Inhoudsopgave:
- Wat zijn pockmarks en waardoor worden ze veroorzaakt?
- Pockmarks behandelen: manieren om hun uiterlijk te minimaliseren
- 1. Chemische peeling
- 2. Huidvullers
- 3. Dermabrasie
- 4. Microdermabrasie
- 5. Microneedling
- 6. Ablatieve laserbehandeling
- 7. Fractionele laser
- Is er een natuurlijke manier om van pockmarks af te komen?
- 1. Over-The-Counter-producten
- 2. Vochtinbrengende oliën en boters
- 3. Gezichtsmassage
- 4. Essentiële oliën
- 4 bronnen
Wat is er erger dan wakker worden met rode en ontstoken acne of een puist? Het fysieke litteken dat het achterlaat. Zelfs als je je puistjes niet laat knappen, laten ze vaak inkepingen achter op je huid, die bekend staan als pokdalken.
Je krijgt niet altijd pockmarks door je pitjes te kiezen. Er zijn verschillende andere oorzaken achter. Het slechte nieuws is dat je deze littekens niet kunt uitwissen. U kunt hun uiterlijk echter minimaliseren en ze minder zichtbaar maken. In dit artikel hebben we alles onderzocht wat u moet weten over pokdalken en manieren om ze te behandelen. Lees verder.
Wat zijn pockmarks en waardoor worden ze veroorzaakt?
iStock
Pockmarks zijn de littekens en inkepingen die optreden nadat uw huid is beschadigd door een infectie, inflammatoire of cystische acne of waterpokken. Dit zijn vaak holle, ondiepe gaten, wat duidt op diepere schade aan de dermis. Ze laten je huid er ongelijk uitzien en kunnen je bewust maken van je uiterlijk.
U krijgt pokervlekken wanneer een huidaandoening de diepere lagen van uw dermis aantast. Je huid begint zichzelf te genezen door de wond met collageen te bedekken. Vaak vormt het extra collageen een litteken op de wondplaats, waardoor het meer opvalt dan de rest van uw huid.
Het plukken en knappen van puistjes en acne is een van de oorzaken van littekens. Dit is echter niet de enige reden om pokdalken te krijgen. Verschillende andere oorzaken kunnen pockmarks op uw huid veroorzaken, zoals:
- Infectieziekten
Infectieziekten, zoals waterpokken en pokken, veroorzaken blaren en bultjes op uw huid. Deze bultjes gaan jeuken wanneer ze beginnen te genezen. Als je de blaren krabt voordat ze volledig genezen, krijg je pokdalken.
- Andere huidinfecties
Huidinfecties veroorzaakt door bacteriën, zoals Streptococcus of Staphylococcus (die stafylokokbesmetting veroorzaken), kunnen ook littekens of pokdalige vlekken achterlaten. Deze infecties komen vaak voor in de haarzakjes, en je krijgt een pijnlijke kook.
Elke recente snee in uw huid kan ook door deze bacteriën worden geïnfecteerd. Dit tast de huidlagen aan en laat een litteken of pokdal achter.
Het is onmogelijk om pockmarks te verwijderen. Er zijn echter behandelingsopties beschikbaar om hun uiterlijk te minimaliseren en uw huid er gladder uit te laten zien dan voorheen.
Onthoud dat deze behandelingen verschillende resultaten geven, afhankelijk van uw huidtype en de diepte van de littekens die u heeft. Ook kunnen niet alle huidtypes alle behandelingen verdragen. Raadpleeg vooraf een arts om te beslissen welke behandeling voor u geschikt is.
Pockmarks behandelen: manieren om hun uiterlijk te minimaliseren
iStock
1. Chemische peeling
Van het minimaliseren van littekens tot het verminderen van rimpels, chemische peelings worden gebruikt voor verschillende huidverzorging en cosmetische doeleinden. Afhankelijk van uw littekens en pockmarks kan de dermatoloog een chemische peelingprocedure voorstellen.
Bij deze procedure wordt een laag huidzuur op het getroffen gebied aangebracht. De gebruikte zuren omvatten salicylzuur, glycolzuur, trichloorazijnzuur of TCA en pyrodruivenzuur.
Chemische peelings werken het beste voor littekens op het platte oppervlak. U moet deze regelmatig gebruiken om de beste resultaten te krijgen.
Enkele van de bijwerkingen van chemische peelings zijn:
- Branderig gevoel
- Jeuk
- Roodheid van de huid
2. Huidvullers
Deze werken het beste voor diepe pokdalken. Volgens de American Academy of Dermatology kunnen deze fillers depressieve littekens opvullen (1). Dermatologen gebruiken het vet, collageen of een andere stof van de patiënt om de littekens te vullen.
Sommige fillers zijn tijdelijk en gaan tussen de 6 maanden en 18 maanden mee, terwijl andere permanente fillers zijn.
Fillers veroorzaken vaak bijwerkingen, zoals:
- Allergische reacties
- Huidirritatie
- Huidinfectie
3. Dermabrasie
Dit is een huidvernieuwende behandeling en geeft u vergelijkbare resultaten als chemische peelings. Bij deze procedure gebruikt de dermatoloog een roterend, draadvormig borstelachtig hulpmiddel om voorzichtig de epidermis (bovenste laag) en dermis (middelste laag) van uw huid te verwijderen.
Door de bovenste lagen te schrapen, ziet uw huid er egaal en glad uit. Dermabrasie heeft de voorkeur voor diepere pokdalken.
Het heeft echter ook bijwerkingen zoals:
- Huidinfectie
- Vlekkerige huid
- Grote poriën
- Nieuwe littekens
4. Microdermabrasie
Bij deze procedure wordt de epidermis voorzichtig geschrobd of verwijderd met schurende ingrediënten zoals aluminiumoxide of kleine bicarbonaatkristallen.
De mogelijke bijwerkingen van deze behandeling zijn onder meer:
- Kleine kneuzingen
- Roodheid
- Jeuk
- Beklemming van de huid
- Post-inflammatoire hyperpigmentatie
5. Microneedling
Dit proces staat ook bekend als collageeninductietherapie. Hier worden de pockmarks doorboord met kleine naalden. Je lichaam begint meer collageen te produceren in het getroffen gebied om de wonden te genezen, en uiteindelijk vult het de pokdalken.
Om maximale resultaten te krijgen, moet u mogelijk vervolgbehandelingen ondergaan zoals aanbevolen door de dermatoloog. Hoewel dit als een veilige procedure wordt beschouwd, kunt u gedurende enkele dagen roodheid en irritatie ervaren.
6. Ablatieve laserbehandeling
Bij deze behandeling gebruikt de zorgverlener een laser om dunne huidlagen te verwijderen. Het kan zijn dat u de behandeling enkele weken of sessies moet ondergaan, zoals aanbevolen door de dermatoloog. De resultaten kunnen echter lang (meerdere jaren) aanhouden zonder enige vervolgprocedure.
Deze behandeling kan enkele bijwerkingen en risico's met zich meebrengen, zoals:
- Roodheid
- Zwelling
- Verandering in huidskleur
7. Fractionele laser
Bij deze behandeling wordt een laser gebruikt om de buitenste laag van littekenweefsel te verbranden, waardoor celregeneratie wordt bevorderd. Dit geneest uiteindelijk en bedekt de pokdalken, waardoor ze minder zichtbaar worden.
Deze behandeling heeft ook enkele bijwerkingen, zoals:
- Infectie
- Veranderingen in huidskleur
- Roodheid
- Jeuk
- Zwelling
Is er een natuurlijke manier om van pockmarks af te komen?
iStock
1. Over-The-Counter-producten
Dit is de eerste optie waar de meeste mensen hun toevlucht toe nemen voordat ze overgaan op andere remedies. Van siliconengelvellen tot crèmes, er zijn meerdere opties beschikbaar. Deze hydrateren voornamelijk het gebied en helpen het uiterlijk van de littekens te minimaliseren.
Deze producten helpen ook om huidongemakken te verminderen. U moet echter geduldig en volhardend zijn bij het gebruik van OTC-producten, aangezien het maanden duurt voordat resultaten worden getoond.
Behalve crèmes en lakens, kunt u chemische peelings met een lage sterkte proberen. Deze peelings zullen geen resultaten opleveren die vergelijkbaar zijn met chemische peeling die in een kliniek wordt gedaan, maar bij continu gebruik kunnen ze resultaten opleveren.
2. Vochtinbrengende oliën en boters
Bevochtiging van het getroffen gebied met olie en boter helpt vaak bij het minimaliseren van pockmarks en littekens. Niet iedereen krijgt echter dezelfde resultaten. Sommigen zien misschien een merkbare verbetering in het uiterlijk van littekens, terwijl anderen dat niet doen.
Bovendien kunt u allergisch zijn voor sommige boters en oliën, die andere nadelige effecten op uw huid kunnen hebben. Voer daarom een patchtest uit voordat u ze gebruikt. Enkele opties die u kunt proberen, zijn onder meer:
- Jojoba olie
- Cacaoboter
- Olijfolie
- Rozenbottelzaadolie
- Hennepzaad olie
- Shea boter
Studies hebben aangetoond dat hydratatie gunstig kan zijn bij het behandelen van littekens (2).
3. Gezichtsmassage
Dit helpt niet om je pokdalige plekken te verminderen, maar je kunt gezichtsmassage proberen samen met andere behandelingen. Door het gezicht te masseren worden de spieren gestimuleerd, de bloedsomloop gestimuleerd en uw huid verjongd.
4. Essentiële oliën
Essentiële oliën van lavendel en wierook kunnen helpen bij het genezen van wonden en het verminderen van littekens. Zowel essentiële oliën van lavendel als wierook remmen de productie van collageen III en zorgen voor een goede wondgenezing (2), (3).
Probeer de oliën tijdens de genezingsperiode te gebruiken om het verschijnen van littekens of pockmarks te verminderen.
Tijd heelt alle wonden, maar kan de littekens niet altijd uitwissen. Pockmarks vervagen niet vanzelf en er is geen bewezen manier of standaard behandelingsmethode die kan garanderen dat ze worden gewist. Het enige dat u kunt doen, is uw huid goed verzorgen en een dermatoloog raadplegen en deze behandelen om hun uiterlijk te minimaliseren.
Heb je nog vragen over pockmarks? Plaats ze in de comments hieronder en we nemen contact met je op.
4 bronnen
Stylecraze hanteert strikte inkooprichtlijnen en vertrouwt op collegiaal getoetste studies, academische onderzoeksinstellingen en medische verenigingen. We vermijden het gebruik van tertiaire verwijzingen. U kunt meer lezen over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud nauwkeurig en actueel is door ons redactionele beleid te lezen.- ACNE-LITTEKEN: DIAGNOSE EN BEHANDELING. Amerikaanse Academie voor Dermatologie.
www.aad.org/public/diseases/acne-and-rosacea/acne-scars#treatment
- Bijgewerkte praktische richtlijnen voor littekenbeheer: niet-invasieve en invasieve maatregelen.
Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery, ScienceDirect
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1748681514001739
- Wondgenezingspotentieel van lavendelolie door versnelling van granulatie en wondcontractie door inductie van TGF-β in een rattenmodel. BMC complementaire en alternatieve geneeskunde, Amerikaanse National Library of Medicine, National Institutes of Health.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4880962/
- Biologische activiteiten van etherische olie van wierook in menselijke dermale fibroblasten. Biochimie Open, ScienceDirect.
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214008517300020