Inhoudsopgave:
- Smeerwortel: in detail
- Wat zijn de voordelen van smeerwortel?
- 1. Versnelt wondgenezing
- 2. Verlicht rugpijn
- 3. Hydrateert en herstelt de huid
- 4. Verhoogt de botgezondheid
- 5. Kan kankerbestrijdende effecten hebben
- Biochemische samenstelling van smeerwortel
- Is smeerwortel giftig voor uw lichaam? Wat zijn de bijwerkingen?
- Hoe smeerwortel te gebruiken? Waar te koop?
- Hoe smeerwortelthee te maken
- Wat is de aanbevolen dosis smeerwortel?
- Samengevat
Het gebruik van smeerwortel in de geneeskunde dateert uit het tijdperk van de oude Grieken en Romeinen. De wortels en bovengrondse delen van deze plant werden in de oude geneeskunde gebruikt om verstuikingen, artritis, spijsverteringsstoornissen en huidaandoeningen te behandelen (1).
De aanwezigheid van een unieke biochemische stof genaamd allantoïne maakt dit kruid een krachtige weefselregenerator. Echter, een hoog niveau van een ander stel unieke fytochemicaliën (alkaloïden kunnen) in smeerwortel orgaanschade en kanker veroorzaken. Dus, is smeerwortel onveilig voor jou? Wat zeggen de onderzoekers over het gebruik van deze plant? Wat is het oordeel?
In dit artikel zullen we de antwoorden op deze vragen onderzoeken, samen met enkele andere.
Smeerwortel: in detail
iStock
Smeerwortel ( Symphytum officinale) is een kruid dat behoort tot de familie Boraginaceae . De plant wordt sinds 400 voor Christus in Europa en Azië (1), (2) als geneeskrachtig kruid gekweekt.
Het is voornamelijk een voedsel- en voedergewas. Maar onderzoek heeft zijn therapeutische eigenschappen bewezen. In feite gebruikten de oude Grieken, indianen en Romeinen smeerwortel om hevig bloeden te stoppen, bronchiale problemen te behandelen en gebroken botten te genezen (1).
Smeerwortelkompressen werden gebruikt voor het genezen van uitwendige wonden. Het drinken van thee kan interne kwalen genezen.
De plantendelen hebben actieve biochemicaliën, zoals allantoïne, rozemarijnzuur, polysacchariden, alkaloïden, saponinen, enz. Deze moleculen zijn verantwoordelijk voor de pijnstillende, wondgenezing en ontstekingsremmende eigenschappen van smeerwortel (1), (2), (3).
Modern onderzoek heeft echter zorgen gewekt over de veiligheid van deze plant. Laten we, voordat we daarop ingaan, even kijken naar de bewezen voordelen van smeerwortel. Omhoog scrollen!
Wat zijn de voordelen van smeerwortel?
Smeerwortel geneest wonden, spierpijn, brandwonden, zweren, breuken en ontstekingen. Het versnelt het herstel van dergelijke verwondingen vanwege de biochemische ingrediënten.
1. Versnelt wondgenezing
De bladeren en andere bovengrondse delen van smeerwortel hebben krachtige wondgenezende eigenschappen. Wanneer ze gedurende 2-3 dagen topisch worden aangebracht, vertonen de wonden een snellere initiële vermindering (3).
Studies melden een toename van de collageenafzetting (ongeveer 8%) op de behandelde plaats. Ook verminderen de actieve biochemicaliën de migratie (infiltratie) van pro-inflammatoire componenten naar de aangetaste site (4).
Volgens labproeven, een olie-wateremulsie van smeerwortel bladeren wordt gezegd dat de meest effectieve behandeling van open wonden (4) zijn.
2. Verlicht rugpijn
Shutterstock
Pijn in de boven- en onderrug is een veel voorkomende aandoening. Het schaadt de functionele beweging en kwaliteit van leven bij getroffen personen. Pijn / pijn van deze aard is typisch en uitdagend om in één keer te behandelen (5).
Gewoonlijk worden niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) toegediend om de pijn te beheersen. Een meerderheid heeft deze aanpak goed ontvangen. Kruidengeneeskunde heeft vergelijkbare resultaten laten zien (met Diclofenac) bij het beheersen van acute rugpijn. Kruiden zoals smeerwortel kunnen NSAID's vervangen door een alternatieve benadering (5), (6).
Verschillende laboratoriumonderzoeken laten een significant verschil zien tussen proefpersonen die met smeerwortel worden behandeld en degenen die dat niet zijn. Smeerwortel bleek verminderen pijn intensiteit ongeveer 33% in alleen het eerste uur van de behandeling (5), (6).
Het effect van lokale smeerwortelformuleringen vereist echter meer onderzoek (5).
3. Hydrateert en herstelt de huid
Het smeerwortelextract heeft actieve verbindingen. Ze omvatten allantoïne, rozemarijnzuur, cafeïnezuur, polysacchariden, slijmstoffen en eiwitcomplexen. Allantoïne stimuleert de proliferatie van gezonde cellen. Daarom kan het littekens en vlekken op uw huid verwijderen (6), (7).
Rozemarijnzuur en cafeïnezuur remmen de synthese van pro-inflammatoire verbindingen. Polysacchariden en slijmstoffen hydrateren en hydrateren uw huid. Ze koelen je huid af door de zenuwuiteinden te kalmeren (6), (7).
Daarom geneest dit extract zweren en irritaties. Ongeveer 5-10% van dit extract kan huidschade veroorzaakt door UV-stralen (roodheid, zonnebrand enz.) Effectief verminderen. Crèmes met ingrediënten van smeerwortel worden gebruikt om insectenbeten en pijnlijke steenpuisten (abcessen, steenpuisten, karbonkels) (3), (6), (8) te behandelen.
4. Verhoogt de botgezondheid
Traditionele praktijken gebruiken smeerwortel ( Symphytum uplandica ) thee en wortelextract om genezing van botbreuken en verstuikingen te bevorderen. Het werd gebruikt in pleisters en kompressen om gebroken botten te harden en te genezen , waardoor het de naam 'gebreid bot' (9), (10) kreeg.
Homeopathische bereidingen van dit kruid (6CH) hebben aangetoond dat het stimuleren bot dichtheid in proefpersonen. Smeerwortel kan ook zwelling rond bot- en titaniumimplantaten behandelen (11).
Smeerwortel wordt ook uitwendig toegepast om de ontsteking van botgewrichten te beheersen. Met verder onderzoek kan smeerwortel worden toegepast om chronische botziekten zoals reumatoïde artritis en artrose te genezen (12).
Trivia-tijd!
- De ontstekingsremmende eigenschappen van smeerwortel kunnen helpen bij de behandeling van spijsverterings-, ademhalings- en andere ontstekingsstoornissen (waaronder zweren, jicht en prikkelbare darmaandoeningen) (13).
- Maar wetenschappelijke studies hebben nog geen groene vlag laten zien. Smeerwortel kan nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Het is misschien geen goed idee om het als het belangrijkste ontstekingsremmende middel te gebruiken (13).
- Het actieve ingrediënt in deze plant, allantoïne, is een krachtige groeistimulans. U kunt smeerwortelextracten vinden in huid-, haar- en tandverzorgingsproducten (14).
- Maar de effectiviteit van allantoïne-rijk smeerwortelextract in vergelijking met pure allantoïne wordt nog bestudeerd. Er zijn onvoldoende gegevens om de veiligheid van smeerwortel bij cosmetisch gebruik te bewijzen.
- In optimale concentraties kan dit kruid worden opgenomen in de diergeneeskunde. Je kunt ook smeerwortelkompressen, pleisters en andere preparaten op dieren gebruiken (1).
5. Kan kankerbestrijdende effecten hebben
Onderzoek koppelt smeerwortel aan verschillende kankers. Maar recente studies hebben antikankereigenschappen in de extracten aangetoond. De extracten hebben ook sterke antioxiderende, ontstekingsremmende en immuniteitsverhogende effecten (15), (16).
De actieve moleculen in smeerwortel kunnen celdood veroorzaken in kankercellen van de prostaat, lever en bloed. Ze interfereren ook in de kritieke stadia van de ontwikkeling van kanker, zoals celdeling en angiogenese (15), (16).
Bovendien vertoonden smeerwortelextracten geen toxiciteit bij de proefpersonen van deze onderzoeken. Hoe smeerwortel erin slaagt kankerverwekkend te zijn en toch bepaalde kankers behandelt / beheert, blijft een raadsel. Onderzoek Lopende dit tweeledig mechanisme (15), (16) te begrijpen.
Volgens experimentele gegevens zijn dergelijke voordelen het gevolg van het unieke fytochemische profiel van smeerwortel.
De wortels, bladeren en andere delen hebben verschillende hoeveelheden polyfenolische componenten. Lees meer over deze componenten in de volgende sectie.
Biochemische samenstelling van smeerwortel
Smeerwortelwortels zijn overvloedig aanwezig in allantoïne en slijm dat is gemaakt van fructose- en glucosemoleculen. Rozemarijnzuur, cafeïnezuur en chlorogeenzuur werden geïdentificeerd in chemische analyses. De aanwezigheid van saponinen, terpenoïden en alkaloïden is ook gemeld (3).
De bladeren zijn ook een reserve van allantoïne en alkaloïden. De alkaloïden hebben de afgelopen tijd veel aandacht gekregen van de wetenschappelijke gemeenschap (17).
Experimenten met smeerwortel- en bladextracten hebben aangetoond dat deze actieve moleculen (alkaloïden) kanker kunnen veroorzaken.
Vandaar dat wilde of gewone smeerwortel als giftig / onveilig wordt beschouwd voor mensen (en dieren). Lees verder om de bijwerkingen van smeerwortel in detail te kennen.
Is smeerwortel giftig voor uw lichaam? Wat zijn de bijwerkingen?
Vanwege de aanwezigheid van pyrrolizidine-alkaloïden wordt smeerwortel als ongeschikt beschouwd voor menselijke opname (vooral via de orale route).
De bladeren en wortels van smeerwortel bevatten symfytine, symlandine en echimidine, die een unieke reeks pyrrolizidine-alkaloïden vormen. Chronische inname van deze moleculen veroorzaakt levertoxiciteit, nierziekte, hypertensie en huidallergieën (13).
Bovendien tonen enkele gevallen de kankerverwekkende (kankerverwekkende) eigenschappen van smeerwortel aan (12).
Dergelijke effecten maken smeerwortel en zijn extracten onveilig voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven (17).
Sommige landen, zoals Duitsland, het VK en Canada, hebben het gebruik van dit kruid in medicijnen / behandelingen verboden of beperkt.
De American Herbal Products Association beveelt smeerwortel aan om alleen uitwendig te gebruiken. In 2001 adviseerde de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) fabrikanten van voedingssupplementen om smeerwortelproducten van de markt te halen (12).
De veiligheid van smeerwortel blijft echter onbeslist. Sommige landen hebben tot nu toe geen beperkingen op het gebruik van smeerwortel.
U vindt er ook smeerwortel supplementen in verschillende vormen op het internet en op de markt.
Lees het volgende gedeelte om te weten hoe u deze producten kunt krijgen.
Hoe smeerwortel te gebruiken? Waar te koop?
Het is het beste om plaatselijk smeerwortel te gebruiken. Orale consumptie is mogelijk niet gunstig voor uw gezondheid vanwege de aanwezigheid van alkaloïden en andere giftige fytochemicaliën.
Pijnstillende crèmes (koop hier!), Cosmeceutische lotions, zalven (koop hier!), Oliën (koop hier!), Kruidenzalf (koop hier!), Enz. Zijn de gebruikelijke producten van smeerwortel.
Het is ook over-the-counter (OTC) verkrijgbaar als remedie tegen verstuikingen, wonden, snijwonden, huiduitslag, enzovoort.
Smeerwortelthee is een populair product van deze plant. Je kunt gedroogde smeerwortelblaadjes brouwen om een therapeutische thee te maken waarvan bekend is dat het botpijn verlicht.
Hoe smeerwortelthee te maken
- Voeg 1 à 2 theelepels gedroogde smeerwortelblaadjes toe aan een theepot.
- Giet 1-1½ kop kokend water over de bladeren.
- Laat het 10-20 minuten trekken.
- Zeef in serveerschalen en drink warm.
Is er gezien de nadelige effecten van deze plant een aanbevolen dosis smeerwortelthee / extracten? Scroll naar beneden om te weten.
Wat is de aanbevolen dosis smeerwortel?
Als het smeerwortel thee, split een kopje van het in kleine doses. Neem het vier keer per dag (10).
Als het een tinctuur is, gebruik dan vier keer per dag 5-20 druppels . Gebruik alleen vers gemaakte kompressen van gedroogde of verse smeerwortelblaadjes (10).
U moet ook rekening houden met de duur van de behandeling. Langdurig gebruik van smeerwortel zou nadelige effecten hebben vanwege de giftige alkaloïden.
Probeer in plaats daarvan PA-vrije (pyrrolizidine-alkaloïdenvrije) extracten te gebruiken. Of zoek naar smeerwortelproducten die minder dan 10 µg van deze alkaloïden bevatten. Ze zouden binnen / onder de limiet van de dagvergoeding liggen (3).
Samengevat
Smeerwortel is een traditioneel middel tegen botbreuken, verstuikte enkels, open wonden en een pijnlijke rug. Oude Romeinen zwoeren bij zijn kompressen, zalven, crèmes en theeën om chronische aandoeningen te behandelen.
Maar wetenschappers hebben actieve moleculen in smeerwortel die kunnen leiden geïdentificeerd kanker en l iver letsel. Daarom is het