Inhoudsopgave:
- Wat zijn de voordelen van pepermuntthee?
- 1. Kan de spijsvertering verbeteren
- 2. Kan helpen bij het verlichten van spanningshoofdpijn en migraine
- 3. Kan uw adem opfrissen
- 4. Kan een verstopte neus verlichten
- 5. Kan het energieniveau verbeteren
- 6. Kan helpen bij het verlichten van menstruatiekrampen
- 7. Kan antibacteriële eigenschappen hebben
- 8. Kan uw slaap verbeteren
- 9. Kan helpen bij het afvallen
- 10. Kan helpen bij het behandelen van seizoensgebonden allergieën
- 11. May Improve Skin Health
- 12. May Improve Concentration
- How Do You Make The Best Peppermint Tea?
- How Many Cups Of Peppermint Tea Can You Drink In A Day?
- What Are The Side Effects Of Peppermint Tea?
- Conclusion
- Expert’s Answers For Readers’ Questions
- 24 sources
Pepermunt staat bekend om zijn muntachtige smaak. Het wordt al eeuwen in veel medicinale toepassingen gebruikt vanwege zijn therapeutische toepassingen. Het meest populaire gebruik is als thee. Pepermuntthee is een calorievrije kruidenthee met een verfrissende smaak. Deze kruidendrank zou antioxiderende, antibacteriële, antiseptische, ontstekingsremmende, krampstillende en pijnstillende eigenschappen bezitten. De thee kan helpen bij het verlichten van hoofdpijn, het verbeteren van de spijsvertering, het helpen afvallen en je adem opfrissen. Omdat deze infusie natuurlijk en cafeïnevrij is, bevelen artsen het al heel lang aan.
In dit artikel bespreken we de gezondheidsvoordelen, bereidingsmethoden en mogelijke bijwerkingen van pepermuntthee. Blijf lezen.
Wat zijn de voordelen van pepermuntthee?
1. Kan de spijsvertering verbeteren
Pepermuntolie is gebruikt om verschillende spijsverteringsproblemen te genezen, zoals gas, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel en indigestie. Het is een natuurlijk windafdrijvend middel. Het ontspant de buikspieren. Menthol, een bioactieve component in pepermunt, kan de dikke darmspieren kalmeren. Het kan een spasmolytisch effect op de dikke darmspieren veroorzaken en de spijsvertering bevorderen (1). Een studie uitgevoerd door Tufts University wees uit dat pepermunt spijsverteringssymptomen zoals indigestie, gasvorming en een opgeblazen gevoel kan verlichten. In een andere dierstudie bleek pepermunt het spijsverteringsstelsel te ontspannen en de pijn te verzachten. Pepermunt kan er ook voor zorgen dat de gladde spieren in uw darmen niet samentrekken. Dit kan helpen bij het verlichten van buikkrampen (2), (3).
Evenzo kan pepermuntthee een laxerend effect hebben en spijsverteringsproblemen zoals maagklachten, indigestie, gasvorming en een opgeblazen gevoel helpen verlichten. Pepermunt heeft windafdrijvende en krampstillende eigenschappen. Het kan helpen bij het verlichten van winderigheid en buikkrampen (4). Er is echter meer onderzoek nodig om dit specifieke voordeel van pepermuntthee beter te begrijpen.
2. Kan helpen bij het verlichten van spanningshoofdpijn en migraine
Pepermuntthee kan spanningshoofdpijn en migraine helpen verlichten. De menthol in pepermunt werkt ontspannend en pijnstillend. Dierstudies tonen aan dat de thee pijnstillende (pijnverlichtende) en anesthetische effecten kan hebben op het centrale en perifere zenuwstelsel (2). De thee kan de bloedvaten in de hersenen ontlasten. Anekdotisch bewijs suggereert dat de geur van pepermuntthee ontspanning kan bieden en hoofdpijn kan verlichten. Er zijn echter geen ondersteunende wetenschappelijke gegevens om deze bewering te staven.
3. Kan uw adem opfrissen
Pepermunt heeft antibacteriële eigenschappen die plaque-veroorzakende ziektekiemen doden en uw adem kunnen verbeteren (5), (6). Het kruid kan de ontwikkeling van orale bacteriën die een slechte adem veroorzaken, voorkomen. Van pepermunt is ook bekend dat het iemands adem verfrist (7). Pepermunt wordt vanwege de aangename smaak en geur vaak als smaakstof gebruikt in veel soorten mondwater en tandpasta (8). Mogelijk speelt de menthol in de pepermuntblaadjes hierbij een rol.
4. Kan een verstopte neus verlichten
Een studie onderzocht de effecten van zeven pepermuntthee-extracten op een pathogeen in de luchtwegen ( Chlamydia pneumoniae ). De studie stelt dat de consumptie van pepermuntthee mogelijk kan helpen bij de behandeling van acute luchtweginfecties (9). Alle zeven thee-extracten remden de groei van de ziekteverwekker.
Consumptie van pepermuntthee kan chlamydia-infecties voorkomen. Er is beperkt wetenschappelijk bewijs om te bewijzen dat het drinken van pepermuntthee kan helpen bij het ontstoppen van sinussen. Maar anekdotisch bewijs suggereert dat een warme drank met menthol, zoals pepermuntthee, de ademhaling kan helpen verlichten.
Pepermunt heeft veel ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale effecten. Daarom kan de thee vechten tegen verstopte sinussen veroorzaakt door verkoudheid en allergieën (10).
Een studie uitgevoerd door University College, Cardiff, wees uit dat L-menthol, een van de actieve stoffen in pepermunt, het gevoel van luchtstroom in je neusholte verbetert (11).
Anekdotisch bewijs suggereert dat de dampen van pepermuntthee de symptomen van sinuscongestie kunnen verbeteren. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om deze bewering te bewijzen.
5. Kan het energieniveau verbeteren
Pepermunt bevat antioxidanten en fenolen die het lichaam kunnen beschermen tegen vrije radicalen (12). Pepermuntthee kan het energieniveau verbeteren en vermoeidheid overdag verminderen. Hoewel er in dit verband geen studies zijn over pepermuntthee, toont onderzoek aan dat natuurlijke verbindingen in pepermunt gunstige effecten kunnen hebben op energie. In een onderzoek vertoonden 24 personen die pepermuntoliecapsules kregen, minder vermoeidheid tijdens een cognitieve test (13).
Sommige anekdotisch bewijs suggereert ook dat pepermuntthee het fysieke energieniveau kan verhogen.
Er zijn echter meer langetermijnstudies nodig om dit voordeel van pepermuntthee te begrijpen.
6. Kan helpen bij het verlichten van menstruatiekrampen
Pepermunt zou krampstillend effecten hebben die helpen bij het verlichten van menstruatiekrampen. Het drinken van pepermuntthee kan de intensiteit en duur van menstruatiekrampen verminderen, aangezien bekend is dat het kruid pijnstillende eigenschappen heeft (2).
De verbindingen in pepermunt kunnen werken als spierverslappers. Ze werken aan de vernauwde spieren in de baarmoeder en verlichten krampen. In een onderzoek ervoeren 127 vrouwen met menstruatiekrampen verminderde intensiteit en duur van pijn na inname van pepermuntextractcapsules (14). Er is echter meer onderzoek nodig om dit voordeel te begrijpen.
7. Kan antibacteriële eigenschappen hebben
Pepermunt bestrijdt effectief verschillende soorten bacteriën, dankzij de antimicrobiële eigenschappen (2). Een studie uitgevoerd door de Tshwane University of Technology, Zuid-Afrika, wees uit dat menthol ook antibacteriële activiteit vertoonde (15).
Sommige onderzoeken suggereren dat pepermunt het vermogen heeft om orale bacteriële infecties te minimaliseren door te vechten tegen de overeenkomstige pathogenen (5).
8. Kan uw slaap verbeteren
Pepermuntthee is een cafeïnevrije drank. Daarom kan het innemen voor het slapengaan u helpen ontspannen (3). Het kan de ideale keuze zijn voor het slapengaan voor mensen met slaapstoornissen. Het kan werken als een spierverslapper en u helpen ontspannen. Er is echter beperkt onderzoek om dit punt te ondersteunen.
9. Kan helpen bij het afvallen
Pepermuntthee is een calorievrije drank die je zoetekauw kan helpen. Het innemen van het in plaats van andere calorierijke dranken kan ook helpen bij het beheersen van het gewicht. Pepermunt is ook een van de kruiden die wordt gebruikt in verschillende formuleringen voor gewichtsverlies (16). Er is echter meer onderzoek nodig om de gewichtsverlieseffecten van pepermuntthee te begrijpen.
10. Kan helpen bij het behandelen van seizoensgebonden allergieën
Peppermint contains rosmarinic acid, a phenolic compound that may exhibit biological activities. However, evidence on the efficacy of peppermint tea against allergy symptoms is limited. Rosmarinic acid is linked to reduced symptoms of allergic reactions, such as itchy eyes, runny nose, and asthma (17), (18), (19). In one study conducted on 29 people with seasonal allergies, those given an oral supplement containing rosmarinic acid had fewer symptoms of an itchy nose and itchy eyes (20).
Another study conducted by the Okayama University, Japan, on rats found that peppermint extract reduced allergic symptoms such as sneezing and nasal irritation (21).
11. May Improve Skin Health
The cooling effect of menthol may have a beneficial effect on oily and pimple-prone skin. Menthol, the basic element in peppermint leaves, lowers the secretion of oils from the sebaceous glands. This, in turn, may help clear your skin and reduce breakouts.
The antioxidants in the tea may also help in clearing skin pores. However, more studies in this line are needed to reach further conclusions.
12. May Improve Concentration
Anecdotal evidence suggests that peppermint tea may help increase alertness, memory, and concentration. Drinking peppermint tea may help improve one’s ability to concentrate and focus. Limited research is available in this regard, however.
These are the potential benefits of peppermint tea. In the following section, we will take a look at how to prepare the tea.
How Do You Make The Best Peppermint Tea?
You can make this herbal tea with fresh or dried peppermint leaves. Let’s take a look at the procedure in detail:
You will need
- 2 cups of water
- Handful of peppermint leaves
- Honey (for taste)
Process
- Boil two cups of water.
- Add a handful of peppermint leaves after turning off the heat.
- Cover and steep for 5 minutes.
- Strain the tea and add honey as required.
You can also prepare peppermint tea with the tea bags available in many grocery and health stores.
How Many Cups Of Peppermint Tea Can You Drink In A Day?
Peppermint tea has zero calories and is free of caffeine. Hence, you can have 4 to 5 cups of the tea on a regular basis. You can consume the tea at any time of the day. Enjoy it as a post-meal treat to aid digestion, in the afternoon to boost your energy, or before bed to help you relax.
However, adding flavoring agents such as sugar, honey, and lemon may increase the tea’s calorific value. You may want to be wary of that.
Though peppermint tea is generally safe for consumption, it also may have some side effects. We will explore them in the following section.
What Are The Side Effects Of Peppermint Tea?
Intake of peppermint tea is generally considered safe. However, some may experience allergies, heartburn, and drug interactions following its intake.
Excess consumption of this herbal tea may also cause some toxic effects. In male rats, a high intake of peppermint tea was found to compromise reproductive function (22). Other allergies caused by peppermint included contact dermatitis and asthma (23). People who are allergic to any form of peppermint should avoid the intake of this herbal beverage. Individuals who are on Warfarin treatment should be cautious. A study showed that peppermint tea could interact with Warfarin (24).
Conclusion
Peppermint tea has no calories. This caffeine-free tea has medicinal properties that may benefit your health in several ways. It is said to help relieve headache, improve digestive health, aid weight loss, and freshen your breath.
While more research is still warranted, you can start taking the tea on a regular basis. Bear in mind the side effects of the tea, however.
Expert’s Answers For Readers’ Questions
Does peppermint tea make you urinate more?
There is no scientific evidence that peppermint tea, specifically, is a diuretic. However, excess intake of beverages can cause frequent urination.
Are mint tea and peppermint tea the same?
Yes. Mint tea is prepared from the leaves of peppermint. Both are the same.
Is peppermint tea good for kidneys?
Some anecdotal evidence suggests that drinking herbal teas in moderate amounts may reduce the risk of kidney stones. However, there is research in this regard.
Can you drink peppermint tea while you are pregnant?
Though there are no known side effects, consult your doctor before taking peppermint tea during this period.
24 sources
Stylecraze heeft strikte inkooprichtlijnen en vertrouwt op collegiaal getoetste studies, academische onderzoeksinstellingen en medische verenigingen. We vermijden het gebruik van tertiaire verwijzingen. U kunt meer lezen over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud nauwkeurig en actueel is door ons redactionele beleid te lezen.- Amato A, Liotta R, Mulè F.Effecten van menthol op circulaire gladde spieren van de menselijke dikke darm: analyse van het werkingsmechanisme. Eur J Pharmacol. 2014; 740: 295-301.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25046841/
- McKay DL, Blumberg JB. Een overzicht van de bioactiviteit en mogelijke gezondheidsvoordelen van pepermuntthee (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006; 20 (8): 619-633.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16767798/
- Thompson Coon J, Ernst E. Systematic review: herbal medicinal products for non-ulcer dyspepsia. Aliment Pharmacol Ther. 2002;16(10):1689‐1699.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12269960/
- Mikaili, Peyman et al. “Pharmacological and therapeutic effects of Mentha Longifolia L. and its main constituent, menthol.” Ancient science of lifevol. 33,2 (2013): 131-8.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4171855/
- Dagli, Namrata et al. “Essential oils, their therapeutic properties, and implication in dentistry: A review.” Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry vol. 5,5 (2015): 335-40.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4606594/
- Thosar N, Basak S, Bahadure RN, Rajurkar M. Antimicrobial efficacy of five essential oils against oral pathogens: An in vitro study. Eur J Dent. 2013;7(Suppl 1):S071‐S077.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24966732/
- “Review on Herbal Teas.” Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, Vol. 6(5), 2014, 236-238.
www.jpsr.pharmainfo.in/Documents/Volumes/vol6issue05/jpsr06051404.pdf
- . “Peppermint.” Peppermint – an Overview - ScienceDirect Topics.
www.sciencedirect.com/topics/food-science/peppermint
- Kapp, Karmen, et al. “Commercial peppermint (Mentha× piperita L.) teas: Antichlamydial effect and polyphenolic composition.” Food research international53.2 (2013): 758-766.
www.researchgate.net/publication/273436444_Commercial_peppermint_Menthapiperita_L_teas_Antichlamydial_effect_and_polyphenolic_composition
- Rakover Y, Ben-Arye E, Goldstein LH. Harefuah. 2008;147(10):783‐838.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19039907/
- Eccles R, Griffiths DH, Newton CG, Tolley NS. The effects of menthol isomers on nasal sensation of airflow. Clin Otolaryngol Allied Sci. 1988;13(1):25‐29.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3370851/
- Dorman HJ, Koşar M, Başer KH, Hiltunen R. Phenolic profile and antioxidant evaluation of Mentha x piperita L. (peppermint) extracts. Nat Prod Commun. 2009;4(4):535‐542.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19476001/
- Kennedy D, Okello E, Chazot P, et al. Volatile Terpenes and Brain Function: Investigation of the Cognitive and Mood Effects of Mentha × Piperita L. Essential Oil with In Vitro Properties Relevant to Central Nervous System Function. Nutrients. 2018;10(8):1029. Published 2018 Aug 7.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30087294/
- Masoumi SZ, Asl HR, Poorolajal J, Panah MH, Oliaei SR. Evaluation of mint efficacy regarding dysmenorrhea in comparison with mefenamic acid: A double blinded randomized crossover study. Iran J Nurs Midwifery Res. 2016;21(4):363‐367.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27563318/
- Kamatou GP, Vermaak I, Viljoen AM, Lawrence BM. Menthol: a simple monoterpene with remarkable biological properties. Phytochemistry. 2013;96:15‐25.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24054028/
- Koithan, Mary, and Kathryn Niemeyer. “Using Herbal Remedies to Maintain Optimal Weight.” The journal for nurse practitioners: JNP vol. 6,2 (2010): 153-154.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2927017/
- Shekarchi, Maryam et al. “Comparative study of rosmarinic acid content in some plants of Labiatae family.” Pharmacognosy magazine vol. 8,29 (2012): 37-41.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3307200/
- Oh HA, Park CS, Ahn HJ, Park YS, Kim HM. Effect of Perilla frutescens var. acuta Kudo and rosmarinic acid on allergic inflammatory reactions. Exp Biol Med (Maywood). 2011;236(1):99‐106.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21239739/
- Sanbongi C, Takano H, Osakabe N, et al. Rosmarinic acid in perilla extract inhibits allergic inflammation induced by mite allergen, in a mouse model. Clin Exp Allergy. 2004;34(6):971‐977.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15196288/
- Takano H, Osakabe N, Sanbongi C, et al. Extract of Perilla frutescens enriched for rosmarinic acid, a polyphenolic phytochemical, inhibits seasonal allergic rhinoconjunctivitis in humans. Exp Biol Med (Maywood). 2004;229(3):247‐254.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14988517/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14988517/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11201253/
- Akdogan, Mehmet, et al. “Effects of Peppermint Teas on Plasma Testosterone, Follicle-Stimulating Hormone, and Luteinizing Hormone Levels and Testicular Tissue in Rats.” Urology, Elsevier, 7 Aug. 2004
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0090429504004182
- Szema, Anthony M, and Tisha Barnett. “Allergic reaction to mint leads to asthma.” Allergy & rhinology (Providence, R.I.)vol. 2,1 (2011): 43-5.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3390130/
- Moeinipour, Aliasghar, et al. “Possible Interaction of Warfarin with Peppermint Herbal Tea: A Case Report – Mashhad University of Medical Sciences Repository.” Mums.Ac.Ir, 2017.
eprints.mums.ac.ir/569/