Inhoudsopgave:
- Oorzaken van migraine volgens Ayurveda
- Wat leidt echt tot migraine?
- 1. Shirolepa
- 2. Shirodhara
- 3. Kavala Graha
Heeft u regelmatig last van migraine en hoofdpijn? Gebruikt u medicijnen om uw hoofdpijn te genezen, maar hebben deze geen langdurig effect?
Migraine is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem geworden en treft meer dan 10 op de 100 mensen. Migrainehoofdpijn is een ernstige vorm van hoofdpijn die gepaard gaat met sensorische waarschuwingssignalen zoals blinde vlekken, misselijkheid, braken, lichtflitsen en verhoogde gevoeligheid voor geluid en licht.
Elke keer dat u een migraineaanval krijgt, neemt het pijnniveau toe boven de wenkbrauw, of uw hoofdpijn kan erger worden als u voor langere tijd in de zon blijft. U kunt ook een kloppende pijn voelen. Deze pijn neemt toe met elke pols en kan uitstralen naar de nek en schouder van dezelfde kant. Hoofdpijn duurt twee tot drie uur, maar in het ergste geval duurt de pijn ook twee tot drie dagen.
Deze toestand wordt in Ayurveda Sooryavarta genoemd, waar soorya de zon aangeeft en avarta blokkering of kwelling. Het wordt veroorzaakt door overmatige stimulatie van de bloedvaten en de hersenen. De symptomen van migraine kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar de toestand verslechtert over het algemeen tijdens zonsopgang of middag en kalmeert tegen de avond.
Oorzaken van migraine volgens Ayurveda
1. Overmatige inname van olieachtig, gekruid of zout voedsel
2. Blootstelling aan zonlicht gedurende een langere periode
3. Onderdrukking van natuurlijke driften
4. Te veel stress
5. Indigestie
6. Overmatig alcoholgebruik of roken
7. Fysieke of mentale stress
8 Plotseling stoppen met de inname van cafeïne (in de vorm van thee of koffie)
9. Vasten
10. Hormonale veranderingen, vooral tijdens menstruatie, of door overmatig gebruik van anticonceptiepillen
11. Verandering in slaappatroon
Er zijn bepaalde soorten voedsel die migraineaanvallen veroorzaken. Deze voedingsmiddelen veroorzaken een plotselinge toename van de pitta dosha of kapha dosha , zoals bewerkte voedingsmiddelen, zuivelproducten, gebakken voedsel, gefermenteerd voedsel, pinda's, ui of zwaar verteerbaar vlees.
Wat leidt echt tot migraine?
Afbeelding: Shutterstock
Door bovengenoemde factoren belemmert de pitta dosha de doorstroming van vata dosha in de hersenen. Dit veroorzaakt een kloppende pijn of hevige hoofdpijn. Omdat de pitta 's middags dominant is, is de intensiteit van de hoofdpijn het grootst bij survyavarta- hoofdpijn. Deze pijn vermindert langzaam tegen de avond.
Ayurveda beveelt enkele therapieën aan om een migraineaanval te behandelen. Ze zijn als volgt:
1. Shirolepa
2. Shirodhara
3. Kavala graha
4. Shirovasti
5. Sneha nasya
1. Shirolepa
Shirolepa wordt beschouwd als zeer effectief bij het genezen van migraine en mentale uitputting veroorzaakt door stress. Het is een specifieke techniek waarbij bepaalde kruiden worden gemengd tot pasta's die op het hoofd van de patiënt worden aangebracht. Maar voordat de kruidenpasta wordt aangebracht, wordt een medicinale olie op het hoofd en lichaam aangebracht. De pasta wordt boven de top (kop) bewaard en wordt een uur bedekt met behulp van een weegbree-blad. Vervolgens worden de pasta en olie afgeveegd.
Het hoofd en het lichaam worden vervolgens opnieuw ingesmeerd met de medicinale olie, gevolgd door een bad met warm water.
Deze kruidenpasta's helpen bij het kalmeren van de pitta dosha .
2. Shirodhara
Afbeelding: Shutterstock
Shirodhara is een uitstekende Ayurvedische therapie die een diepgaande invloed heeft op het zenuwstelsel.
Een dunne stroom vloeistof (meestal warme olie) wordt in een continue stroom over de ajna marma (voorhoofd) gegoten, het gebied waar onze zenuwen sterk geconcentreerd zijn. Wanneer de olie continu wordt gegoten, veroorzaakt de druk van de olie een trilling op het voorhoofd, waardoor onze geest en ons zenuwstelsel een diepe staat van mentale rust ervaren. Het gevoel is bijna hetzelfde als dat van meditatie.
Volgens Ayurveda is shirodhara- therapie gunstig voor pitta en vata dosha's . Het is geschikt voor elke dosha. Er zijn echter enkele contra-indicaties.
Ze omvatten een recent letsel aan nek of hoofd, hersentumor, koorts, zonnebrand, misselijkheid en braken. Het is ook niet aangeraden om shirodhara- behandeling te geven aan dames die zwanger zijn en in hun derde trimester zijn.
Koemelk kan ook worden gebruikt om shirodhara uit te voeren. Het wordt gedaan wanneer de pitta-betrokkenheid meer is, en het proces wordt ksheera dhara genoemd .
Een andere vloeistof die wordt gebruikt, is karnemelk. Dit wordt uitgevoerd wanneer er een obstructie is in de vata-doorgang, die moet worden verwijderd. Het proces wordt takra dhara genoemd .
3. Kavala Graha
Kavala graha of olietrekken is sterk