Inhoudsopgave:
- Wat is dysenterie?
- Soorten dysenterie
- Hoe verspreidt dysenterie zich?
- Wat veroorzaakt dysenterie?
- Wat zijn de symptomen van dysenterie?
- Hoe wordt de diagnose dysenterie gesteld?
- Dysenterie OTC-behandeling
- Natuurlijke manieren om dysenterie te beheren
- 1. Sinaasappelsap
- 2. Karnemelk
- 3. Rauwe papaja
- 4. Terminalia Chebula (Haritaki)
- 5.
- 6.
- 10. Kamille thee
- Je zal nodig hebben
- 11. Wortel
- 12. Bael Fruit
- Voorzorgsmaatregelen
- Preventietips
- Antwoorden van experts op vragen van lezers
- 23 bronnen
Onderzoek toont aan dat naar schatting 165 miljoen mensen wereldwijd besmet kunnen zijn met bacillaire dysenterie en dat jaarlijks 1,1 miljoen mensen aan de infectie overlijden (1).
Dysenterie is een van de meest voorkomende gastro-intestinale aandoeningen. Zonder adequate zorg en tijdige tussenkomst kan dit tot de dood leiden. Daarom is het belangrijk om op tijd een behandeling te zoeken. In dit artikel bespreken we de oorzaken van dysenterie, natuurlijke manieren om de symptomen te verlichten en hoe u dit kunt voorkomen.
Wat is dysenterie?
Dysenterie is een spijsverteringsprobleem dat wordt gekenmerkt door losse en waterige ontlasting met bloed. Het gaat gepaard met darmontsteking en maagkrampen. Het kan een paar uur of dagen ongemak veroorzaken. In sommige gevallen is het echter bekend dat het langer meegaat.
Dysenterie kan worden veroorzaakt door shigella-bacteriën (shigellose) en amoeba. Bacillaire dysenterie is mild, terwijl amebische dysenterie meestal ernstig is en onmiddellijke medische interventie vereist. Patiënten krijgen doorgaans twee soorten dysenterie. Ze worden hieronder besproken.
Soorten dysenterie
- Acute dysenterie: Acute dysenterie duurt minder dan twee weken of 14 dagen. Het wordt gekenmerkt door buikpijn en losse bewegingen. In zeldzame gevallen wordt pus waargenomen in de ontlasting.
- Chronische dysenterie: Chronische dysenterie duurt meer dan 30 dagen. Als acute dysenterie niet op tijd wordt behandeld, kan het chronisch worden. De algemene gezondheid van het individu raakt verstoord, en het kan op de lange termijn gevaarlijk blijken te zijn.
Enkele complicaties van dysenterie zijn postinfectieuze artritis, gegeneraliseerde aanvallen en hemolyse van rode bloedcellen als gevolg van de vorming van antilichamen. Amoebische dysenterie kan een leverabces veroorzaken, wat langdurige medische behandeling en ziekenhuisopname vereist voor drainage.
Hoe verspreidt dysenterie zich?
Dysenterie verspreidt zich doorgaans als gevolg van slechte hygiënische omstandigheden en gewoonten. De infectie verspreidt zich door contact met voedsel of water dat besmet is met uitwerpselen.
Shigellose (bacteriële dysenterie) wordt verspreid door nauw contact met een besmet persoon en infectie met besmet voedsel en dranken. Amoebische dysenterie wordt voornamelijk verspreid door het eten van besmet voedsel of het drinken van besmet water in tropische gebieden met slechte sanitaire voorzieningen.
Wat veroorzaakt dysenterie?
Dysenterie wordt veroorzaakt door Shigella-bacteriën of een amoebe genaamd Entamoeba histolytica. De meest voorkomende oorzaak van dysenterie zijn slechte hygiënische omstandigheden. Oud voedsel, vervuild water en blootstelling aan menselijke uitwerpselen zijn andere oorzaken van dysenterie (2).
Mensen die in overbevolkte gebieden wonen met slechte sanitaire voorzieningen en regio's met een tropisch klimaat zijn vatbaar voor besmet voedsel en water. Dit vormt een gemakkelijk kanaal om een infectie op te lopen die dysenterie kan veroorzaken. Deze infectie kan ook worden overgedragen via dragers, zoals huisvliegen, water of voedsel, en in sommige gevallen fysiek contact met een andere persoon die de infectie draagt (3).
Wat zijn de symptomen van dysenterie?
- Buikpijn
- Losse bewegingen en tenesmus (de drang om de darmen te legen)
- Uitdroging
- Misselijkheid en overgeven
- Koorts
- Convulsies (in zeldzame gevallen) (4).
Hoe wordt de diagnose dysenterie gesteld?
Dysenterie kan ernstige uitdroging veroorzaken. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat u op zijn vroegst uw arts raadpleegt. Deze aandoening kan mogelijk levensbedreigend worden als deze niet wordt behandeld.
U wordt gevraagd of u onlangs heeft gereisd. Elke reis buiten het land kan uw arts helpen de oorzaak van dysenterie te achterhalen. Omdat er veel factoren zijn die dysenterie kunnen veroorzaken, kan u worden gevraagd om een bloed- en ontlastingstest te ondergaan die kan helpen bij het bepalen van de aanwezigheid van bacteriën. Afhankelijk van de resultaten krijgt u een antibioticakuur voorgeschreven om de bacteriële infectie te elimineren.
Dysenterie OTC-behandeling
Er zijn verschillende OTC-medicatie-opties om dysenterie te behandelen:
- Bismutsubsalicylaat (bekend als Pepto-Bismol) heeft een antisecretoire effect op het spijsverteringsstelsel (5). Het kan krampen helpen verlichten en frequente stoelgang verminderen. Vermijd het gebruik van medicijnen zoals loperamide die de peristaltiek of stoelgang verminderen en uw toestand kunnen verergeren (6).
- Uw arts zal een dosis antibiotica voorschrijven als u een ernstig geval van shigellose heeft.
- Het belangrijkste aspect van dysenterie is het verzorgen van uitdroging. U kunt orale rehydratatieoplossingen (ORS) en orale vloeistoffen krijgen, omdat deze het verlies van water en elektrolyten zoals natrium en kalium kunnen aanvullen (7).
- Als u amebische dysenterie heeft, wordt u geadviseerd om metronidazol of tinidazol in te nemen die antiprotozoale activiteit hebben en kunnen helpen bij het bestrijden van de infectie veroorzaakt door Entamoeba histolytica (8), (9).
In het geval van ernstige dysenterie kan uw arts een intraveneuze (IV) infusie voorstellen om uitdroging te voorkomen.
Laten we eens kijken naar huismiddeltjes om dysenterie te behandelen. Deze kunnen helpen bij milde tot matige gevallen van dysenterie. In ernstige gevallen wordt het echter aanbevolen om medische hulp in te roepen.
Natuurlijke manieren om dysenterie te beheren
1. Sinaasappelsap
Sinaasappelsap bevat flavonoïden met ontstekingsremmende eigenschappen (10). Deze eigenschappen kunnen de darmwand helpen kalmeren en je ook gehydrateerd houden.
Je zal nodig hebben
sinaasappelsap
Wat moet je doen
Drink dit de hele dag door.
Hoe vaak moet u dit doen?
U mag gedurende de dag tot 3-4 glazen sinaasappelsap drinken.
Opmerking: het consumeren van sinaasappelsap kan het suikergehalte in uw bloed verhogen. U kunt dit regelen door vers geperst sinaasappelsap te nemen.
2. Karnemelk
Karnemelk bevat probiotica of goede bacteriën. Probiotica bevorderen de spijsvertering door het evenwicht tussen goede en slechte bacteriën in het spijsverteringsstelsel te behouden (11). Ze kunnen ook helpen de duur van de infectie te verkorten (12). Vermijd deze remedie als u lactose-intolerant bent.
Je zal nodig hebben
Karnemelk
Wat moet je doen
Drink de hele dag karnemelk.
Hoe vaak moet u dit doen?
Drink gedurende de dag tot 3-4 glazen.
3. Rauwe papaja
Onderzoek toont aan dat papaja maagkrampen kan helpen verminderen en een regelmatige stoelgang kan bevorderen (13). Het is bekend dat het spijsverterings- en buikproblemen verlicht en kan ook helpen bij het verlichten van de symptomen van dysenterie.
Je zal nodig hebben
- 1 rauwe papaja
- 3-4 kopjes water
Wat moet je doen
- Schil de rauwe papaja en rasp deze. Kook het 10-15 minuten in water.
- Zeef de vloeistof en consumeer deze terwijl deze warm is.
Hoe vaak moet u dit doen?
Drink dit 2-3 keer per dag.
Opmerking: overconsumptie van papaja kan maagirritatie veroorzaken, aangezien het een licht laxerend effect heeft en de symptomen kan verergeren. Beperk daarom uw consumptie.
4. Terminalia Chebula (Haritaki)
Terminalia Chebula is een kruid dat antibacteriële eigenschappen vertoont (14). Dit kan helpen bij het verlichten van infecties die gepaard gaan met dysenterie en verlichting bieden.
Je zal nodig hebben
- 1/2 theelepel Terminalia chebula (haritaki) poeder
- 1 glas lauw water
Wat moet je doen
Consumeer Terminalia chebula (Haritaki) voordat u gaat slapen. Raadpleeg een ayurveda voordat u dit doet.
Hoe vaak moet u dit doen?
Herhaal elke avond totdat u zich beter voelt.
Opmerking: gebruik geen overmatige hoeveelheden van dit kruid, omdat het uw toestand kan verergeren.
5.
Fenegriek bezit uitstekende medicinale en voedingswaarde. De bestanddelen ervan verminderen ontstekingen in het spijsverteringskanaal (15). Dit kan helpen om de symptomen van dysenterie te verlichten.
Je zal nodig hebben
- 1 theelepel fenegriekzaadpoeder
- Een glas karnemelk
Wat moet je doen
Meng de fenegriekzaden in een glas karnemelk en consumeer het.
Hoe vaak moet u dit doen?
Doe dit twee keer per dag.
6.
- Pureer de bananen en meng het met karnemelk.
- Consumeer het vlezige mengsel.
Hoe vaak moet u dit doen?
Consumeer het mengsel eenmaal daags.
10. Kamille thee
Kamille thee werkt als een spijsverteringsverslapper en wordt gebruikt om gastro-intestinale stoornissen zoals diarree te behandelen. Het vertoont ook antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen (20). Daarom kan het helpen bij het verminderen van darmontsteking veroorzaakt door dysenterie.
Je zal nodig hebben
- 1 theelepel gedroogde kamillebloemen of een kamille-theezakje
- 1 kopje water
Wat moet je doen
- Kook een kopje water en voeg wat gedroogde kamillebloemen toe. Als alternatief kunt u een kamille-theezakje in een kop heet water trekken.
- Voeg naar smaak de muntblaadjes toe.
Hoe vaak moet u dit doen?
Drink dit brouwsel 2-3 keer per dag.
Opmerking: als u allergisch bent voor bloemen uit de familie Asteraceae (madeliefjes), moet u kamille vermijden, omdat dit een allergische reactie kan veroorzaken. In grote doses kan het misselijkheid en braken veroorzaken.
11. Wortel
Wortelsap is een rijke bron van vezels en kan helpen bij kinderdiarree (21). Het kan de symptomen van dysenterie helpen verlichten en verlichting bieden.
Je zal nodig hebben
4-5 wortelen
Wat moet je doen
- Mix de wortels om vers sap te krijgen en drink er een slokje van.
- Als alternatief kunt u ook wortelsoep consumeren.
Hoe vaak moet u dit doen?
Drink 2-3 glazen wortelsap per dag.
12. Bael Fruit
Van Bael-fruit of houtappel is bekend dat het de spijsvertering bevordert en antiparasitaire eigenschappen vertoont (22). Het is ook rijk aan tannines, die ontstekingen kunnen helpen verminderen.
Je zal nodig hebben
- 2 theelepels bael vruchtvlees
- Water
Wat moet je doen
- Meng het vruchtvlees van de bael met water en consumeer het.
- Je kunt ook een theelepel pulp mengen in een kopje water, samen met een theelepel gedroogde gember.
Hoe vaak moet u dit doen?
Drink dit 2-3 keer per dag.
Het volgen van deze remedies kan helpen de symptomen van dysenterie te beheersen. Houd ook rekening met de volgende voorzorgsmaatregelen wanneer u een van deze middelen gebruikt.
Voorzorgsmaatregelen
- Als u dysenterie heeft, kunt u een paar dagen vasten, omdat het uw spijsverteringssysteem wat tijd kan geven om te herstellen van de infectie. Maar u moet ervoor zorgen dat u voldoende vocht heeft.
- Hydratatie is cruciaal om te herstellen van dysenterie, aangezien deze aandoening ernstige uitdroging kan veroorzaken. U kunt vloeistoffen consumeren zoals zwarte thee of een sportdrank doordrenkt met elektrolyten.
- Vermijd geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen, cafeïnehoudende dranken zoals koffie en alcohol. Dit kan irritatie in uw maag veroorzaken en de aandoening verergeren.
- Volg het BRAT-dieet (23). Je dieet moet bananen, rijst, appelmoes en toast bevatten. Deze voedingsmiddelen zijn licht verteerbaar en zacht voor het spijsverteringskanaal.
- Vermijd gekruid voedsel en neem voldoende bedrust om een snel herstel te garanderen.
Preventietips
- Zorg ervoor dat het water dat u drinkt drinkbaar is, aangezien het een belangrijke drager is van de infectie veroorzakende bacteriën. U kunt water koken of een waterzuiveringssysteem gebruiken voordat u het drinkt.
- Dysenterie kan ook worden veroorzaakt door voedsel dat is besmet door slechte hygiëne. Zorg ervoor dat alles wat je eet zorgvuldig wordt gewassen en gekookt om ziektekiemen te elimineren.
- Eet geen fruit en groenten die niet geschild of opengesneden zijn.
- Vermijd melk en zuivelproducten die niet zijn gepasteuriseerd, aangezien dit uw maag kan aantasten en dysenterie kan veroorzaken.
- Zorg voor een uitstekende persoonlijke hygiëne, aangezien dysenterie zich ook kan verspreiden door contact met een persoon of dingen die door de bacteriën zijn besmet.
Probeer een combinatie van deze tips en remedies om de symptomen van dysenterie thuis te beheersen. Raadpleeg onmiddellijk een huisarts als uw symptomen aanhouden. Wees geduldig met deze methoden, want het zijn huismiddeltjes en het kan wat langer duren voordat ze hun effecten laten zien. Elke patiënt is anders, net als de aard van hun aandoening. We raden u ook ten zeerste aan om een arts te raadplegen om dubbel zeker te zijn van de behandelingsmethode die voor uw geval vereist is.
Shigellose is meestal zelflimiterend en de persoon herstelt binnen een week. Als u shigellose heeft, vermijd dan koken of bereiden van voedsel voor andere mensen. Vermijd zwemmen. Als u met kinderen werkt, moet u thuis blijven totdat u hersteld bent van shigellose. Maar als u amoebische dysenterie heeft, zoek dan onmiddellijk medische hulp.
Antwoorden van experts op vragen van lezers
Is dysenterie besmettelijk?
Dysenterie is een besmettelijke ziekte. Blootstelling aan en contact met besmet voedsel en water vergroot uw kans om de ziekte op te lopen.
Kan dysenterie u doden?
In sommige gevallen kan dysenterie leiden tot ernstige diarree, gekenmerkt door slijm of bloed in de ontlasting. Als het onbehandeld blijft, kan het levensbedreigend zijn vanwege het extreme vochtverlies.
Wat is het verschil tussen diarree en dysenterie?
Als u diarree heeft, zal de ontlasting die u passeert waterig zijn. Het kan al dan niet gepaard gaan met krampen of pijn. Een patiënt met dysenterie passeert echter meestal ontlasting met slijm en bloed en heeft buikpijn.
23 bronnen
Stylecraze hanteert strikte inkooprichtlijnen en vertrouwt op collegiaal getoetste studies, academische onderzoeksinstellingen en medische verenigingen. We vermijden het gebruik van tertiaire verwijzingen. U kunt meer lezen over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud nauwkeurig en actueel is door ons redactionele beleid te lezen.
Original text
- De veranderende epidemiologie van bacillaire dysenterie en kenmerken van antimicrobiële resistentie van Shigella, geïsoleerd in China van 2004–2014, BMC Infectious Diseases, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5116132/
- Amoebische dysenterie, BMJ Clinical Evidence, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2943803/
- Richtlijnen voor de behandeling van dysenterie (shigellose): een systematische review van het bewijsmateriaal, Pediatrics and International Child Health, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6021764/
- Shigella, Medical Microbiology, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8038/
- Bismutsubsalicylaat bij de behandeling en preventie van diarree. Drug Intelligence and Clinical Pharmacy, US National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3308391
- Loperamide: een farmacologische beoordeling. Herziening van gastro-enterologische aandoeningen, Amerikaanse National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18192961
- Het effect van orale rehydratie-oplossing en