6).
Annals of Tropical Paediatrics publiceerde ook een retrospectieve diagnostische studie naar cyanidevergiftiging veroorzaakt door het eten van abrikozenzaden bij 13 kinderen (7).
Hoewel de symptomen mogelijk niet onmiddellijk verschijnen, zijn toxische effecten zoals misselijkheid, hoofdpijn, lethargie, slapeloosheid, verlaging van de bloeddruk en pijn in spieren en gewrichten gemeld (8).
Er zijn ook enkele gevallen van overlijden gemeld, vooral bij kinderen (9). De FDA acht het onveilig als voedsel en als medicijn (10).
Dus hier is de belangrijkste vraag…
Kunnen abrikozenzaden kanker helpen behandelen?
Laetrile of vitamine B17 is een synthetische vorm van amygdaline. Het is een cyanogene glycoside die aanwezig is in abrikozenzaden. Laetrile is gebruikt om kanker te behandelen als een alternatieve therapie (11).
In een in vitro studie gepubliceerd in Food Science and Biotechnology , werd gemeld dat de extracten van zoete abrikozen en bittere amandelpitten antioxiderende, antimicrobiële en antitumorale eigenschappen hebben. Het stelt dat abrikozenextracten de groei van menselijke borst-, colon- en hepatocellulaire (lever) kankercellijnen kunnen voorkomen (12).
Een in vitro- onderzoek heeft de mogelijkheid gemeld om abrikozenpitten te gebruiken als onderdeel van dieetbehandelingen tegen kanker. Er werd opgemerkt dat het amygdaline dat aanwezig is in abrikozenzaden de ontwikkeling van kanker in HT-29-karteldarmkankercellen zou kunnen onderdrukken (13).
Van amygdaline is gemeld dat het apoptose (celdood) in kankercellen induceert door de celcyclus te remmen. De auteurs beweren dat het een "verkeerde overtuiging" is dat amygdaline cyanide-toxiciteit veroorzaakt (14). Er zijn echter nog steeds klinische onderzoeken nodig om deze effecten op mensen te bewijzen.
Een systematische review van 36 onderzoeken wees uit dat de beschikbare gegevens over de mogelijke voordelen van laetril (gevonden in abrikozenzaden) voor de behandeling van kanker niet doorslaggevend zijn (15).
Verschillende onderzoeksrecensies hebben beweerd dat de antikankereffecten van amygdaline of laetril frauduleus zijn vanwege een gebrek aan geldige klinische gegevens (16), (17).
Aangezien de meeste beschikbare informatie over het antikankereffect van abrikozenzaden anekdotisch is, is het slagingspercentage van deze therapie niet openbaar gemaakt.
De gemengde onderzoeksclaims en rapporten over toxiciteit van abrikozenzaden maken ze tot een minder dan ideale behandeling voor kanker. Zelfs het National Cancer Institute (NCI) keurt het niet goed (18).
Hoewel er gemengde berichten zijn over de cyanide-toxiciteit van abrikozenzaden, kun je ze in kleine hoeveelheden consumeren. Lees hoe in de volgende sectie.
Hoe abrikozenzaden te eten?
De pit in het midden van de abrikozenfruit bevat het zaad of de pit. Haal de abrikozenpit uit de vrucht. Gebruik een notenkraker om de pit te openen en het zaad bloot te leggen. Gooi de pit weg en eet de zaadjes op. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u bijwerkingen ervaart, zoals misselijkheid of duizeligheid.
Hoeveel abrikozenzaden moet je per dag eten?
Er is geen nauwkeurigheid